|
Aile Hekimliği Uygulaması "5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun”un kabul edilmesiyle ilk olarak pilot il olan Düzce’de 15 Eylül 2005 tarihinde başlanmış, ardından kademeli olarak tüm yurtta uygulamaya konmuştu. 1 Kasım 2010 tarihinde de İstanbul'da başlayan Aile Hekimliği Uygulaması 1. yılını doldurduğu şu günlerde İstanbul Tabip Odası konuyu tüm boyutlarıyla değerlendirmek, yaşanan sorunları gündeme taşıyabilmek amacıyla "Aile Hekimleri Tartışıyor" başlıklı bir toplantı gerçekleştirdi.
İstanbul’un çeşitli bölgelerinde görev yapan 50 kadar aile hekiminin katıldığı toplantı İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda yapıldı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Dr. Ali Çerkezoğlu, Dr. Lale Tırtıl ve Dr. Fethi Bozçalı’nın da katıldığı toplantı yaklaşık 4.5 saat sürdü.
Toplantının 1. bölümünde İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Lale Tırtıl ve Dr. Fethi Bozçalı söz alarak Aile Hekimliği Sistemi’nin bir yıllık serüveniyle ilgili genel değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştılar. İkinci bölümde Aile Hekimliği’nde yaşanan sıkıntılarla ilgili katılımcıların değerlendirmeleri ve soruları alındı. Bu bölüme İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de katıldı. Burada bir konuşma yapan Prof. Dr. Taner Gören, sağlıktaki yıkımın 2003 senesinde başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bir ürünü olduğunu belirterek kademeli olarak bugünlere gelindiğini ve bu gidişata artık dur deme vaktinin geldiğini belirtti. Dr. Gören, katılımcılara Aile Hekimliği Sistemi’nde yaşanan sıkıntılara ve aile hekimlerinin sorunlarına değinmesinin yanı sıra, sağlıkta yaşanan sorunlarda resmin bütününe bakmak gerektiğini belirterek, bu çerçevede 22 Kasım’da İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde yapılacak iş bırakma eyleminin öneminin büyük olduğunu ifade etti.
Toplantıda hemen her katılımcı söz alarak Aile Hekimlerinin yaşadığı çeşitli sıkıntılardan söz etti. İstanbul Tabip Odası'nın sorunların çözümüne ilişkin yapabilecekleri tartışılarak, oda bünyesinde bir Aile Hekimliği Komisyonu kurulmasının öneminden bahsedildi.



|