Yeminimiz Yaşatmak Üzerine Diyen Sağlıkçı Heyetine Cizre Yolunda Engelleme


  • Şubat 01, 2016
  • 2039

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Cudi Mahallesi Caferi Sadık Sokak’ta 5 nolu bir binanın bodrum katında mahsur kalan yaralılara ulaşmak, acil müdahalede bulunup hastaneye ulaştırılmalarını sağlamak üzere yürütülen girişimler sürüyor.

Bodrum katında mahsur kalan ve aralarında ağır yaralıların da bulunduğu 30’a yakın kişiden 7’si ne yazık ki şu ana dek hayatını kaybetti. Geri kalanlardan ise 1 günü aşkın süredir haber dahi alınamıyor. Açlık ve susuzluk ortamında insanların hayatta kalabilmelerinin günlere değil, saatlere bağlı olduğu açıkça ortada. Ancak TTB ve SES eliyle Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı nezdinde görüşmeler yapılmasına rağmen bugüne dek çözücü bir adım atılmış değil.

Durumun taşıdığı aciliyet ve vicdanları yaralayan bu tablo üzerine 9 hekim, 4 hemşire ve 1 ambulans sürücüsünden oluşan bir sağlıkçı heyeti  “Sağlık Koridoru Açılsın” talebiyle 30 Ocak 2016 tarihinde Cizre’ye doğru yola çıktı.

Aralarında İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İncilay Erdoğan, TTB Delegesi Dr. Sadık Çayan Mulamahmutoğlu’nun da bulunduğu sağlıkçı heyeti 31 Ocak 2016 Pazar günü Şırnak’ın İdil ilçesine 10 km kala askeri kontrol noktasında durduruldu. Sivil araçların geçişine izin verilmesine rağmen sağlıkçı heyeti keyfi biçimde engellendi. Sağlıkçı heyetinin bu adımı insani, vicdani ve evrensel ilkeler doğrultusunda attığı, tüm vicdanları yaralayan bu tabloya çözüm üretebilmek adına çaba gösterildiği söylense de heyetin geçişine izin verilmedi.

İdil’deki engelleme sonrasında Midyat’a dönen Nusaybin üzerinden Cizre’ye gitmek üzere tekrar yola çıkan heyet bu kez Mardin’in Midyat ilçesi çıkışında polis tarafından durduruldu ve yapılan tüm görüşmelere rağmen Cizre’ye geçiş engellendi.

Heyet aynı gün 16.00’da SES Mardin Şubesi’nde gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla yaşananları kamuoyuyla paylaştı. Yapılan açıklamada; “Uluslararası insancıl hukuk olarak bilinen, 1949 ve 1977 Cenevre sözleşmeleri ve ek protokollerinin bize yüklediği sorumluluklarımızı yerine getirebilmemiz için bize tanıdığı haklar, insan hakları ve tıbbi etikten kaynaklı haklarımız çerçevesinde, çatışma alanına girmemiz önündeki engellerin kaldırılması için, yetkililerin yolumuzu açması için acil çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarını, bu sorumluluğu paylaşmaya davet ediyoruz. Gönüllü sağlık heyetinin üyeleri olarak, sağlık koridoru açılana ve yaralılar hastanelere ulaştırılana kadar, bu yollardaki girişimlerimize devam edeceğimizi, Cizre yolunda olacağımızı kamuoyuna saygıyla belirtiriz” denildi.

 


Bu HABERİ Paylaş!