İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri “HAMZAOĞLU” Oyununu Sahneliyor


  • Haziran 01, 2018
  • 2358

Demokrasilerde halk, isteklerini yönetime sadece istidalar (dilekçeler) yazarak iletmez: Yola çıkıp yürümek, GEZi’de görüldüğü gibi bir yerde dikilip durmak, şiir ya da şarkı ile söylemek de demokratik isteklerin açığa vurulması için kullanılagelen yöntemlerdir. Tiyatro da bu konuda yararlanılmış olan çok değerli bir ortam olagelmiştir.

Biz de ülkemizin demokratikleşmesi için şart olan insan haklarına, düşünce özgürlüğüne ve akademik özerkliğe saygının oluşturulması ve güvence altına alınması isteğimizi duyurmak için yeniden tiyatroya sığınıyoruz.

Bu ülkede son zamanlarda çok sayıda akademisyen ve idari personel -geçerli bir gerekçe gösterilmeden- üniversitelerden uzaklaştırıldı ve memleketin en üst düzeyde bilgili insanları olan öğretim üyelerinin düşüncelerini açıklamaları ve barışı yeğlemeleri suç sayıldı.

Geride bıraktığımız yıl içinde görevlerinden uzaklaştırılmış olan akademisyenler ve İstanbul Tabip Odası, Haldun Taner’in Dostoyevski’nin bir öyküsünden esinlenerek yazmış olduğu bir oyunu, TİMSAH’ı sahneleyerek bu tutumu İstanbul’da, İzmir’de ve Eskişehir’de eleştirmiş, düzeltilmesini istemiştik. Taner, TİMSAH oyununu 1960’da kendisinin de içinde bulunduğu üniversite öğretim üyelerinin askeri yönetim tarafından gerekçesiz uzaklaştırılmasına tepki için kaleme almıştı. Ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen benzer hukuksuzluklar, vicdanları yaralayan uygulamalar devam ediyor.

Bizler de sözümüzü değişik yollardan ifade etmeye, ses vermeye, dayanışmaya devam ediyoruz.

Bu kez yayınlarıyla, yetiştirdiği öğretim üyeleri ve öğrencilerle, Kocaeli Üniversitesi’nde yapmış olduğu araştırmalarla bilime çok önemli katkılarda bulunmuş ve Dilovası’ndaki çevre felaketini gün ışığına çıkarmış olan meslektaşımızı, Prof. Dr. ONUR HAMZAOĞLU’nu konu edinen bir oyun ile sahnede olacağız.

Oyun İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri tarafından Genco Erkal’ın danışmanlığında ve Gülsüm Soydan’ın yönetiminde bir okuma tiyatrosu biçiminde sunulacaktır.

İlk gösterim 12 Haziran 2018, Salı günü 20.00’de Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılacaktır.

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!