Page 11 - Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
P. 11
stanbul gibi bir metropolde
yaşarken, temiz ve sağlıklı gıdaya
İerişmek ile ilgili eminim hepimizin
bir yığın endişesi vardır. Dergimizin
okurlarının hekimler ve yakın çevreleri
olduğu göz önünde bulundurulunca
bu konudaki hassasiyetlerimiz de
oldukça anlaşılır oluyor.
Bu noktayı başlangıç noktamız
yaparak, İstanbul Büyükşehir
Belediyesi (İBB) Tarımsal Hizmetler
Dairesi Başkanı Ahmet Atalık ile
kentimizdeki tarımsal üretim başta
olmak üzere tüm gıda üretim
faaliyetlerini konuştuk. Şehrimizde
işleyen gıda süreçlerine dair
farkındalığımıza önemli katkısı
olacağına inanıyoruz.
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu
Kurucu Genel Başkanı Abdullah Aysu
ise gıda neden pahalı ve sağlıksız
başlıklı yazısı ile israfı, gıdadaki
adaletsizliği ve şirketlerin bu sektörde
neden bu kadar belirleyici olduğunu
tarifledi. Dolayısıyla yemek-gıda ve
artık süreçleri politik bir tercihtir.
Kendisi göğüs cerrahisi uzmanı olan
ancak vegan beslenme deyince akla
ilk gelen isimlerden olan arkadaşımız
Suat Erus, veganlık nedir ve sağlıklı
beslenme ile ilişkisi nedir konularına
açıklık getiren bir yazı kaleme aldı.
Hacer Foggo, yoksulluk ve yetersiz
beslenmenin çocuk hakları ihlali
olduğunu verilerle temellendirerek
resmetti.
Son olarak ise Dicle Dilan Salman bir
diyetisyen ve akademisyen olarak;
sağlık için fiziksel ruhsal ve sosyal
yönden iyilik halinin gerekliliklerinden
biri olarak sağlıklı beslenmekten
bahsetti. Daha bütünlüklü, kapsayıcı
ve eşitliği değil adaleti önceleyen gıda
politikalarına acil ihtiyaç olduğunun
altını çizdi.
Umarız bu sayımız için seçtiğimiz
dosya konusu ilginizi ve beğeninizi
üzerine çeker diyerek, keyifli
okumalar dileriz.