Emekli hekimler tepkili


  • Ocak 11, 2019
  • 1854

Emekli hekim maaşlarına yapılan zamlarla ilgili toplantı 10 Ocak 2019, Perşembe akşamı İstanbul Tabip Odası (İTO) Cağaloğlu binasında yapıldı.

Emekli hekimlerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıyı İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve Dr. Recep Koç yönetti.

Toplantının açılışında söz alan İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk şu görüşleri ifade etti: “Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) olarak yıllarca emekli hekim maaşlarının düşüklüğüne dikkat çektik ve yükseltilmesi için mücadele ettik. AKP Hükümetleri önceleri bu haklı taleplerimize kulak tıkadılar. Sonra, her 14 Mart öncesi ‘Emekli hekimlere müjde!’ haberleri çıkardılar ama gerçek çıkmadı. En sonunda geçen yıl Ağustos ayında ‘Emekli uzman hekim maaşlarına 2.000 TL, emekli pratisyen hekim maaşlarına 1.500 TL zam yapıyoruz!’ diyerek 7146 sayılı yasayı çıkardılar. Zamlı maaşlar bu ay hesaplara yatmaya başladı. Ancak, baştan da söylediğimiz gibi; SSK emeklisi hekimlerin, Bağ-Kur emeklisi hekimlerin, Emekli Sandığı emeklisi olup bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmak zorunda olan hekimlerin, Emekli Sandığı emeklisi olup makam tazminatı alan hekimlerin, profesör/doçent/ yardımcı doçent, öğretim üyesi kadrosundan emekli olan hekimlerin maaşlarına zam yapılmadı. İTO olarak bu haksızlığı, bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Biz hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olursa olsun bütün hekimlerin maaşına zam yapılmasını talep ediyoruz. Bunun için İTO olarak meslektaşlarımız adına emsal davalar açacağız ve başta hukuk yolu olmak üzere mücadelemizi devam ettireceğiz.”

Daha sonra İTO Hukuk Bürosundan Avukat Oya Öznur söz alarak konunun hukuki yönüyle ilgili bilgi verdi: “Meslek örgütü olarak Anayasa Mahkemesi’nde kanunlara karşı dava açma yetkimiz olmadığı için daha önce dava açamadık. Şimdi uygulamanın başlamasıyla birlikte kişilerin 60 gün içinde idare mahkemelerinde dava açıp Kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine götürmesini isteme hakkı var. İTO olarak hazırlıklarımızı yaptık. Her bir mağduriyet için emsal davalar açacağız. Ayrıca kendi dava açmak isteyen hekimlerle de örnek dava dilekçelerini paylaşırız.“

Toplantı daha sonra katılımcıların soru ve katkılarıyla devam etti. Söz alan hekimler düzenlemenin haksızlığı, adaletsizliği yanında uygulamanın da çok sorunlu olduğunu; ilave maaş zammını hak eden birçok hekimin hesabına zammın yatırılmadığını, bazı uzman hekimlere ise 2.000 TL yerine 1.500 TL yatırıldığını belirttiler ve düzenlemenin haksızlığına, adaletsizliğine tepkilerini ifade ettiler.

İstanbul Tabip Odası olarak konunun takipçisi olmaya ve gelişmelerden meslektaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.


Bu HABERİ Paylaş!