Pandemi Bitmedi, Grip de Başladı !


  • Ekim 02, 2022
  • 367

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de COVID-19 vaka sayılarında %5, ölüm sayılarında %20 düşüş görülürken, İstanbul’da fazladan ölüm sayıları pandemi öncesine göre hala %14’ün üzerinde idi.

Sağlık Bakanı Avrupa’da bir çok ülkede vaka artışlarının yaşandığını ve bize birkaç hafta içinde yansımasının beklendiğini duyurdu.
Öte yandan mevsimsel grip dönemi de başladı. Önlemlerin tamamen kaldırılması ve havaların soğumasıyla birlikte önümüzdeki aylarda grip dahil diğer tüm viral solunum yolu infeksiyonlarının ve Covid 19’un önemli artış göstereceği öngörülmektedir. Nitekim İstanbul’da grip vakalarının beklenenden erken görülmeye başladığı gözlenmektedir. Gerek halen çok sayıda kişiyi etkileyen Covid-19’un, gerekse grip dahil diğer üst solunum yolu infeksiyonlarının önlenmesinde olguların düzenli surveyansının yapılması kritik öneme sahiptir. Bu nedenle bu hastalıklara yönelik surveyans sistemleri güçlendirilerek devam ettirilmelidir.

Ayrıca 65 yaş üstü, ek hastalığı olanlar ve sağlık çalışanlarını da kapsayan risk gurupları öncelikli olmak üzere herkesin grip aşısına erişebilmesi sağlanmalıdır.
Yine öncelikle bu grupların COVID-19 hatırlatma dozlarında kullanılmak üzere varyant suşları içeren polivalan aşılar ve çocuklarda kullanılacak aşıların alımı yapılmalı ve gelene kadar primer ve ek dozlar eldeki aşılarla hızla tamamlanmalıdır.


Bu HABERİ Paylaş!