Yaşamak ve Yaşatmak İstiyoruz


  • Haziran 08, 2020
  • 3635

Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan sağlık emekçisi Ayşegül Aktürk ilişki teklifini reddettiği Muharrem Eralp tarafından çocuklarının gözü önünde defalarca bıçaklanarak katledildi.

Ayşegül Aktürk bir süredir kendisini ısrarla takip eden, zorlayan, ‘hayır’ demesine rağmen peşini bırakmayan bir erkek tarafından öldürüldü.

Kadına yönelik erkek şiddeti, kadının bedeni ve hayatı üzerinde kontrol hakkını kendinde gören erkek egemen sistemin sonucu.

Kadınlar ‘hayır’ dedikleri erkekler tarafından ilişki kurmaya zorlanıyor, ayrılmak ya da boşanmak istedikleri erkekler tarafından şiddete uğruyor veya öldürülüyor.

Şiddete uğrayan kadınlar için gerekli tedbirleri alması gerekenler görevlerini yerine getirmiyor. Hatta kadınları tehlikeye atarak şiddet gördükleri kişilere sığınma evlerinin adreslerini veriyor.

Şiddet uygulayan erkekler ya da kadınları öldüren erkekler hala ‘haksız tahrik indirimi’ alıyor, infaz yasasıyla tehdit atındaki kadınlara haber dahi verilmeden serbest bırakılıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın ‘salgın döneminde kadına yönelik şiddet azaldı’ açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Kadınların şiddet başvurularını salgını bahane ederek almayı reddeden kolluk kuvvetleri, 6284 sayılı kanunu uygun şekilde uygulamayı askıya alan adli makamlar gerekli tedbirleri almıyor, kadınları erkek şiddetine karşı koruyamıyor.

Daha önce de karşılaştığımız gibi Ayşegül Aktürk’ün bir erkek tarafından katledilmesi medyada eril bir dille haber yapıldı.

Anaakım medyada ‘Platonik aşık dehşet saçtı’ başlığıyla sunuldu. Katilin ‘aşık’, ‘sevgisine karşılık alamayan’ biri olarak resmedilmesi erkek şiddetine bir gerekçe bulunmaya çalışıldığı, katilin masumlaştırıldığı ve neredeyse hoş görüldüğü bir tablo çiziyor, kadın cinayetleri bağlamından koparılıp magazin malzemesi haline getiriliyor.

Biz kadınlar;

Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz.

Kadınların özgürce yaşayacakları, özgürce tercih yapacakları, erkekler tarafından taciz ve tehdit edilmeyeceği, şiddete uğramayacağı ve öldürülmeyeceği bir dünya istiyoruz.

Kadınların istemedikleri ilişkilere zorlanmadığı, ayrılmak ya da boşanmak istediklerinde öldürülmediği bir dünya istiyoruz.

Kadınlar şiddete uğradığında yetkili makamların İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunu doğru bir şekilde uygulamalarını istiyoruz.

Yaşamak istiyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI
SES
DEV SAĞLIK-İŞ


Bu HABERİ Paylaş!