Pandemide Hayatını Kaybeden Hekim ve Sağlık Çalışanlarını SEVGİ, ÖZLEM ve MİNNETLE ANIYORUZ


  • Nisan 02, 2022
  • 1141

1 Nisan, meslek hayatları boyunca gösterdikleri özverinin daha da fazlasını pandemi döneminde gösteren tüm hekim ve sağlık çalışanları için bir simge haline gelen, COVID-19 salgınında aktif hekimlik yaparken hastalığa yakalanan ve tedavi sürecinde yaşamını yitiren Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ölüm yıldönümü. Türk Tabipleri Birliği (TTB) 72. Büyük Kongresi’nde, Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun hayatını kaybettiği gün olan 1 Nisan’ın COVID-19 nedeniyle kaybedilen hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü olarak belirlenmesine karar vermişti.

Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanında 1 Nisan 2022 Cuma günü, pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları için tüm sağlık kurumlarında saygı duruşu ve anma törenleri gerçekleştirildi.

İstanbul’da sabah erken saatlerden itibaren sağlık kurumlarında anma törenleri yapıldı.
Merkezi etkinlik ise İstanbul Tıp Fakültesi ana girişi önünde yapıldı. Etkinliğe İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, İTF öğretim üyeleri, asistanları, sağlık çalışanları ve öğrencileri ve kaybettiğimiz meslektaşlarımız Cemil Taşçıoğlu, Murat Dilmener ve Yavuz Kalaycı’nın aileleri katıldı.

Etkinlikte İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Dr. Güray Kılıç, Dr. Osman Öztürk, İTO Denetleme Kurulu üyesi Dr. Nazmi Algan, TTB (2016-18 dönemi) eski başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, İTO komisyonlarından ve çeşitli hastanelerden hekimler ve Hekim milletvekili Ali Şeker de hazır bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Dr. Pınar Saip şunları söyledi: “Hekimler olarak Covid 19 pandemi döneminde çok büyük acılar yaşadık ama hep görevimizin başındaydık. Bugün Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla yurdun dört bir yanında kaybettiğimiz meslektaşlarımızı anıyor, anılarının önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün 1 Nisan; çok değerli öğretim üyemiz Cemil Taşçıoğlu’nu aktif hekimlik yaparken Covid-19’dan kaybedişimizin yıldönümü. Kendisi özveriyle çalışan hepimize örnek olan bir hekim, birçok öğrenci ve asistan yetiştiren çok değerli bir öğretim üyesiydi. Bu dönemde yine İstanbul Tıp Fakültesi’nin çok değerli öğretim üyeleri Fevzi Macit, Sedat Tellaloğlu, Murat Dilmener hocalarımızın ve Covid’le ilişikisi konusunda emin olmasak da çok değerli Emin Darendeliler, Seyit Mehmet Kayacan hocalarımızın ani ölümlerine şahit olduk. Birçok aile hekimini, işyeri hekimini, özel ve kamuda sağlık kurumlarında çalışan meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarımızı kaybettik. Onları anmak için buradayız.”

Dr. Pınar Saip konuşmasının ardından tüm katılımcıları, Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını sevgi, özlem ve minnetle anmak üzere 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

İTF Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “İki sene önce de yine aynı yerde burada çok kıymetli Cemil ağabeyimizi kaybettikten sonra da toplandık. 2 sene geçti, bildiğimiz bilmediğimiz çok sayıda kayıp verdik. Pandemi bizim savaş alanımızdı ve savaşa girdiğimiz andan itibaren kayıplar vereceğimizi biliyorduk. Çünkü elimizde hiçbir bilgi olmadan girdik bu sürece. Maalesef 2020 bizim için büyük bir kayıp yılıydı. Zaman geçti ve bugün yaşanan tüm süreç sonunda yaşanan olumlu gelişmelerle ölümler azaldı, aşıların devreye girmesiyle kayıplarımız azaldı. Geldiğimiz noktada pandeminin yatışmaya başladığını söyleyebiliriz” . Bu konuşma ardından söz alan İTF Genel Dahiliye öğretim üyelerinden Prof Dr Bülent Saka; Cemil Taşçıoğlu ve Murat Dilmener ‘in hekimliği, öğretim üyeliği hakkında konuşarak onların İTF’ye yapmış oldukları katkıları aktardı.

Yapılan konuşmaların ardından basın metnini İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu okudu.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Ne yazık ki yöneticiler pandemi bitmiş gibi davranmasına rağmen halen hekimler, sağlık emekçileri, yurttaşlar yaşamını yitirmektedir. Tüm bilimsel gerekliliklere rağmen koruyucu sağlığın öncelendiği birinci basamak yerine ikinci ve üçüncü basamaklarda salgını karşılamanın bunda etkisi çok büyüktür.

Sağlık çalışanlarını, hekimleri koruyamayan bir “salgınla mücadele politikası” toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Gerçek verilerden çok uzak olduğunu belirttiğimiz resmî rakamlarla dahi Türkiye’de bu güne dek hastalanan yurttaşlarımızın sayısı 15 milyona, kaybettiğimiz yurttaşlarımız ise 100 bine yaklaşmıştır.

Kaybettiklerimiz ve hastalanan sağlık çalışanları için illiyet bağı aranmaksızın ‘’COVID-19’un meslek hastalığı sayılması”nı ve pandemi sürecinde emek veren sağlık çalışanları için “120 gün yıpranma payı” istiyoruz. Şiddete uğramadığımız, hastalanmadığımız “güvenli çalışma koşulları” istiyoruz.
Kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak, topluma karşı sorumluluğumuz için buradayız, gitmiyoruz.
Yaşadığımız kayıplara, yüreklerimizi dağlayan acıya rağmen her durumda görevimizin başındayız.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanında yitirdiğimiz meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz onların anılarını yaşatmaya, bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz.”

Basın metni için tıklayınız.

Marmara Üniversitesi Pendik EAH

Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi

Güzeltepe Aile Sağlığı Merkezi

İstanbul (Samatya) EAH

Acıbadem Altunizade Hastanesi

Fransız Lape Hastanesi

Şişli Memorial Hastanesi

Dora Hastanesi

Central Hospital

Kadıköy Acıbadem Hastanesi


Bu HABERİ Paylaş!