14 Mart Törenini Taksim’de Gerçekleştirdik


  • Mart 13, 2020
  • 1523

Tıp Haftası kapsamında, Taksim Atatürk Anıtı önünde yapılan tören bu yıl 13 Mart 2020, Cuma günü 12.30’da gerçekleştirildi. İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) çağrısıyla tören için bir araya gelen hekimler bu yıl polisin engellemesiyle karşılaştı ancak engelleme girişimlerine rağmen, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri, komisyon ve kurul üyelerinden oluşan heyet Anıt önünde toplandı ve töreni gerçekleştirdi.

Tören Genel Sekreter Dr. Osman Öztürk’ün konuşmasıyla başladı. Dr. Öztürk şöyle konuştu:

“Her yıl olduğu gibi 14 Mart Tıp Haftası kapsamında Taksim Anıt Törenini gerçekleştirmek üzere buradayız. Öncelikle bundan 101 yıl önce, 14 Mart 1919’da, bu ülke işgal altındayken, İngiliz işgaline karşı ilk kıvılcımı yakan, ilk protestoyu yapan, tıbbiyeli arkadaşlarımızın, tıbbiyeli öncülerimizin ve bu ülkenin kurtuluş mücadelesinde, Kurtuluş Savaşı sırasında hayatını yitirenlerin, bütün liderlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunacağız.”

Ardından 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun bitiminde Dr. Osman Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz yıllardır geleneksel olarak bu töreni Taksim’de yaparız. Bu sene farklı bir durumla karşılaştık. Emniyet Güçleri önce hekimlerin 14 Mart 2020 bildirgesini okumamıza izin vermeyeceklerini söyledi. İstanbul Vali yardımcısıyla görüştükten sonra okuyabileceğimizi ifade ettiler. Ancak bu kez de ses düzenimizin tören alanına alınmasını engellediler. Bu koşullara rağmen bu açıklamayı gerçekleştiriyoruz. Bilinsin ki İstanbul Tabip Odası’nın sesi güçlüdür, hiç kimse onun sesini engelleyemez.”

Konuşmanın ardından 2020 yılı Hekimlik Bildirgesi Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu tarafından okundu. Bildirgede şunlar dile getirildi:

“Sağlık sisteminden kaynaklanan sorunların sorumlusu biz değiliz!

Ülkemizde de Koronavirüs saptandığının açıklanmasından sonra 14 Mart etkinliklerimizi erteledik; 15 Mart’ta Ankara’da sadece tabip odaları ve hekimlerle değil, bütün sağlık meslek odaları, meslek örgütleri, sağlık sendikalarıyla; bütün sağlıkçılar ve dostlarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz Sağlıkta Şiddete Karşı Beyaz Mitingi iptal ettik.

Ancak “Şiddetsiz Bir Sağlık Ortamı İçin 5 Acil Talep”imizin hayata geçirilmesi konusunda ısrarcıyız:

1) Şiddete Karşı Caydırıcılık İçin TTB’nin Hazırladığı “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı” Hızla Yasalaştırılsın,

2) Artık Sağlık Bakanlığı Tarafından da İş Kazasıdır Olarak Kabul Edilen Sağlıkta Şiddetle İlgili Olarak 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Etkin Olarak Uygulansın, 

3) Muayene Randevuları Hastaya Yeterli Süre Ayrılacak Şekilde Düzenlensin,

4) Acil Servislerde Sadece Acil Hastalara Hizmet Verilsin,

5) Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Güçlendirilsin,

Sevk Zinciri Uygulamasına Geçilsin!

Sağlık sisteminde yaşanan sorunların sorumlusu biz değiliz ama mesleki itibarımızı korumanın, haklarımızı savunmanın, sorunlarımızın çözümünün ancak ve ancak meslek örgütümüzle ve örgütlü mücadelemizle olacağını biliyoruz.

Başta güncel Koronavirüs pandemisi olmak üzere her türlü hastalığa karşı mesleki görevlerimizi sorumlulukla yerine getirmeye de, başta sağlıkta şiddet olmak üzere her türlü sorunumuz için mücadele etmeye de kararlıyız.”

Açıklamanın tam metni için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!