Timsah İzmir’de: Akademi Her Yerde, Sanat Her Yerde, Barış Her Yerde


  • Aralık 14, 2017
  • 1946

TİMSAH okuma tiyatrosu , bu yılki ana teması ''Cesaret'' olan TAKSAV İ 6. İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında 10 Aralık 2017’de İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde dördüncü kez sahnelendi.

Usta oyuncu ve yönetmen Orhan Alkaya’nın yönetmenliğinde 4. kez sahnelenen oyunun sahnesinde hekimlerin yanı sıra, ihraç edilen Barış Akademisyenleri, demokrasi ve özgürlüğü savunduğu için kurumlarından uzaklaştırılanlar, OHAL kararnameleriyle kurumlarından uzaklaştırılanlar vardı.

Timsah oyunu İzmir’lilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Daha önceki oyunlarda olduğu gibi Timsah okuma tiyatrosu İzmir’de de kimsenin seyirci olmadığı, seyirci kalmadığı, sahneden hayat, direniş, dayanışma dolu güçlü bir haykırışın yaşandığı bir etkinliğe dönüştü.

Timsah ekibine bu kez İzmir’den, ihraç edilen akademisyenler Aslı Davas ve Nermin Biter dahil oldu.

İzmir’liler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Timsah ekibi oyun sonunda “Akademi her yerde, sanat her yerde, barış her yerde” yazılı pankart açtı ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez’i sahneye davet etti. Dr. Selçuk Erez yaptığı konuşmada; “İvan galiba haklı. Dostoyevski’nin Rusya’sından Haldun Taner’in Türkiye’sine kadar bu coğrafyada zaman zaman insanın düşünmesi istenmez. Düşünenin düşündüğünü söylemesi istenmez. Eğer düşünen düşündüğünü yüksek sesle söylerse başına çok şeyler gelir. Dostoyevski bunları anlatmayı amaçlamıştı. Dostoyevski’den ilham alan Haldun Taner 1960’da bu oyunun ilk halini bu sebeple yazmıştı. O yıl, askeri hükümet döneminde 147 öğretim üyesi üniversitelerinden uzaklaştırılmıştı. Aralarında Haldun Taner de vardı. Aradan yıllar geçti; 1980 askeri darbesi döneminde bu kez, 1402’likler olarak andığımız çok sayıda düşünen, barış ve demokrasi isteyen insanlar kurumlarından uzaklaştırıldı. 1402’likler arasında, bugün bu oyunu sahnelememizi sağlayan, değerli sanatçı Orhan Alkaya da vardı” diyerek Timsah oyununu yöneten Alkaya’yı alkışlarla sahneye davet etti.

Ardından TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu bir konuşma yaptı ve “Bu ülkenin tarihi darbelerin, sıkıyönetimlerin, olağanüstühallerin, baskıların, işkencelerin tarihi olduğu kadar direnişlerin, mücadelelerin, itirazların, demokrasi, özgürlük ve barış talebinin de tarihidir. Bu tarihi burada hep birlikte yazmak üzere ihraç edilmiş arkadaşlarımızı, KHK’lı akademisyenleri sahneye, ortak bir mücadele sahnesine davet ediyoruz. Ve buradan ihraçlara karşı ,Türkiye’nin dört bir yanında, başta bedenini açlığa yatıran Nuriye ve Semih olmak üzere direnen tüm arkadaşlarımıza, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürüten bütün dostlarımıza selam yolluyoruz. Ve nasıl ki İzmir’in dağlarında çiçekler açtıracağımıza inanıyorsak, bu ülkenin her yanında çiçekler açtıracağımıza bir kez daha buradan söz veriyoruz!” sözleriyle tüm ihraç edilenleri sahneye davet etti.

Salonda tüm seyirciler tarafından hep bir ağızdan “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam”, “Timsahlar gidecek biz kalacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

Tiyatro sanatçısı Orhan Alkaya’nın yönettiği, sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer’in, dramatürjisini Ali Çerkezoğlu'nun, efektleri Sercan Gidişoğlu’nun, müziği ise Uskan Çelebi’nin gerçekleştirdiği oyunun kadrosu ise aşağıdaki isimler oldu:

Hikaye Anlatıcı: Nazmi Algan

Aleksey Semyolof (Ivan’ın arkadaşı): Samet Mengüç

Ivan Ivanoviç: Onur Hamzaoğlu

Elena Ivanova (Ivan’ın karısı): Yasemin Demirci

Dureşka (Ivan’ın kızı): Özlem Özkan

Abulof (Ivan’ın müstakbel damadı): Özgür Müftüoğlu

Bay Şmit (Timsahçı): Mehmet Uhri

Bn. Şmit (Timsahçı’nın karısı): Melahat Cengiz

Maliçki Popoviç (Ivan’ın amiri): Cengiz Erçin

Sergey Semyonov (Ivan’ın iş arkadaşı): Ali Özyurt

Falcı: Filiz Arıöz

Prof. Zbignief (Dönemin ünlü doktoru): Taner Gören

General Konserdof: Özdemir Aktan

Baytar: Nermin Biter

Nöbetçi Asker: Hüseyin Keskin

Subay: Nihat Koçyiğit

Polis Komiseri: Haydar Durak

Bir Kadın: Aslı Davas


Bu HABERİ Paylaş!