55. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nde Sağlıkta Şiddete Karşı Eğitim Kursu Gerçekleştirdik


  • Ekim 25, 2019
  • 1420

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından düzenlenen 55. Ulusal Psikiyatri Kongresi 22-26 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul Pullman Otelde “Günlük Yaşamdan Kliniğe Şiddet” ana teması ile gerçekleştirildi. Kongreyle, sağlıkta şiddetin diğer şiddet türlerinden bağımsız olmadığı düşüncesinden hareketle hayvana yönelik şiddetten, aile içi şiddete, cinsel şiddete dek sorunu bütün boyutlarıyla tartışmak ve multidisipliner katılımcılarla çözüm önerileri ortaya konmak amaçlandı.

Kongre kapsamında 24 Ekim 2019 günü 15.45’de, 2018 yılında bir cinayetle aramızdan kopartılan Dr. Fikret Hacıosman’ın anısına “Sağlıkta Şiddet” konulu bir panel de  gerçekleştirildi. Oturum  Başkanlığını TPD Başkanı Prof. Dr. Ömer Böke’nin yaptığı panelde Prof. Dr. Raşit Tükel “Sağlıkta Şiddet Nereden Çıktı?”, Prof. Dr. Ömer Böke “Sağlıkta Şiddet ve Psikiyatri”, Prof. Dr. Pınar Saip ise “Sağlıkta Şiddet Nasıl Durur” başlıkları altında konuşmalar yaptılar. Panelde Dr. Fikret Hacıosman’ın eşi Psikolog Mutlu Hacıosman da tüm şiddet mağdurlarının anısına yazdığı “Yarım Kalan Hikayeler” kitabı üzerinden bir konuşma gerçekleştirdi.

Kongrede ayrıca İstanbul Tabip Odası Güvenli Çalışma Ortamı Çalışma Grubu tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Eğitim Kursu” yapıldı. 24 Ekim 2019 günü gerçekleştirilen, Av. Meriç Eyüboğlu, Dr. Zeynep Solakoğlu, Dr. Hasan Oğan ve Dr. Yeşim Işıkçı’nın sunumlarıyla 3 saat süren kursa 33 hekim katıldı. 

Kurs kapsamında 6331 sayılı yasanın çalışanlara tanıdığı haklar, çalıştığımız işyerlerini şiddet riski açısından değerlendirme yöntemleri, bir olayın vukuundan sonra yürütülmesi gereken süreçler ve olay anında kişisel ya da kurumsal olarak yapabileceklerimiz, katılımcıların katkısı ile tartışıldı. Kurs sonunda katılımcılar çalışma ortamlarına döndüklerinde hangi önlemleri alacaklarını planladılar. Kurs geri bildirimlerinde sürenin uzatılması ve modüler biçimde uygulanması yönünde öneriler yapıldı.


Bu HABERİ Paylaş!