Page 20 - Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
P. 20

DOSYA

               Gıda neden pahalı ve sağlıksız









                                                     Abdullah Aysu  *



                  Bir tarafta milyonlarca aç, diğer yandan milyarlarca obez var. Her yıl açlıktan
                    36 milyon, çok yemenin getirdiği hastalıklardan 29 milyon kişi ölmektedir.

                Diğer yandan dünyada üretilen gıda miktarı yüzde110 olmasına rağmen, 1 milyar
                civarında insan aç, 1,3 milyar insan gizli açlık çekmekte, 1,5 milyar insan ise obez.







                   ünya genelinde üretilen tahıl-  gıdayı kontrol etmeleriyle mümkün.   çaresizlik, yemeği-gıdayı hiçbir zaman
                   ların üçte biri hayvan yemi ve   Bu nedenle gıda ve tarım şirketleri ile   olmadığı kadar politikleştirmektedir.
            Dbiyoyakıt olarak kullanılıyor.   hükümetler için önemli olan sağlıklı   YEMEK POLİTİK TERCİHTİR
            Dünyada 1,3 milyar ton gıda israf   gıda üretimi ve tüketiminden çok,   Yemek politik bir tercihtir. Bu tercihi
            ediliyor, çöp oluyor. İsraf edilen gıda   gıdanın ucuz olmasıdır. Ucuz gıda,   kültürümüzün, metabolizmamızın ve
            miktarı açlık çeken insanların ihtiyacı-  çalışanların ücret artışları konusun-  ekolojinin gereğine göre değil şirket-
            nın yaklaşık dört katı. Gıdada adaleti   daki baskıyı da azalttığından mevcut   lerin (tüccarlar-sanayicilerin) lehine
            sağlamak için şuurumuzu tetikleme   sistemin sürebilmesinde kilit bir rol   değiş(tiril)eli çok oldu.
            görevi görsün diye önce bu korkunç   oynamaktadır. Bir yandan sektörün
            verileri aktardım. Verilerden de anlaşı-  kârlılığının arttırılması diğer yandan   Yemek kültürümüz değiştirilmeden
            lacağı üzere gıdada adalet sağlanama-  sistemin sağlıklı gıdadan çok, ucuz   önce her sebze ve meyve, mevsiminde
            dığı gibi, her geçen gün paylaşım daha   gıdaya öncelik vermesi hükümetlerce   üretilir ve tüketilirdi. Ürünler genel
            da bozulmaktadır.                bu yüzden desteklenmektedir. Devleti   olarak yerelde üretilir ve yerelde tüke-
                                             yönetenler tarafından sektördeki şirket   tilirdi. Dolayısıyla üretici ile tüketici
            Neden?
                                             kârlılığı, “gelişmemiz-kalkınmamız   arasındaki mesafe kısaydı. Şimdi oldu-
            Tarım, gıda, ecza/kimya şirketleri   için gereklidir” diyerek politik arenada   ğu gibi uzak ve çok uğraklı değildi. O
            istiyor diye, kamu üretimi geliştirme   pazarlanmaktadır.         zamanlar da meyve sebze fiyatlarının
            ve desteklemekten çekildi. Gıdanın                                yükseldiği olurdu. Ancak iklimin
            ticareti ile üretim ve tüketim piyasa-  Ancak bu politikalar neticesinde:  neden olduğu tahribat, ürünün erken
            sını düzenleme işini devlet tamamen   - Boşalan köyler, üretemeyen çiftçi-  ve geç turfanda olma özelliğinden
            bıraktı. Bu konuda meydanı şirketlere   ler, şehirlere zorunlu göçler, “yeşil   dolayı artardı fiyatlar. Yani arz talep
            bıraktı!                         devrim” safsatasıyla vasfı kaybolmuş   meselesi. Fakat bu mesele, tamamen
                                             topraklar, kirletilerek kullanılamaz   doğanın belirleyiciliğindeydi. Doğanın
            Şirketler bu kadar belirleyici mi?
                                             hale sokulmuş yeraltı ve yer üstü su-  o türe sunduğu olanak nedeniyle fiyat
            Evet. Bakın dünya tahıl ticaretinin   lar, sağlık için her gün biraz daha risk   bir miktar artardı.
            yüzde 75’ini 5, dünya tohum pazarının   oluşturan ürünler-gıdalar,  Ayrıca erken ve geç turfanda çeşitler,
            yüzde 50’den fazlasını 3, hayvancılık   - Daha fazla ürün, zenginlik yerine   insan metabolizmasını bir sonraki
            sektörünün %99’nu 4, kimyevi gübre   daha fazla yoksulluk, toprak tüken-  mevsime hazırladığı (uyarladığı)
            pazarının yüzde 55’ini 10, endüstriyel   dikçe sadece ekonomik olarak değil,   için faydalı ve gerekliydi. Tabii ki o
            gıda sektörünün yüzde 55’ini 11şirket   sosyal olarak da tükenen, toprağa   dönemlerde üretim tarzı değişikliğe
            kontrol etmektedir.                                               uğramamıştı; yoğun enerji ve kimya-
                                             yabancılaştıkça mesleğine de kendine
            Böyle işleyen/işletilen bu gıda   de yabancılaşan çiftçiler,      sala dayalı değildi. O nedenle sebze
            sisteminde şirketlerin kârlılık sevi-  - Açlıkla mücadele yolu diye sunulan/   ve meyveler, besin değeri bakımından
            yesini artırarak sürdürülebilmesi ve   uygulanan bu gelişme ve kalkınma   daha zengindi. Bu sayede ürünlerle-gı-
            sistemlerinin bekası için gereken   yöntemleriyle azalmayan açlık, gıdada   dayla ilgili sağlık sorunu pek yaşan-
            siyasi istikrarın sağlanabilmesi ancak                            mazdı. Tarım doğa için kirletici bir
                                             artan sağlıksızlık, büyüyen kıtlık ve   unsur değildi daha.
            *   Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı,  Tarım yazarı  Bugün her türlü meyve ve sebzeyi bul-

             18  hekim sözü  NİSAN-HAZİRAN 2024
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25