Aile Hekimliği Trajedisinde Son Nokta


  • Ağustos 25, 2010
  • 2465

Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı veya halk arasındaki tabirle Sağlıkta Yıkım Programı çerçevesinde başlattığı Aile Hekimliği trajedisine Maliye Bakanlığı son noktayı koymuş görünüyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan’la yapılan bir röportajda Buzgan, yıl sonuna (2009) kadar 59 il planladıklarını fakat tasarruf tedbirleri nedeniyle yıl sonuna kadar muhtemelen 40 ilde Aile Hekimliğine geçmiş olabileceklerini söylüyor.

Röportajda ilk kez Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliğinin, Sağlıkta Yıkım Programı’nın bir parçası olduğunu ve hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ne kadar aleyhine bir uygulama olduğunu açıkça ifade ediyor:

“Maaşlardaki artıştan dolayı aile hekimliğinin maliyeti arttırdığı düşünülüyor. Birinci basamakta çalışan sağlık personeli sayısını azaltmış oluyoruz. Kendileri isterlerse yanlarında sözleşmeli kişiler çalıştırabiliyorlar. Ama biz sadece 2 kişinin ücretini veriyoruz. Ayrıca cari hizmet ödeneği diye ortalama 2500 TL civarı her aile hekimine ücret ödüyoruz. Eleman tasarrufu sözkonusu. Kamu kurumlarını kullanırlarsa aile hekimlerinden kira almaya başlıyoruz. Şu anda % 95 oranında kamu kurumları kullanılıyor. Hiçbir sağlık kurumunun elektrik, su, ısınma, tamir ve diğer cari giderlerini karşılamıyoruz. Onları aile hekimleri, hizmet ödeneklerinden kendileri karşılıyor.”

Şimdi bunu cümle cümle “tercüme” edelim:

“Birinci basamakta çalışan sağlık personeli sayısını azaltmış oluyoruz.”

Birinci basamakta görevli pratisyen hekim ve yardımcı sağlık personeli sayısını azaltarak pratisyen hekimleri, ebeleri, hemşireleri, sağlık memurlarını vb. işsiz bırakıyoruz.

“Kendileri isterlerse yanlarında sözleşmeli kişiler çalıştırabiliyorlar. Ama biz sadece 2 kişinin ücretini veriyoruz.”

Kamusal istihdamı ortadan kaldırarak, yerine sağlık personelinin iş güvencesiz ve patronun insafına kalan bir ücretlendirmeyle çalışacağı bir sağlık ortamı yaratıyoruz.

“Eleman tasarrufu sözkonusu.”

Sağlık personeli işsizliği söz konusu.

Anımsanacağı gibi bu sayfalarda daha önce de Aile Hekimliği trajedisine ilişkin yazılar yayınlamıştık. (Tıklayınız). Şimdi bizim eleştirilerimiz Bakanlığın en yetkili ağzı tarafından doğrulanmış bulunuyor.

Hekimliğin ve hekimlerin düşmanı olan AKP’nin bir an once Sağlıkta Yıkım Programının bir parçası olan Aile Hekimliği trajedisini sonlandırması ve Cumhuriyet tarihinin en önemli kazanımlarından biri olan Sağlık Ocakları’nı yeniden açması gerekiyor.

Ülkemizde birinci basamakta çifte standarta (Sağlık Ocakları – Aile Hekimliği) son verilmelidir. Kapatılan Sağlık Ocakları hemen hizmete açılmalı ve halkımız 224 Sayılı Yasada öngörülen sağlık hizmetlerinin bütüncül olarak sunulduğu birinci basamak sağlık bakımına kavuşturulmalıdır. 

*Yazı Medimagazin'den alınmıştır.


Bu HABERİ Paylaş!