Yayın Kurulundan


  • Hekim Sözü Temmuz-Ağustos 2020
  • 654

PDF formatında okumak için tıklayınız.

Yeni bir sayı ile birlikteyiz. Pandemi nedeniyle ertelenen İstanbul Tabip Odası (İTO) seçimlerine birkaç gün kaldı. Oda seçimleri her zaman meslektaşlarımızın, odamızın önemsediği ve ilgi gösterdiği bir demokrasi eylemi olmuştur. Ancak bu yıl iktidarın baroları bölme girişimi ve diğer odalara, odamıza karşı da benzer bir yolda olması nedeniyle çok daha önemli. Ülkemizdeki hak ve özgürlüklere yapılan saldırılar, gün geçtikçe artan hak kayıpları hepimiz tarafından biliniyor. Özgürlüklerin korunması, hakların savunulması için en önemli kurumlardan biri hiç şüphesiz ki meslek odaları ve meslek birlikleri. Bu nedenle odamıza sahip çıkmak için seçime katılmak, oy kullanmak her zamankinden daha önemli ve yine bu nedenle Hekim Sözü’nün bu sayı dosya konusu İTO seçimleri.

Dosyamızda Rıza Türmen’in hukukçu bakış açısıyla ele aldığı yazıda demokrasi ve seçimlerin bağlantısını, özgür, bağımsız yapılması gereken seçimlerin önemini okuyabilirsiniz. Metin Çulhaoğlu aktarımıyla meslek odaları, meslek birliklerinin işlevini ve gerekliliğini öğreniyor ve meslek örgütleri içerisinde de İTO’nun ve TTB’nin önemini irdeliyoruz. Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip’in hem yapılanları, hem yapılacakları anlattığı yazısında çalışkan, bilimsel, dirençli tabip odasını ve onun geleceğe umutla bakan, meslektaşlarına sahip çıkan aydınlık, mücadeleci yüzünü görüyoruz. Dosyamızda ayrıca geçmiş oda seçimlerini, bu seçim aday olan grupların yazılarını da bulacaksınız.

Ne yazık ki son iki sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da Pandemi gündemimiz değişmedi. Pandemi yıkıcı etkilerini artırmaya devam ederken, iktidarın tutarsız ve yanlış ‘normalleşme’ uygulamalarıyla hem hasta sayısı artmaya başladı; hem de meslektaşlarımızı, mesai arkadaşlarımızı Covid-19 nedenli kaybetmeye devam ettik. Ne sözü edilen ek ödemeler, ne doğru ve şeffaf açıklamalar, ne de bilimsel yaklaşımlar bakanlık tarafından uygulanmadı. Odamız pandemiyle ilgili raporlarına, uyarılarına ve Covid-19’un meslek hastalığı olması için çalışmalarına devam etti/ ediyor. Pandemiyle ilgili mücadelemizi odamızdan sayfalarında, Covid-19 tedavi finansmanının gerçeklerini sağlık politikaları sayfamızda görebilirsiniz.

Barolar üzerinde oynanmaya çalışılan oyunları, avukatların bu oyunlara yanıtını İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ile yaptığımız röportajda bulabilirsiniz.

İktidarın yok saymaya çalıştığı, reddini akıl dışı bulduğumuz, kadınlar için yaşamsal önemi olan İstanbul Sözleşmesi son günlerde büyük tartışmalara ve eylemlere sahne oldu. Tartışılmaya başlandığı temmuz ayında 36 kadın, kadın oldukları için öldürüldü. Bunlardan biri de geçtiğimiz ay yitirdiğimiz sağlık çalışanı arkadaşımız Ayşegül Aktürk’tü. Hafize Öztürk Türkmen’in toplumsal cinsiyet eşitliği/ eşitsizliği konulu yazısında sözleşmenin vazgeçilmezliğini bir kez daha görüyoruz.

Hukuk sayfamızda güvenlik soruşturmaları, kitap sayfamızda pandemi günlerinde ilgiyle okuyabileceğiniz ‘Ölümcül Yakınlıklar’ kitabının tanıtımı var.

Noam Chomsky’nin dediği gibi demokrasi, içindeki insanların izleyici değil, oyuncu olduğu bir sistemdir. Sizleri iktidarın odamızı etkisizleştirmeye çalıştığı oyununu bozmaya, her zaman olduğu gibi içinde var olduğumuz, haklarımızı savunduğumuz, dayanışmayla güçlendiğimiz odamıza sahip çıkmaya ve seçimde oy vermeye davet ediyoruz. Çünkü hekimler meslek örgütüyle, meslek örgütü hekimlerle güçlüdür.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!