Aile Hekimlerine Yeni Birim Baskısı


  • Aralık 28, 2016
  • 8242

Sağlık Bakanlığı yanlış politikalarında ısrar ederek, Aile hekimlerine ASM’lerinde yeni birim açmaya zorlayarak baskı kuruyor.

 Sağlık Bakanlığı, Aile hekimi başına düşen nüfusu ortalama 3500-4000 kişiden 2017 yılında 2900’e indirmek istiyor. Bu amaçla açılan yeni aile hekimi kadrolarında, ne çalışılacak bina, demirbaş ve tıbbı malzeme, ne hemşire, ne de kayıtlı hasta bulunmuyor.

Sağlık Bakanlığı, 2016 yılının son 3 ayında İstanbul'da 606 yeni aile hekimliği birimi açmış, bu kadroların birçoğu hekimler tarafından tercih edilmeyince, Kasım ayında 400’ü İstanbul için iller arası 900 Aile hekimliği birimine hekimler ilgi göstermemişti.

Ancak , % 9 Binası olan, % 0.3 Nüfusu,  % 0 Personeli olan birimlere Aile hekimi aranıyor…

Bu anlayışta ısrar eden bakanlık, İstanbul’da Aralık ayı içinde 77. ve 78 ek yerleştirme ilanıyla 586 birimin sadece 52 birimin binası, 17 birimin de nüfusu bulunuyor.

Çalışacak mekân, donanımı, yardımcı sağlık personeli sağlanmadan, hizmet verilecek nüfus belirlenmeden açılan kadroların hekimler tarafından tercih edilmeyeceği açık olmasına rağmen bu ısrarın sebebi nedir?

Mevcut ASM’lerin işleyişini neden bozuyorsunuz?

Şimdi bu sorunu, planlı, programlı alt yapısı oluşturularak çözmek yerine, bu defa nispeten işlevli ASM’lere yüklenip; yeni birimleri oralarda açmaya, işleyen düzeni bozacak yama politikalarını hayata geçirmek şaşılacak bir durum değil mi?

Baskı kurulan Aile hekimlerine sahip çıkacağız.

Aile Hekimliği yönetmeliklerine göre sınıflandırılmış, mekânı, odaları, donanımı, insan kaynakları belirlenmiş ASM’lere yeni birimler açmak, bu nedenle Aile hekimleri üzerine baskı kurmak kabul edilemez.

Aile Hekimleri Odanıza destek için başvurun…

Mevcut yönetmeliğe göre ASM’lere yeni birim açmaya uygun olmayan, Aile hekimlerine istekleri dışında dayatma biçimiyle ‘karar defterlerine’ yeni birim açılmasına onay veren kararların alınmasını zorlayan benzer baskılara izin vermeyeceğiz.

Bu baskı ve dayatmalara maruz kalan aile hekimlerinin Odamıza acilen başvurmalarını rica ediyoruz.

Yukarıdaki ana gündemle Yönetim Kurulu üyemiz Dr. Hakkan Hekimoğlu’nun katılımıyla 27 Aralık 2016 tarihinde bir araya gelen İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, Birinci Basamak Sağlık Örgütleri’nin yayınlamış olduğu ortak deklarasyon metninin, sahada çalışan ASM sağlık çalışanlarına güç verdiğini, bu birlikte ortak davranmaya yönelik girişimleri destekleyecekleri hatırlatıldı.

http://www.ahek.dr.tr/haberler/174-aile-hekimligi-yoenetmelik-degisikligi-oencesi-saglk-bakanlgna-ack-cagr.html

Komisyon başkanı Dr. Hatıra Topaklı’nın kolaylaştırıcılığında yapılan toplantıda, TTB Aile Hekimliği Kolu’nun 2 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da İçişleri ve Sağlık Bakanlığı, Uzmanlık Dernekleri, Türkiye Sigortaları Federasyonu ve Türkiye Kazaları Önleme Derneği ile birlikte yaptıkları Sürücü Olur Sağlık Belgesi Çalıştayı’nın başarılı geçtiği,

http://www.istabip.org.tr/4451-ttb-surucu-ve-adaylarinda-aranacak-saglik-sartlari-calistayi-yapildi.html

Sporcu Sağlık Raporları ve Birinci Basamak Kanser Tarama ve İzlemleri ile ilgili başlatılan çalışmanın bilgileri, TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Fethi Bozçalı,  Kol Yürütme Üyesi Dr. Recep Koç ve Komisyon üyemiz Dr. Emrah Kırımlı tarafından paylaşıldı.

Toplantı sağlık çalışanlarına yönelik süren şiddetin önlenmesine yönelik yapılacak çalışmalar değerlendirilerek sonlandırıldı.


Bu HABERİ Paylaş!