Artık Yeter! Sağlıkta Şiddete Karşı Etkili Yasa, Güvenli İşyerleri İstiyoruz


  • Haziran 08, 2022
  • 456

Sağlıkta şiddet hız kesmiyor ve hekimleri, sağlık çalışanlarını her geçen gün mesleklerini icra edemez, nefes alamaz hale getiriyor.
İstanbul’da şiddetin son durağı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Servisi oldu. 3 Haziran 2022 Cuma gecesi nöbet tutmakta olan Asistan Hekim Dr. Maryam Arslan sözlü saldırı ve fiziki şiddete maruz kaldı. Yoğun bakım servisinde yatan bir hastanın yakını, anestezi ve yoğun bakım asistanı Dr. Maryam Arslan'a fiziki ve sözlü şiddet uyguladı.

Olayın ardından asistan hekimler ve sağlık çalışanları 6 Haziran 2022, Pazartesi günü, yaşanan şiddet olayını protesto etmek amacıyla iş bıraktı ve öğlen saatlerinde hastane bahçesinde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Dr. Maryam Arslan yaşadığı olayın ardından şikâyetçi olmuş, şüpheliler hakkında tehdit, hakaret ve kasten yaralama suçlarından adli işlem yapılmıştı. Ancak adliyeye sevk edilen şüpheliler serbest bırakıldı.

Acil Vakalar Dışında Ameliyatlar Durduruldu

Olayın ardından hastanede çalışan anestezi ve cerrahi asistanları 6 Haziran Pazartesi günü iş bıraktı. Hastanede planlanan ameliyatların tümü acil vakalar dışında, durduruldu. Hekimler, hastane bahçesinde basın açıklaması ile sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına tepki gösterdi.

Hakaret ve şiddete maruz kalan Dr. Maryam Arslan olayın etkisinden hala kurtulamadığını söyleyerek o gecenin detaylarını anlattı.
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkıran yaptığı konuşmada "Covid-19 pandemisinde bizi alkışlayanlar şimdi şiddet uyguluyor. Şiddet kabul edilebilir bir şey değil. Çoğu meslektaşımız şiddete uğradıktan sonra tedavi görüyor, mesleklerini sorguluyor. Yakında bu kritik hastalara bakacak hekim bulamayacaklar." diye konuştu.

Hekimler ve sağlık çalışanları adına ortak basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası (İTO) Hastane Temsilcisi Dr. Tahsin Çınar okudu.

İstanbul Tabip Odası olarak sürecin takipçisi olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Güvenli ortamlarda çalışmak, mesleğini endişe duymadan yapabilmek meslektaşlarımızın en doğal hakkı olup, halkın nitelikli bir sağlık hizmeti almasının da ön koşuludur.

Yetkililer sağlıkta şiddetin son bulması için acilen, etkili bir Sağlıkta Şiddet Yasası’nı uygulamaya koymalı, ülkeyi yönetenler emeğimizi değersizleştiren, hekimleri hedef haline getiren söylem ve uygulamalardan vazgeçmelidir.

Basın Açıklaması İçin Tıklayınız…


Bu HABERİ Paylaş!