Sevinç Özgüner Ödülü Aziz Yural Anısına Verildi


  • Mayıs 24, 2016
  • 3001

Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni 23 Mayıs 2016 günü Odamız Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

2016 yılı bu yıl, Cizre’de bir yaralı kadına müdahale ederken başından vurularak öldürülen sağlık emekçisi, SES Cizre Temsilcisi Aziz Yural’a verildi. Törene aile adına Aziz Yural’ın kardeşleri Rojin ve Hülya Yural katıldı.

Törene İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, TTB 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri, İDO Yönetim Kurulu Üyeleri, Sevinç Özgüner’in kızı Işıl Özgüner, dönem ve mücadele arkadaşı Dr. Sevim Belli, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır ve çok sayıda hekim katıldı.

Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İncilay Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında; “Sevinç Özgüner’i aramızdan ayrılışının 36. Yılında anmak üzere bir araya geldik. Sevinç Özgüner’in dostları, yol arkadaşları, onun yolunun izini süren yoldaşları hoşgeldiniz” dedi.

Prof. Dr. Selçuk Erez ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şu anda Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden birini yaşıyor. Türkiye’nin Cumhuriyet’ten sonraki sürecine bakılırsa bugünlere solun, solcuların yokedilerek gelindiğini görürüz. Sevinç Özgüner de demokrasi mücadelesi verdiği için hedef haline getirildi. Hem fikriyle, hem fiziken örgütlü mücadeleye katılarak ömrünü adamış Sevinç Özgüner’i hem sevgiyle, hem saygıyla anıyoruz. Özgüner bizim için çok önemliydi; çünkü hekimdi, demokrasi şehidiydi. İnsan haklarının, eşitliğin, demokrasinin varolması için hayatını vermiş bir insandı. Özgüner ismi mücadeleyi devam ettirecek insanlar için elde tutulacak bir bayraktır. Huzurunda saygıyla eğiliyorum.”

İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay ise “Sevinç Özgüner idealist bir kadındı. Yıllarca aydınlık Türkiye uğruna bir savaş verdi. Yaşamı da bu savaş uğruna sona erdi. Meslektaşımız olması sebebiyle hem son derece üzüntülüyüz, hem de böyle bir kahraman kadının dişhekimi olması sebebiyle de kıvançlıyız. Sevinç Özgüner fakir-fukara dostu, gerçek bir idealist bir hekimdi. Saygın, kahraman, kendine özgü bir meslektaşımızdı. Ruhu şadolsun, anısı önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Sevinç Özgüner’in yaşamından kesitler sunan bir görsel sunum gerçekleştirildi. Odamız İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Dr. Hatıra Topaklı’nın gerçekleştirdiği sunumun ardından Sevinç Özgüner’in dönem ve mücadele arkadaşlarından Dr. Sevim Belli bir konuşma yaptı. Dr. Sevim Belli konuşmasında; “Sevinç Özgüner’i kaybetmek hem Türkiye için hem bizler için büyük bir kayıptır. Onun yeri doldurulamaz, doldurulamadı, bu yüzden bugün bile onun kaybının yasını tutuyoruz. Dost olarak da insan olarak da müstesna bir insandır. Onun anısı bugün bizlere önce insan için, insanlık için mücadeleyi öncelememiz gerektiğini her zaman hatırlatacak” dedi.

Ardından 2016 yılı Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü, Aziz Yural anısına kızkardeşleri Rojin ve Hülya Yural’a verildi.

Ödülün Aziz Yural anısına verilmesinin gerekçesinin anlatıldığı sunumda şu sözlere yer verildi: “Aziz Yural bir sağlık emekçisiydi. SES Cizre Şube Temsilcisiydi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Cizre Merkezi sağlık gönüllüsüydü. Tüm yaşamı boyunca emek ve insan hakları mücadelesi verdi; Sevgiyle, sevdayla, güleryüzle… Hangi koşullar altında olursa olsun bir yaralıya, acil durumdaki bir insana, bir canlıya düşünmeksizin yardım etmek ilkesiyle, yaşamın kutsallığına inanarak yaşadı, çalıştı. 30 Aralık 2015 tarihinde, Cizre’de, kendi mahallesinde, kendi sokağında ayağından vurulmuş bir komşusuna hiç tereddüt etmeden yardım etmeye koştuğunda da bu ilke yön verdi adımlarına. Yaralı komşusuna ilk yardım müdahalesi yapmaya çalışılırken, hedef gözetilerek, başından vurularak öldürüldü Aziz Yural. Tıpkı 36 yıl önce evini basan demokrasi düşmanlarınca katledilen yoldaşı Dişhekimi Sevinç Özgüner gibi aldılar onu bizden. Öldürülmeden önce yazdığı son mesaj ‘Güzel günler göreceğiz çocuklar’ oldu. Sevgili Aziz Yural’ın bu umut dolu sözleri en zor zamanlarımızda sığınak olacak bizlere. Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü’nü bu yıl sevgili Aziz Yural anısına vermekten onur duyuyoruz.”

Ödülü Prof. Dr. Selçuk Erez ve Prof. Dr. Turhan Atalay’ın elinden alan Rojin ve Hülya Yural ise yaptıkları konuşmada; “Abimiz son nefesini verene dek onurlu duruşunu bozmadı, onunla gurur duyuyoruz. Onun son anları tüm yaşam felsefesinin özetiydi aslında. Onun davası insanlık davasıydı. Aziz’i kurşunlayanlar onu öldüremediler, o binlerin yüreğinde yeşerdi. Bizler de son nefesimize dek onun yoldaşı olmak için mücadele edeceğiz” dediler.

Törende Sevinç Özgüner’in kızı Işıl Özgüner’e de İstanbul Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Taner Gören tarafından çiçek takdim edildi.

Ardından Aziz Yural’ın arkadaşlarına söz verildi.

Dr. Sadık Çayan Mulamahmutoğlu; “Sevinç Abla’nın ve sevgili Aziz’in anısı önünde saygı ve sevgiyle eğiliyorum. Aziz’in yoldaşı, arkadaşı olmaktan onur duyuyorum. Aziz sağlık mücadelesi içinde sadece sağlık emeği ürettiği için bilerek, gözetilerek öldürüldü. Cizre bodrumunda onlarca sivil nasıl katledildiyse, Aziz’i de bilerek aramızdan aldılar. Aziz’in yoldaşlarına, Kürt halkıyla yan yana duran Türkiyeli sosyalistlere verilen bir mesajdı bu. Ama Aziz’ler bitmeyecek, Aziz’ler aramızda, Aziz’leşen yürekleri söndüremeyecekler” diye konuştu.

Aziz Yural’la Cizre’de birlikte çalışmış olan arkadaşlarından Dr. Feray Kaya ise Aziz Yural’ı tanımaktan, onunla birlikte çalışmış ve mücadele etmiş olmaktan onur duyduğunu dile getirdi ve “Anısı önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.


Bu HABERİ Paylaş!