“Normalleşme” Adımları “En Azından” Bayram Sonrasına Bırakılmalıdır


  • Mayıs 05, 2020
  • 2976

İstanbul Tabip Odası olarak 4 Mayıs Pazartesi, dün yayınladığımız Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık-VII/27 Nisan-3 Mayıs Haftası Raporu’nu şöyle bitirmiştik:

“Özetle; pandeminin sekizinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul’da tehlike ciddiyetini sürdürüyor.

Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi, erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedelinin ağır olacağını hatırlatırız.”

Dün aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi COVİD-19 Bilimsel Danışma Kurulu’nun hazırladığı rapor “Normalleşme Adımları Bayramdan Sonraya Kalsın” mesajıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Sağlık Bakanlığı “Bilim Kurulu” üyesi meslektaşlarımız da son günlerde yaptıkları açıklamalarda “erken normalleşme”nin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Dün akşam ise AKP Başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Ulusa Sesleniş” diyerek yaptığı konuşmasında “normalleşme” adımlarının 11 Mayıs’tan itibaren başlayacağını açıkladı.

İTO olarak salgının yükselme eğilimi ve COVİD-19 nedeniyle ölümlerin azaldığını, hastalanan ve iyileşen olgular arasında bir denge oluştuğunu memnuniyetle gözlemekle birlikte salgında çok kritik bir aşamaya geldiğimizi ve önümüzdeki sürecin çok zorlu olacağını düşünüyoruz.

Salgın yönetiminde sağlık çalışanlarının ve toplumun güvenini sağlayacak bilgi paylaşımının son derece önemli olduğunu geçmiş deneyimlerimizden ve dünya örneklerinden biliyoruz.

Türkiye’de ise ne yazık ki Sağlık Bakanlığı günlük olarak sadece iki küçük tabloya sığdırdığı çok sınırlı bilgiyi paylaşmaktadır.

“Normalleşme” kararının sağlıklı bir şekilde verilebilmesi için öncelikle Sağlık Bakanlığı vaka, test sonuçları ve ölümlere dair bölgesel dağılım, yaş ve cinsiyet gibi demografik verileri ayrıntılı olarak kamuoyuyla paylaşmalıdır.

Halk sağlığı konusunda sorumlu bir meslek örgütü olarak, 22 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı kapsamında olan 65 yaş üstü nüfusun kontrollü bir şekilde sokağa çıkmasının sağlanmasını doğru bulmakla birlikte “normalleşme” adı altında getirileceği duyurulan diğer bütün adımların, en azından İstanbul için, en azından Ramazan Bayramı sonrasına bırakılmasının hayati önemi haiz olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!