“Pandemide göz ardı edilen bir başka problem; COVID-19 Sonrası Yeniden Yatış”


  • Kasım 30, 2020
  • 2276

Çok az çalışma, COVID-19'da taburculuk modellerini ve hastaneye yeniden yatışları araştırmıştır. Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) verileri kullanılarak yapılan yakın tarihli bir çalışma COVID-19 pandemisinin dolaylı etkilerinden bir diğeri olan COVID-19 sonrası tekrar yatışları incelemektedir.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi, CDC, elektronik sağlık kaydı ve Premier Healthcare Veritabanından alınan verileri kullanarak hastaların ilk defa COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışından sonra hastaneden taburcu olma ve hastaneye yeniden yatırılma ile ilişkili demografik ve klinik özelliklerini değerlendirmiştir.

Çalışmadaki sonuçlara göre Mart-Temmuz 2020 arasında COVID-19 nedenli hastaneye yatırılan 126 bin hastanın %15'i ilk yatış sırasında kaybedilmişti.

Hayatta kalan 106 bin hastadan %9'u (n=9.504) Ağustos 2020'ye kadar taburcu olduktan sonraki ilk 2 ay içinde aynı hastaneye yeniden yatırılmışlardı (yaklaşık olarak 11 hastadan 1’i tekrar yatırılmış). Taburculuktan ilk tekrar yatışa kadar geçen ortalama süre 8 gündü. İlk hastaneye yatıştan sonra taburcu edilen hastaların %1.6'sında birden fazla yeniden yatış mevcuttu (yaklaşık olarak 50 hastadan 1’inde birden fazla yatış var). COVID-19 sonrası hastaneye yeniden yatıştan kaynaklanan en yaygın birincil taburculuk tanıları dolaşım, sindirim veya solunum sistemi hastalıklarıydı.

Yeniden hastaneye yatışlar, bir palyatif bakım tesisine taburcu edilen hastalarda (% 15) veya evde sağlık bakımına ihtiyaç duyanlarda (% 12), eve taburcu edilen hastalardan (% 7) daha sık meydana gelmişti. Hastaneye yeniden yatış olasılığı, 65 yaşından büyüklerde, belirli kronik rahatsızlıkların varlığında, COVID-19 nedenli ilk hastaneye yatıştan önceki 3 ay içinde başka bir nedenle hastaneye yatış varlığında, bir palyatif bakım tesisine taburcu edilme ve evde sağlık bakımına ihtiyaç duyanlarda artmıştı.

 

Ülke çapındaki vakalardaki son artışlarla birlikte, hastane yatak kapasite planlaması, bu artan sayıların yanı sıra her 11 COVID-19 hastasından en az birinin yeniden yatma potansiyeli ile yapılmalıdır.

Bu sonuçlar, COVID-19 pandemisinin dolaylı etkilerinden bir başkası olan yeniden hastaneye yatışın önemini ortaya koymaktadır. COVID-19 hastalarının ilk tedavi ve ilk tedavi sonrası bakımı/takibi için yeterli sağlık bakımı planlaması gibi önceliklerin ele alınması yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde kritiktir.

Geri kabulün sıklığı ve risk faktörleri hakkındaki bilgiler, özellikle taburculuk sırasında stabil görünebilecek kişiler için ihtiyaç duyulan devam eden bakımın keskinliği ve yeri ile ilgili olarak klinik uygulama kararlarını ilgilendirebilir.


Palyatif bakım merkezi sayısı çok az olan bizim gibi ülkelerde COVID-19 sonrası kronik bakım gerektiren hastaların eve taburcu edildiği düşünüldüğünde yeniden yatış ve hastanelere COVID-19’un sekeli nedenli başvuru oranları daha yüksek olabilir. Bunun içinde planlama yapılmalıdır.

Yazıya aşağıdaki linkten ulaşılabilinir;

Characteristics of Hospitalized COVID-19 Patients Discharged and Experiencing Same-Hospital Readmission — United States, March–August 2020 | MMWR (cdc.gov)

Doç. Dr. Necati Çıtak

COVID-19 İzleme Grubu Üyesi

 


Bu HABERİ Paylaş!