Felsefe Toplantısı - 40: Felsefede ve Fizikte


  • Şubat 13, 2019
  • 1333

Sevgili Felsefe Dostları,

2019 İTO Felsefe toplantılarını doğa bilimleri ile felsefenin birlikteliğini zorunlu kılan kavramlar üzerinden yapmayı planladık. Aslına bakarsanız biz iki kültürü de ilgilendiren bazı temel kavramları seçmeye çalışsak da, bu zorunluluk günümüzde Einstein'ın da vurguladığı gibi hemen her alanda geçerli: "Bilimle temas halinde olmayan epistemoloji boş bir şema haline gelir. Epistemoloji olmadan bilim -eğer böyle bir şey düşünülebilirse- ilkel ve karışıktır.”*

Gene de C. P. Snow'un 1959'da verdiği Rede Konferansı'nda başlattığı, onun deyişiyle "edebi entellektüeller” ile bilim insanları arasındaki kültür ve anlayış farkı üzerine olan tartışma hala devam etmekte. C. P. Snow'un "iki kültür”** olarak adlandırdığı bu ayrışmaya karşı, iki kültür arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlayan "üçüncü kültür” adıyla yeni bir hareket son yıllarda başlamış durumda, Edge (http://www.edge.org) ve TED konferanslarını buna örnek vermek mümkün.

Evet iki kültürün birlikte ele aldıkları kavramları birbirlerini zenginleştiren bakış açıları ile tartışacağımız toplantılarımızın ilkinde biri fizik; Tonguç Rador, diğeri felsefe alanından; Ömer B. Albayrak, iki akademisyen konuğumuz olacak. Kolaylaştırıcı konuğumuz Rahmi Öğdül, biyoloji lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından sosyal bilimler alanında çalışan bir akademisyen. Konumuz ise iki bin yıldır felsefenin, üç yüz yıldır bilimin en önemli konularından; Zaman.

Tonguç Rador konuşmasının içeriğini "Temel olarak fizikteki zaman kavramının zamanla nasıl değiştiği üzerine konuşup modern yaklaşımlardan da bahsedeceğim” diyerek özetliyor.

Ömer B. Albayrak'ın konuşma içeriği ise şöyle; "Zaman konusu sadece filozofların ya da bilim insanlarının değil, ölümlü olması itibariyle her insanın hayatının bir döneminde kafa yorduğu, merak ettiği konulardan biridir. Felsefe tarihinin en başından beri filozoflar zamanın ne olduğu, içimizde mi dışımızda mı olduğu, en temelde de var mı yok mu olduğu konusunda düşünceler ileri sürmüşlerdir. Bu konuşmada Aristoteles, Kant, Hegel, Heidegger ve Bergson'un düşünceleri üzerinden zaman meselesinin felsefi veçhesi değerlendirilecektir.”

Zamanınızı ayarlayıp gelebilmeniz ve 25 Şubat'ta İTO Kadıköy Bürosunda birlikte zamanı unutacağımız güzel bir toplantıda buluşabilmek dileğiyle,

İstanbul Tabip Odası

 

İTO 40. Felsefe Toplantısı

Felsefede ve Fizikte "Zaman”

Konuşmacılar: Tonguç Rador, Ömer B. Albayrak

Kolaylaştırıcı: Rahmi Öğdül

25 Şubat, 2019, Pazartesi

Saat: 19.00

İstanbul Tabip Odası KADIKÖY binası

Tonguç Rador: Lisans ve master Boğaziçi Üniversitesi, 1994 ve 1996.

Doktora Boston Üniversitesi, 2001. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde profesör.

Ömer B. Albayrak: İstanbul (Erkek) Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi felsefe bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktorasını Galatasaray Üniversitesi'nden aldı. Çalışma alanları arasında Alman İdealizmi, tarih felsefesi ve felsefe çevirisi/çeviri felsefesi vardır. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Rahmi Öğdül: 1960'da İstanbul'da doğdu ve yaşamını İstanbul'da öğretim görevlisi, sanat ve kültür eleştirmeni ve radyo programcılığı yaparak sürdürmektedir. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra çalışmalarını kültür, toplum, sanat, felsefe alanına kaydırdı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans eğitiminde temel tasarım felsefesi ve beden-mekân ilişkisi üzerine, İstanbul Bilgi Üniversiteleri'nde ise "Beden Temsilleri” ve "Doğa Temsilleri” derslerini vermektedir. 'BirGün' gazetesinde her cuma kültür ve sanat yazıları yazıyor ve Açık Radyo'da on beş günde bir pazartesi günleri yayınlanan 'Yolgeçen' adlı bir kültür, sanat programı hazırlayıp sunuyor.

13-18 Mart 2012'de, 22 sanatçının katılımıyla Beyoğlu, PASAJist'te gerçekleştirilen "Cockaigne, Bolluk… Şimdi!” başlıklı serginin, Ali Şimşek ile birlikte küratörlüğünü üstlenmiştir. TÜYAP Artist 2016 Sanat Fuarı'nda "Sizi Çok Formsuz Gördüm!” sergisinin küratörlüğünü yapmıştır. Ayrıca bir semt monografisi olan "Cerrahpaşa, Yedinci Tepe” (Heyamola Yayınları, 2010) başlıklı kitabı, Süreyyya Evren ile birlikte yazdıkları "Bağbozumları, Kültür, Politika ve Gündelik yaşam Üzerine” (Stüdyo İmge yayınları, 2002) ve derledikleri "Başka Bir Dünya Mümkün” (Stüdyo İmge Yayınları, 2002) başlıklı kitapları da bulunmaktadır. Aralarında Rudolf Arnheim'ın "Görsel Düşünme” (Metis Yayınları), Andrew Ballantyne'in "Mimarlar için Deluze ve Guattari” (YEM), Philip Goodchild'ın "Deleuze ve Guattari /Arzu Politikasına Giriş” (Ayrıntı Yayınları) kitaplarının da bulunduğu çok sayıdaki kitabı İngilizceden Türkçeye çevirmiştir. Çalışmalarını, bedenin ve doğanın toplumsal ve sanatsal tarihi, toplumsal cinsiyet, queer kuramı, kültürel çalışmalar üzerinde sürdürmektedir.

*21. Yüzyıl İçin Einstein, Alfa yayıncılık, Silvan S. Schweber, Gerald Holton, Peter L. Galison

** İki Kültür, TÜBİTAK yayınları, S.P. Snow


Bu HABERİ Paylaş!