Page 30 - Hekim Sözü Sayı: 1
P. 30

GÜNCEL SAĞLIK


                                         küreselleşme sürecinde değişen tüketim   ve vulvadan gelen kanlarla, açılan ya da
                                         alışkanlıkları, eğitim ve gelir düzeyinin   vahşi hayvanlar tarafından yenilen kadav-
            Bulaşma sindirim,            düşüklüğü, taşeronlaşma, gıda üretim   ralarla çevreye bulaşır. Hasta hayvanlar
                                         birimlerinde gerekli fiziki yatırımların   ölümden 1-2 gün önce etkeni çevreye
            solunum ve deri –ki          yapılamaması, yetersiz mevzuat, denetim   yaymaya başlarlar. Ayrıca kan emici
            en çok insanlarda            uygulamalarının eksikliği ve nüfus artışı   ve sokucu sinek ve artropodlar antraks
            görülen şekli- yolu          gibi nedenlerle artmaktadır. Bakteri,   basillerini taşıyabilir ve bulaştırabilirler.
                                         virüs, parazit etkenleri ya da çeşitli kim-  Basilin vejetatif formları pütreaktif bak-
            ile olur. Daha çok           yasallar ile kontamine olmuş güvenli   teriler tarafından hızla öldürüldüğünden
            kasap ya da hay-             olmayan gıda, diareden kansere kadar   karkasta (ölen hayvanın kadavrasında)
                                         değişen çok sayıda hastalığa neden ola-  yaşayamaz. Pütrifikasyon nedeniyle
            van bakıcılarında            bilir. WHO’nun verilerine göre dünyada   açılmayan kadavralarda etken 2-4 günde
            derideki yara ya da          ortalama 600 milyon insan gıda kaynaklı   ölür. 15-20 C sıcaklıkta, oksijenle temas

            çiziklerden bulaşır.         enfeksiyonlara maruz kalmakta ve her yıl   ettiğinde spor formuna geçer. Bu nedenle
                                         bu enfeksiyonlar nedeni ile 420 000 ölüm   şarbondan ölen hayvanların açılmadan,
            Kan emici ve sokucu          gerçekleşmektedir.                 parçalanmadan yakılması gerekmektedir,
            sinekler aracılığıyla                                           ya da derin çukurlara gömülerek üzer-
            da bulaşma olabilir.         Özellikle büyük şehirlerde hazır gıdaya   lerine sönmemiş kireç atılarak çukurlar
                                         talebin artması sonucunda gıda güvenli-  kapatılır. Yine vejetatif basiller midenin
                                         ğinde geniş çaplı mikrobiyal sorunların   asit ortamında hızla yıkımlandıkları için
                                         ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu-  enfeksiyon gelişemez. Sığır ve koyunlarda
                                         nunla birlikte küresel iklim değişiklikleri   enfeksiyon etkenle bulaşık yiyecek ve
                                         de su ve gıda kaynaklı enfeksiyonların   suyun alınmasıyla olur. Etken muko-
                                         artışına katkıda bulunmaktadır. Örne-  zadaki lokal travmatik lezyonlardan
                                         ğin ısı değişikliği ve yağışlar Salmonella   dokuya geçer. Enfeksiyon atlara kan
                                         vakalarında ki artış ile doğrudan ilişkili   emen insektlerle de taşınabilir.  Etkenin
                                         bulunmuştur.
                                                                            sporları toprakta en az 15 yıl canlılıklarını
                                                                            korurlar, laboratuvar şartlarında sporlar
                                         WHO’ya göre, gıda kaynaklı salgınların   50 yıl süreyle canlılıklarını korurlar. Spor-
                                         %25’i, kontamine ekipman ve yüzey ile
                                         gıda ile temas eden bireylerin yetersiz   lar oksitleyici ajan içeren dezenfektanlara
                                         hijyenine sonucu oluşan kros kontami-  duyarlı, diğerlerine dirençlidir.
                                         nasyon ile yakından ilişkilidir. Bu tip
                                         hastalıkların insidansının azaltılması için,   Bulaşma sindirim, solunum ve deri –ki
                                         halkın, genel hijyen kuralları ve gıdaların   en çok insanlarda görülen şekli- yolu ile
                                         uygun sıcaklıklarda pişirilmesi ile ilgili   olur. Daha çok kasap ya da hayvan bakı-
                                         bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir.   cılarında derideki yara ya da çiziklerden
                                         Bu makalede son günlerde ülkemizde   bulaşır. Kan emici ve sokucu sinekler
                                         kamuoyunu oldukça meşgul eden şarbon   aracılığıyla da bulaşma olabilir. Şarbon-
                                         hastalığından söz etmek istiyoruz.  lu hayvanların kıllarıyla üretilen sakal
                                                                            fırçalardan da insanlara deri şarbonu
                                         Şarbon hastalığı (anthrax)         bulaşabilmektedir.


                                         Antraks, Bacillus anthracis tarafından   Antraksın patogenezisinde, enfeksiyon
                                         oluşturulan akut enfeksiyöz bir hastalık-  lenfanjit ve lenfadenitle başlar ve daha
                                         tır. Hastalık ülkemizde de eskiden beri   sonra septisemi gelişir. Gıda ve sularla
                                         bilinen bir hastalıktır. Şarbon, doğal ko-  sindirim sistemine ulaşan sporlar burada
                                         şullar altında soğukkanlı hayvanlar hariç,   vejetatif hale geçerler ve submukozaya
                                         bütün sıcakkanlı hayvanlar ve insanlar-  ulaşırlar. Buradan fagositler tarafından
                                         da görülmektedir. Hastalığa en duyarlı   alınarak lenf düğümlerine oradan da kana
                                         hayvan keçi olup, bunu sırasıyla koyun,   karışırlar. Kana ulaşan basiller özellikle
                                         sığır, at, domuz ve köpek izler. Koyun   dalak gibi retiküloendotelyal sisteme
                                         ırkları içerisinde Cezayir koyunları di-  ulaşarak enfeksiyonun sekonder merkez-
                                         ğerlerine göre hastalığa daha dirençlidir.   leri ve proliferasyonun gelişmesine sebep
                                         Şarbon basilleri gaita ve idrar ile birlikte   olurlar. Şarbonda ölüm, şiddetli septisemi
                                         çevreye saçıldığı gibi, ağız, burun, anüs   sonucudur.

             28  hekim sözü  OCAK - ŞUBAT 2019
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35