Felsefe Etkinlikleri 24: Aydınlanma’nın Ufkunda Birey Olmak, Özgür Olmak


  • Ekim 18, 2017
  • 1975

Sevgili Felsefe Dostları,

Önceki toplantımızda söz ettiğimiz gibi önümüzdeki bir kaç ay Aydınlanma’yı çeşitli açılardan ele almaya çalışacağız. Bu tarihi dönem üzerinde ısrar etmemizin sebebi, bütün olumlu ve olumsuz yönleriyle günümüz dünyasının temellerinin atıldığı bir dönem olması. Bildiğiniz gibi bu dönemde Avrupalıların dünyayı kavrayışı radikal olarak değişmişti.  Kolonyalizm ve emperyalizmle de bağlantıları olan bu değişiklik bilhassa eski toplum karşısında yeni bir sınıfın, burjuvazinin kesin bir zafer kazanmasıyla kendini gösterir. Günümüz dünyasında baskın bir etkisi olan Liberalizm de  Aydınlanma ile yakından bağlantılıdır. 

Bu çerçevede Ekim ayı toplantımızda  Aydınlanma yüzyılında insan ve birey anlayışının nasıl değiştiğine değinmeye çalışacağız. 24 Ekim Salı akşamı İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu merkez binasında yapacağımız toplantıda iktisat felsefesi alanında çalışmalar yapan değerli bilim adamı  Prof. Dr. Metin  Sarfati ve hem hekim hem felsefeci kimliğini birlikte  ve birbirini çoğaltarak taşıyan Dr. Levent Safalı konuşmacılarımız.

Prof. Sarfati , Dr. Safalı ile birlikte yapacakları konuşma için şunları diyor ; "Bireyin tarihi aydınlanmanın tarihi  ile paralel bir seyir izleyecektir. Aklın yol göstericiliğinde özgürlüğü arayacak olan birey yepyeni bir dünyanın hem inşa edicisi hem de onun sahnedeki temel aktörü olacaktır. İnsan artık tarihin yapıcısı  ve dönüştürücüsü  olduğunu da ileri sürebilecektir.. Bununla birlikte aydınlanmaya kendi içinden de itirazlar yükselebilecektir. Örneğin; romantizm aydınlanmaya ciddi eleştiriler getirirken Claude Levy Strauss bireyin aydınlanmanın ileri sürdüğü biçimde var olmasına dahi kuşkulu bakacaktır. Yapılacak sohbette aydınlanma bu tez ve antitezlerin diyalektiğinde ele alınacaktır.”

Evet  "Özgür olmak" ve  "Birey olmak" gibi  günümüz zihin dünyasını en çok etkileyen kavramlardan ikisiyle Aydınlanma'nın  biraz daha derinlerine, aydınlık ve özgürleştirici yanları kadar karanlık, kısıtlayıcı ve belki de korkutucu yanlarına bir yolculuk için bekliyoruz sizleri.

Sevgi ve saygılarımızla,

İSTANBUL TABİP ODASI

 

Aydınlanma’nın Ufkunda Birey Olmak, Özgür Olmak

Konuşmacılar :  Prof. Dr. Metin Sarfati - Dr. Levent Safalı
Tarih : 24 Ekim 2017 Salı
Saat : 18.30
Yer : İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu Binası 

 

Prof. Dr. Metin Sarfati

İstanbul’da doğdu. Toplumsal sorunlara ilk ilgisi okuduğu Galatasaray Lisesi’nde oluştu. İstanbul Üniversitesi “İktisat Fakültesi’nde” Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra akademik yaşamına ara verdi. Daha sonra yine İstanbul Üniversitesi “İktisat Fakültesi’nde” Doktorasını tamamladı. Doçentlik ünvanını Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde “İktisadi Düşünce Tarihi” alanında aldı. Aynı bölüme Profesör olarak atandı. Görev süresi boyunca Fransa’nın çeşitli üniversitelerinde -burslu, burssuz olarak- bulundu, “davetli öğretim üyesi”, “professeur invité” olarak ders verdi.

http://metinsarfati.com/

Dr. Memet Levent Safalı 

1965 Gaziantep doğumlu. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'de Heybeliada Göğüs Hastalıkları Merkezi’nden göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanlığını aldı.  2000- 2004 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde master yaptı.  2002 yılından beri Özgür Üniversite’de felsefe dersleri vermekte.


Bu HABERİ Paylaş!