Çalışan Emekliler Daha Çok Mağdur Edilecek (16.2.2005) | İstanbul Tabip Odası

tıklayınız

 

 

 

 

 

Yeni Eklenenler

TK Aralık Ayı Toplantı Tutanağı Tıklayınız

İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısı Tıklayınız

İnsan Hakları Komisyonu Toplantı Tutanağı Tıklayınız

Pratisyen Hekimlik Toplantı Tutanağı Tıklayınız

Basında İTO Tıklayınız

İşçi Sağlığı Komisyonu Toplantısı Tıklayınız

Ekonomik Krize İlişkin Sunular Tıklayınız

UEÇG Toplantısı Tıklayınız

Hekim Forumu Yayın Kurulu ToplantıTutanağı Tıklayınız

Kadın Komisyonu ToplantıTutanağı Tıklayınız





İSTANBUL

Arama

 

Çalışan Emekliler Daha Çok Mağdur Edilecek (16.2.2005)

BASIN AÇIKLAMASI 16/2/2005


     Çalışan Emekliler Daha Çok Mağdur Edilecek

     AKP Hükümeti IMF dayatmalarını hükümet programı olarak pervasızca uygulamaya devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Güvenlik alanına ilişkin düzenlemelerle vatandaşlarımızın en temel haklarını piyasanın insafsızlığına terk eden hükümet IMF'nin (emekli maaşları çok yüksek) dayatmasına da uygun bir çözüm buldu!
     31 Aralık 2004 tarihli bir yasal düzenleme (25687 mükerrer sayılı Resmi Gazete) ile emeklilerin genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu, kurum, kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı oldukları ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda çalışmaları engellenmek isteniyor.
     Yasaya göre emekliler yukarda belirtilen işyerlerinde çalışıyorlar ise ya emekli maaşlarından feragat edecekler ya da işten ayrılacaklar. Halkın vergileriyle oluşmuş bütçeyi halktan kaçırmak için her türlü tedbiri sonuna kadar zorlayacağı anlaşılan AKP hükümeti (ya emekli maaşı alın ya da çalışın) diyerek zaten ekonomik zorluklar nedeniyle çalışmak zorunda kalan emeklileri iyice çaresizliğe itmektedir. Böylece bütçeden emekli veya emekli/çalışanlara verilen bir miktar parayı daha doymak bilmeyen IMF'ye peşkeş çekme imkanı bulacak.
     Bu uygulamadan en çok nasibini alan meslek gruplarından biri de hekimler. Bütün eğitim ve çalışma hayatını hastalarına vakfetmiş hekimlerin emekli maaşlarının yetersizliği dolayısıyla çalışmak mecburiyetinde kalmış olmaları büyük bir haksızlıktır. İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu'nun 14 Mart 2004 tarihinde açıkladığı anket sonuçlarına göre çalışan emekli hekimler %73'lere varan büyük bir rakam ile ifade edilmekte ve bunların %60'ı ekonomik nedenlerle çalıştığını belirtmektedir.
     Bağ-Kur emeklisi bir doktor 360 YTL, SSK emeklisi bayan doktor 400 YTL, erkek doktor 460 YTL, Emekli Sandığı Emeklisi 850 YTL emekli maaşı almaktadır. Kanun gereğince, kişiler eğer çalıştıkları işe devam etmek istiyorlarsa emekli maaşları otomatikman kesilecektir. Oysa bu kazanılmış hakların gasp edilmesi demektir.
     Bu uygulama ile milletin kendisini temsil etmesi için seçerek milletvekili yaptığı kişiler zarar görmezken milletin kendisi mağdur edilmektedir. Bu ise Anayasanın öngördüğü eşitlik ilkesine aykırıdır.
     İstanbul Tabip Odası bu konuda TTB ile iletişim kurarak en kısa zamanda gerekli girişimleri başlatmıştır. Başta TBMM'de bulunan hekim milletvekilleri olmak üzere Mecliste grubu bulunan siyasi partilerle temasa geçilerek ilgili yasal düzenlemeyle ilgili bütün hukuki girişimler için görüşmeler yapılmaktadır. Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası olarak emekli hekimlerin kazanılmış haklarının korunması için her türlü çabanın gösterileceğini kamuoyunun bilgilerine sunarız.
     Saygılarımızla,

     İSTANBUL TABİP ODASI YÖNETİM KURULU