Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve Covid-19 Kayıplarımız İçin Saygı Duruşunda Bulunduk


  • Ekim 16, 2020
  • 6427

Covid-19 sebebiyle vefat eden TTB-Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve yitirilen bütün hekimler, sağlık çalışanları için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla tüm ülkede yapılan saygı duruşu etkinliklerine İstanbul’daki birçok sağlık kurumundan hekimler, sağlık çalışanları katıldı.

İstanbul’daki merkezi etkinlik ise 16 Ekim 2020, Cuma günü 12.00’de Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapıldı. Saygı duruşuna çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının yanı sıra İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçüosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Osman Öztürk, Dr. Recep Koç, TTB eski Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, İTO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyon Başkanı Dr. Nazmi Algan, TTB Toplum ve Hekim Dergisi Editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da katıldı. Etkinliğe salgının Türkiye’de ilk görülmeye başladığı günlerde Covid-19’a yakalanan, uzun süren tedavisi sonrası sağlığına kavuşan ve hastalarına şifa dağıtmaya devam eden Dr. Sadi Konuk EAH’de görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Selçuk Köse de katıldı.

Saygı duruşunda “Covid-19 nedeniyle yitirdiğimiz Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına saygıyla: ÖLMEK DEĞİL, YAŞAMAK İSTİYORUZ” pankartı açıldı.

Dr. Esat Ülkü’nün fotoğraflarının ve ellerde karanfillerin taşındığı etkinlik Dr. Osman Küçükosmanoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Dr. Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Ne yazık ki Covid-19 pandemisinde kaybettiğimiz hekimler ve sağlık çalışanları arasına bir Tabip Odası yöneticisi de eklendi; Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü önceki gün, tedavi gördüğü hastanede korona virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Öncelikle ailesine, sevenlerine, Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarına başsağlığı diliyoruz. Bir arkadaşımızı, bir meslektaşımızı yitirmenin hüznünü, acısını yaşıyoruz.

Görüyoruz ki pandemi iyi yönetilemiyor. Bunun bedelini bizler ödüyoruz, toplum ödüyor, hekimler ödüyor, sağlık çalışanları ödüyor. Biz ölmek istemiyoruz, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Toplum sağlığına katkıda bulunmak, salgını sürdürülebilir duruma sokmak, sönümlendirip bitirmek için çalışıyoruz. Mesleğimizi icra ederken hastalanıyoruz, ölüyoruz. Ancak bu ölümler, hastalıklar meslek hastalığı olarak kabul edilmiyor. Sağlıkçılar arasındaki Covid-19 hastalarının, vefatlarının meslek hastalığı olarak kabul edilmesini bir kez daha talep ediyoruz.”

Ardından bir konuşma yapan Dr. Pınar Saip ise şunları dile getirdi: “Yine acı veren bir olay için buradayız. Son 7 günde 7 meslektaşımızı kaybettik. Salgının başlangıcından bugüne kadar 50 hekim, 110 sağlık çalışanını kaybettik. Ölen arkadaşlarımız, sağlık çalışanları, kaybettiğimiz vatandaşlarımız birer rakamdan ibaret değil. Onlar birer eş, birer kardeş, birer arkadaş, birer meslektaş. Yani hepimiz en yakınlarımızı, üstelik önlenebilir bir hastalık sebebiyle kaybediyoruz. Aslında birinci basamak sağlık hizmetleri güçlü olmuş olsa, sağlık sistemimiz doğru çalışıyor olsa, ekonomik gücümüz yeterli olsa, gerekli tedbirler alınabilse, halk sağlığı uzmanlarının uyarıları dikkate alınsa, bu süreç gerçekten çalışabilir bir kurul eliyle yönetilir olsa, rakamlar, istatistikler gerçeği yansıtsa, gerçeklerle yüzleşilebilse bütün bu ölümleri yaşamayacağız.

Bunları gündem yapıp konuşmamız gerekirken meslek birliklerine karşı bir takım yasa değişiklikleri gündeme getiriliyor. Bizim tek bir gündemimiz var: Covid-19. Ve ölüyoruz. Bundan daha öte bir gerçeğimiz yok. Yetkililerin gündemi de bu olmalı ve gereken bütün tedbirleri almalılar. Sağlık Bakanı test sayıları, vaka sayıları vb. konularda 15 Ekim’de açıklama yapacağını duyurmuştu, halen bekliyoruz. Bütün detayları, gerçeğiyle görmek ve buna göre gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.”

Dr. Pınar Saip konuşmasının ardından basın açıklamasını da kamuoyuyla paylaştı.

Basın metni için tıklayınız.

Basın açıklamasının okunması ardından Covid-19 sebebiyle yitirilen hekimler ve sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.


Bu HABERİ Paylaş!