Page 23 - Hekim Sözü Nisan-Haziran 2024
P. 23
dosya
olduğunu ve bu paketin içindeki diğer içerir. İnsanlarda ise bu süreç 10 yılda
bileşenlerin vücudumuzda kısa ve uzun gerçekleşir. Bu nedenle, kalsiyum ve
vadede yarattığı etkinin daha önemli protein alırken aslında gereksiz büyüme
olduğunu unutmamalıyız. Nasıl ki su hormonları da alınmış Sonuç olarak;
almak için %95’i su olan gazlı olur. Tereyağ, peynir, omega-3 almanın
ve şekerli içecekleri öner- yoğurt gibi ürünler de
miyorsak, uzun vadede bu hormonları içerir, en kötü yolu balık,
vücudumuza zarar vere- vücudumuzda aktif kalsiyum almanın
cek besinlerden de uzak olarak bulundukları en kötü yolu süt,
durmalıyız. gösterilmiştir ve so-
nuç olarak sağlığımı- demir almanın en
Örneğin kırmızı et, iyi bir za zarar verebilir.
protein ve demir kaynağı kötü yolu kırmızı
olarak bilinir. Ancak trans Sonuç olarak; omega-3 et ve probiyotik
yağ içerir ve trans yağların almanın en kötü yolu balık, almanın en kötü
inflamasyonu artırarak damar sertli- kalsiyum almanın en kötü yolu
ği, kalp krizi ve diyabet riskini artırdığı süt, demir almanın en kötü yolu kırmızı yolu yoğurttur.
kanıtlanmıştır. Fakat çoğu kişi hayvansal et ve probiyotik almanın en kötü yolu yo-
gıdaların doğal olarak trans yağ içerdiğini ğurttur. Doğada yaşayan hiçbir hayvan,
bilmez, sadece abur cuburlarda olduğunu insanlar kadar kalp ve damar hastalıkla-
sanırız. Demir ise bir mineraldir ve kay- rından muzdarip değildir. Az yağlı vegan
nağı topraktır. Bitkiler kökleriyle demiri beslenmeyle tıkalı kalp damarlarının
emer ve yapraklarına aktarır, bu yap- açıldığını ve kanser riskinin düştüğünü
rakları yiyen canlılar veya onları yiyen gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.
diğer canlılar demiri alabilir. Bu nedenle Dünyada en uzun yaşayan toplulukların
demir almanın en kolay yolu kırmızı et beslenme alışkanlıklarına bakıldığında,
gibi gözükse de en sağlıklı yolu değil- hepsinin bitkisel ağırlıklı beslendiği görü-
dir. Ayrıca hayvanlardan alınan demir, lür. Kendiniz ve gezegenimiz için iyi bir
vücutta oksidasyonu artırarak yaşlanmayı şey yapmak isterseniz; değişime tabağı-
ve hücre ölümünü hızlandırır. nızdan başlayabilirsiniz.
Tavuk ve balık her ne kadar beyaz et
olarak adlandırılsa da bilimsel olarak
kolesterolü yükseltme konusunda kırmızı
etten geri kalmadıkları gösterilmiştir.
Omega-3 dünyada sadece denizlerdeki
algler tarafından sentezlenir. Balıklar
bu yosunları yiyerek omega-3 alır, biz
de balıkları yiyerek. Ancak denizler
artık toksin yuvası haline geldiği için
deniz ürünleri tüketmek sağlık açısından
risklidir. Düzenli deniz ürünü tüketen
toplumlarda artan kanser vakaları tesadüf
değildir. Deniz ürünleriyle alınan plastik
miktarı da artmış durumda. Çukurova
Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma-
da, tüm deniz tuzlarında plastik olduğu
gösterilmiştir. Bu nedenlerle artık balık
tüketilmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Süt ve süt ürünleri iyi bir protein ve kal-
siyum kaynağı olarak bilinir ancak sütün
doğadaki asıl amacı unutulmuştur. Süt,
bir memelinin yavrusunu hızlıca büyüt-
mek için salgıladığı bir sıvıdır. Bir ineğin
sütü, buzağının kilosunu 6 ayda 10
katına çıkaracak kadar büyüme hormonu
NİSAN-HAZİRAN 2024 hekim sözü 21