Page 10 - Hekim Sözü Sayı:5
P. 10
ODADAN
Şişli Etfal EAH’de yemekhane
eylemi kazanımla sonuçlandı
Deniz Türkyılmaz*
eçtiğimiz son 5-6 ayda, has-
tanemizin bölünmesi ile be-
G raber ortaya çıkan sorunlarla
baş etmeye çalışıp, artan iş yükü ile
beraber gün geçtikçe daha zor koşul-
larda çalışırken, yemekhanede yeterli
miktarda kaliteli yemek yiyememeye
başladık. Hastanede yediğimiz yemek
çeşidi önce beş çeşitten dört çeşide,
daha sonra da dört çeşitten üç çeşide
düşürüldü. Yediğimiz yemeklerin
miktar olarak azlığı, besin niteliği ve
çeşitliliği açısından da yeterli olma-
yışını her fırsatta dile getirip, çözüm beraber, hastanemizde kesintisiz hiz-
aradık. Güvenli ve sağlıklı koşullarda met verirken yeterli ve nitelikli yemek
çalışmanın en temel gerekliliklerin- yiyemiyor oluşumuzu 29.08.2019 ve
den biri olan yemek hakkımıza sahip 30.08.2019 tarihlerinde yemekhane-
çıktığımızı ifade ettik. 24 saat boyunca nin önünde simit ve ayran dağıtarak
aralıksız hizmet verdiğimiz hastane- protesto ettik. Yemekhaneye gelen
mizde verilen yemeklerle doymadığı- çalışma arkadaşlarımıza durumu ve ey-
mızı, kalitesiz yemek yemek zorunda lemi neden yaptığımızı anlattığımızda
bırakıldığımızı hastane yönetimi ile bizleredestek verdiler. Yemekhaneye
yapılan görüşmede belirttik. Sorunları girmedik, kartlarımızı basmadık ve
ve eksiklikleri somut bir şekilde ifade hep beraber simit ayran yedik. altını çiziyoruz. “ olarak sıraladık.
edebilmek için sağlık çalışanları ile Hastane çalışanlarının yoğun katılım
anket yaptık. Eylem sırasında duyurduğumuz talep-
lerimizi: gösterdiği simit-ayran protestomuzu
Anket sonuçlarına göre hastanede takiben hastane müdürlüğü ve baş-
görevli sağlık çalışanlarının; %87.5’u “1. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda hekimlikle yaptığımız görüşmelerimiz
yemek porsiyonlarını doyurucu yemek talep ediyoruz. sonucunda yemek çeşit sayısı dörde
bulmadığını, %84,%’u yemeklerin 2. En az 4 çeşit ve doyurucu yemek çıkarıldı ve miktarın daha doyurucu ve
lezzet ve kalitesini yeterli bulmadığını, istiyoruz, sofradan doyarak kalkmak yeterli hale geldiğini gördük. Hasta-
%87,5’u yemek çeşitliliği ve uyumunu istiyoruz. nelerimizde yalnız değiliz; hekimler,
yeterli bulmadığını, %38’i yemekha- 3. Farklılıklarımız göz önüne alına- hemşireler, teknisyenler, temizlik
nede çalışan personelin temizlik ve rak vejeteryan sağlık çalışanlarının görevlileri, bilgi işlem elemanları ile
hijyen kalitesini yeterli bulmadığı- yemek tercihlerinin dikkate alınmasını
nı, %43,5’u tabldot, çatal, bıçak ve istiyoruz. hep beraber ekip hizmeti veriyoruz,
kaşıkların temizlik ve hijyenini yeterli beraber çalışıyoruz. Bu süreçte hep
bulmadığını, %36,5’u yemek sunu- 4. Yemekler arasındaki uyumun ve beraber olmak, beraber fikir üretmek
mu ve servisinde aksaklık olduğunu besin dengesinin sağlık hizmeti gibi ve mücadele etmek işyerlerimizde,
düşündüğünü saptadık. önemli ve dikkat gerektiren bir hizmet çalışma alanlarımızda dayanışmanın,
veren bir kuruma uygun hale getiril- ortak hareket etmenin, örgütlü müca-
Tüm bu tespitlerle beraber, çalışma mesini talep ediyoruz. (Örneğin kar- delenin önemini bize tekrar gösterdi.
arkadaşlarımızın da görüşlerini alarak bonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşan
İstanbul Tabip Odası İşyeri Temsil- yemek istemiyoruz. ) Bu değişikliğin geçici bir kazanım ol-
ciği olarak, Sağlık ve Sosyal Hizmet maması için sürecin takipçisi olacağız.
Emekçileri Sendikası ve Genel-İş’le 5. Yeni yapılacak ihalenin önerilerimiz Tüm taleplerimiz gerçekleşene kadar
üstünden şekillenmesini talep ediyor yeterli ve nitelikli yemek hakkımıza
Dr., Radyoloji Uzm. Şişli Hamidiye Etfal EAH. ve bu konunun takipçisi olacağımızın sahip çıkmaya devam edeceğiz.
8 hekim sözü EYLÜL - EKİM 2019