Dr. Nejat Yazıcıoğlu’nu Ölümünün 25. Yılında Saygıyla, Sevgiyle, Özlemle Anıyoruz


  • Kasım 13, 2019
  • 1881

İstanbul Tabip Odası Eski Genel Sekreteri, işçi sağlığı alanının duayen ismi Dr. Nejat Yazıcıoğlu aramızdan ayrılalı 25 yıl oldu. 

Tabip Odalarında 1980 sonrası işçi sağlığı ile ilgili ilk çalışmaları İstanbul Tabip Odası'nda Dr. Metin Benol ve Dr. Haldun Sirer ile birlikte Dr. Nejat Yazıcıoğlu başlatmıştı. Bu alandaki çalışmalarının amaçlarını şöyle açıklıyorlardı: “Amaç işçilerin ve emekçilerin, mesleki niteliklerinden dolayı içinde yaşadıkları koşulların, onların yaşamı için doğurduğu fazladan tehlikeleri önlemek ve ortadan kaldırmaktır. İşyeri hekimleri bu konulardaki toplumsal duyarlılığın işçi sağlığına özen göstermeyi ve meslek hastalığına yolaçan etkenlerle savaşmayı öğrenmek, bilmek ve uygulamakla sorumludurlar.”

Hekim kimliğinin yanına emekçilerin Nejat Abisi olmayı ekleyebilen Dr. Nejat Yazıcıoğlu yaşadığı sürece toplumun sağlıklı yaşama hakkını savundu. 1984 yılında İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenen bir toplantıda şunları söylemişti kendisi:

“Toplumumuzun çalışma, üretim, bölüşüm ve sosyal güvenlik sorunlarını tartışmak ve çözümler aramak kitlelerin iş bulma, beslenme, barınma, kişiliğini geliştirme haklarını savunmak aynı zamanda yaşamı savunmak değil midir? Bilim emekçisi hekimler, değerli meslektaşlarımız, hekim olmasaydınız bile, yurtsever birer aydın olarak toplumun sağlıklı yaşama hakkını savunmaktan başka bir seçeneğiniz olabilir miydi?”

Sevgili Dr. Nejat Yazıcıoğlu’nun, Nejat Abimizin mücadelesi bize ışık tutmaya devam ediyor. Kendisini saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz. 

Her yıl olduğu gibi 25. yılda da, 17 Kasım 2019, Pazar günü 12.00’da ailesi, meslektaşları, mücadele arkadaşları olarak Zincirlikuyu’daki mezarı başında buluşuyoruz.

Meslektaşlarımızın katılımını bekliyoruz.

İstanbul Tabip Odası

Yönetim Kurulu

 

Dr. Nejat Yazıcıoğlu’nun kısa yaşam öyküsü: 

- 17 Temmuz 1939’da Adana – Saimbeyli’de doğdu. 

- 26 Ekim 1964’de Hatice Acundaş ile evlendi. Kaan ve Aylin adlarında iki çocuğu var.

- 1964 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu ve aynı yıl Saimbeyli’de hükümet tabipliğine başladı 

- 1958 : CHP Beyoğlu ilçe üyeliği 

- 1959 : Tıp Fakültesi dernek kurucusu 

- 1960 : İlçe Gençlik Kolu Sekreteri 

- 1970 : TİP üyesi ve ilk kongrede Yüksek Onur Kurulu üyesi 

- 1972 – 1974 : Niğde Cezaevi günleri 

- 1975 : Yeni TİP kurucu üyesi 

- 1976 : Merter Kültür Derneği kurucu üyesi ve başkanı 

- 1981 : İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri 

- Editör olarak; Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası yayınları olan Toplum ve Hekim ve Abstracts dergileri, SSK 1980 soruşturması, anket, çeşitli dergi ve gazetelerde sosyal siyasal içerikli makaleler ve 1987’de İşçi Haber Ajansı 

- 1989 : İşçi Sağlığı Derneği Başkanlığı

 


Bu HABERİ Paylaş!