COVID-19 Sebebiyle Kaybettiğimiz Dr. Ümit Erdem İçin Saygı Duruşundaydık


  • Aralık 08, 2020
  • 3918

Covid-19 sebebiyle kaybettiğimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işyeri hekimlerinden Dr. Ümit Erdem için 8 Aralık 2020, Salı günü 10.30’da İBB Şehzadebaşı Tıp Merkezi önünde bir saygı duruşu gerçekleştirildi. “Artık Yeter! Ölümleri Durdurmak İçin Tam Kapanma Şart!” yazılı pankartın ve Dr. Ümit Erdem’in fotoğraflarının taşındığı törende İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Sağlık Daire Başkanlığı yetkilileri, MESKA (Meslek Hastalıkları-İş Kazaları Araştırma ve Önleme Vakfı) yöneticileri, Dr. Ümit Erdem’in kardeşi ve yeğenleri ile çalışma arkadaşları hazır bulundu. Odamızı temsil eden heyette yer alan isimlerse Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Güray Kılıç, Dr. Osman Öztürk ve İTO Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan oldu.

Saygı duruşu etkinliği Dr. Osman Küçükosmanoğlu’nun konuşmasıyla açıldı. Dr. Osman Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz salgının başından beri sürecin yeterince iyi yönetilmediğini, kamu otoritesinin işbirliğinden uzak davrandığını, salgını yönetmek yerine bir algı yönetme telaşı içinde olduğunu dile getirdik. Bu salgının hastanelerde daha çok yatak, daha çok yoğun bakım yatağı kurarak kontrol edilemeyeceğini haykırıyoruz. Salgının nasıl önleneceği bilimsel olarak ortadadır. Hasta kişilerin sağlam kişilerle temasının önlenmesi şarttır. Bunu sağlamak için de yapılması gereken en az 14 gün süreyle tam kapanmadır. Tam kapanma adımının yanı sıra ülkenin kaynaklarının adil dağıtımı yapılmalı, işçilere, emekçilere, işsizlere, esnafa destek verilmelidir. Bilindiği gibi salgın Ekim ayından itibaren hızla artış gösterdi, Kasım ayından itibarense tüm ülkede tamamen kontrolden çıktı. Uygulanan toplum bağışıklığı veya sürü bağışıklığı yöntemi topluma çok pahalıya malolacaktır.”

Dr. Küçükosmanoğlu Dr. Ümit Erdem’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) işyeri hekimi olarak çalıştığını, tabip odası faaliyetlerine, sağlık hakkı ve iyi hekimlik mücadelesine omuz veren bir hekim olduğunu ekledi ve tüm katılımcıları Dr. Ümit Erdem için 1 dakikalık saygı duruşuna çağırdı.

Ardından İBB görevlisi Tuğrul Tuna Dr. Ümit Erdem’in kısa özgeçmişini paylaştı.

Dr. Pınar Saip yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Öncelikle hepimizin başı sağolsun. Ne yazık ki her gün artan sayıda sağlık çalışanını, hekim arkadaşlarımızı ve vatandaşlarımızı önlenebilir bir hastalık sebebiyle kaybediyoruz. Bir işyeri hekimi olan Ümit Erdem aslında koruyucu hekimliği bilen, işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması konusunda yıllardır emek vermiş, iyi hekimlik mücadelesine katkı sunmuş bir meslektaşımızdı. Bugün sevgili Ümit Erdem’in de kurucusu olduğu MESKA’dan arkadaşlarımız da burada. Gündemimizde çok önemli bir konu var; bir yandan ölümleri önlemek için tam kapanma çağrımızı diğer yandan da Covid-19’un sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı kabul edilmesi talebimizi yineliyoruz. Yoğun bakımlar dolu, vaka sayısı hızla artıyor, sağlık çalışanları tükenmiş durumda. Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilerek bu yük hafifletilmelidir. Zaman kazanabilmek için de tam kapanmanın sağlanması gerekiyor. Bu süreçte fedakarca çalışan sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzeltilmesi ve Covid-19’un bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ve acilen yasalaştırılması için yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.”

Törende son konuşmayı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şunları söyledi: “Çok değerli doktorumuz Ümit Erdem'i kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Bütün çalışma arkadaşlarına, bütün sağlıkçılara başsağlığı diliyorum. Zor günlerden geçiyoruz. Bu zor günlerde seferberlik duygusuyla hareket etmenin her zaman en değerli prensip olduğunu düşünüyorum. Adı ne olursa olsun; afet, salgın, burada tüm bireysel duyguların ötesinde, aklı ve bilimi kendine rehber edindiğiniz zaman hata yapma olasılığınız çok azalacaktır. Bu manada kıymetli Tabip Odası başkanımızın yaptığı konuşmanın altına imza atıyorum. Bu hastalığı yenecek olan şeyin ortak akılla ve bilimin bize gösterdiği yolla mümkün olabileceğini her ortamda dile getirdik. Bugüne kadar yaptığımız bu çağrılarda isteğimiz bulaşmanın ve dolayısıyla can kayıplarının azalmasıdır. İstanbul’da şu anki veriler de dahil olmak üzere ne yazık ki bir yavaşlama söz konusu değil. Bir haftayı aşkın süredir bir takım kısıtlamalar uygulanıyor ama en acı manzarayı vefat sayıları üzerinden takip edebilen bir kurumuz. Buradan gördüğümüz kadarıyla ne yazık ki bir azalma söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın hastanelerde veya yoğun bakımlarda yer bulma konusundaki talepleri bize de ulaşmakta, bu isteklere cevap üretememekteyiz, buradan şahidiz. Aynı zamanda kurumumuzun içerisinde binlerce çalışanımız Covidle mücadele ediyor, buradan da şahidiz. Sevgili doktorumuz Ümit Erdem’in bir görev şehidi olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla her bir sağlıkçının nasıl can siperane görev yaptığını, bu hastalığı geçirmiş birisi olarak yakından gördüm. Her birinin önünde saygıyla eğiliyorum. Bu süreçte fedakarca çalışan, vatandaşı sarıp sarmalayan bütün sağlıkçılarımıza minnet duyuyorum. Ama onların işini kolaylaştırmaz isek böyle bir sorunun üstesinden gelme şansımız olmayacak. Ben de tabip odası başkanımızın çağrısına katılıyorum, derhal sıkı bir kapanmayla bu gidişi hafifletmek, sağlıkçıların yükünü azaltmak gerekiyor.”

Ekrem İmamoğlu Dr. Ümit Erdem’in adını İBB bünyesinde yaşatmak için de çalışma başlatacaklarını duyurdu.

Yapılan konuşmaların ardından tören sona erdi.


Bu HABERİ Paylaş!