Bir Günde Kaybettiğimiz 5 Meslektaşımız İçin Saygı Duruşundaydık


  • Aralık 04, 2020
  • 3674

Beş meslektaşımızı; İstanbul'dan Dr. Ahmet Oğuz Tezcanlı, Dr. Mehmet Karakum, Dr. Ahmet Zare ve Dr. Rıza Ferruh İlter ile İzmir'den Dr. Mustafa Selek'i Covid-19 sebebiyle aynı gün içinde kaybetmenin büyük acısı içindeyiz.

Sevgili meslektaşlarımız için Dr. R. Ferruh İlter’in görev yaptığı Mecidiyeköy Özel Çevre Hastanesi önünde bir saygı duruşu etkinliği gerçekleştirdik.

4 Aralık 2020, Cuma günü 12.30’da gerçekleştirilen etkinliğe İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Osman Öztürk, Dr. Güray Kılıç, İTO Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan, Çevre Hastanesi’nden çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı. Etkinlikte “Artık Yeter! Ölümleri Durdurmak İçin Tam Kapanma Şart!” pankartı açıldı, kaybettiğimiz meslektaşlarımızın resimleri taşındı.

Saygı duruşunun başında bir konuşma yapan Dr. Osman Küçükosmanoğlu şunları dile getirdi: “Bizler, korona virüs salgınının başından beri sürecin yönetilmesiyle ilgili eksiklikleri dile getirdik. Şeffaflık olmadığını söyledik. Başlangıçta Sağlık Bakanlığı’nın yıpranmaması için eleştirilerimizi sert tutmadık. Ancak yaşanan eksiklikler öyle bir noktaya geldi ki, özellikle yazın girilen ve bizim onaylamadığımız, riskli bulduğumuz hızlı açılma süreci sonrasında adeta salgın bitti havası oluşturuldu. Salgın İstanbul’dan bütün Anadolu’ya yayıldı. Nitekim bu hızlı açılma sürecinden sonra etkisini artıran salgın Ekim ayından bu yana bir patlama yaşıyor. Hastanelerin, yoğun bakım yataklarının dolduğu bu noktada İstanbul Tabip Odası olarak yarım tedbirler değil tam kapanma gerektiğini söylüyoruz. Bizim sahadan aldığımız geri bildirimlerle açıkladığımız rakamlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı vefat sayıları gösteriyor ki artık gerçeklerin üzerini örtmek, saklamak mümkün değil. İstanbul başta olmak üzere ülkede salgın yönetimi iyi sürdürülmüyor. Salgının başından beri fedakarca mücadele ediyoruz. Salgından en başta ve en fazla etkilenen meslek grubuyuz. Bizim öncelikli hedefimiz sağlık çalışanları ve tüm vatandaşlarımızın sağlıklarının korunması, can kayıplarının durdurulmasıdır. Bu yüzden biz alınan önlemlerin yeterli olmadığını söylüyor ve acilen 2 haftalık tam kapanma talep ediyoruz. Bu süreçte devletin kaynaklarının vatandaşlar için kullanılması gerekmekte. Çalışamayan, sosyo-ekonomik kayıplar yaşayan işçiler, emekçiler, küçük esnaf desteklenmelidir. Böyle bir destekle girilecek tam kapanmayla salgın biraz olsun kontrol altına alınabilir. Aksi halde canlarımızı kaybetmeye devam edeceğiz. Dün, sadece bir günde 5 meslektaşımızı kaybettik. Artık yeter.”

Ardından 5 meslektaşımız ve bugüne dek Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden tüm hekim ve sağlık çalışanları ile vatandaşlarımız için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Daha sonra bir konuşma yapan Dr. Pınar Saip’se şunları söyledi: “İstanbul Tabip Odası olarak kaybettiğimiz meslektaşlarımızın yakınlarının, mesai arkadaşlarının acısını paylaşıyoruz. Acımız çok büyük, çok derin. Bugün burada, ardı ardına kaybettiğimiz 5 meslektaşımız için; Mehmet Karakum, Ahmet Zare, Ferruh İlter, Mustafa Selek ve Ahmet Oğuz Tezcanlı için toplandık. Salgının ilk gününden, Cemil Taşçıoğlu’nun ölümünden bu yana birçok meslektaşımızı, sağlık çalışanını kaybettik maalesef. Bugün itibariyle ölüm sayısı 214. Cephenin en önünde salgınla mücadele eden biz sağlık çalışanlarının sağlığı toplumun sağlığı için çok önemli. Bizler ayakta kalamazsak bu salgının idare edilmesi mümkün olmayacaktır. Bir önemli talebimiz de Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmesi ve acilen yasalaştırılmasıdır. Sağlık çalışanları salgının ilk günlerinden çok daha kötü, zor durumdadır. Tükenmiş durumdayız, zorlanmaktayız. Bu yüzden moral, motivasyon adımlarına ihtiyacımız var. Hem özlük haklarımızın iyileştirilmesi hem yeterli koruma önlemlerinin alınması hem toplumda salgının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlayacak adımların atılması acilen sağlanmalıdır. Şu an atılması gereken en acil adım en az 2 hafta tam kapanma sağlayarak salgının etkisini kırmak ve sağlık çalışanlarının yükünü hafifletmektir. Her gün 200 insanımızı önlenebilir bir hastalık sebebiyle kaybetmekteyiz, bu durum çok acı. Tekrar tüm meslektaşlarımıza başsağlığı diliyorum.”

Etkinlikte son konuşmayı yapan Dr. Osman Öztürk de şunları söyledi: “Dün kaybettiklerimizle birlikte, ulaşabildiğimiz bilgiler üzerinden, hayatını kaybeden hekim sayısı 82’ye ulaştı. Sağlık çalışanı sayısı ise 132. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamların gerçekleri yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Bugün itibariyle Türkiye’de korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 35 bini geçmiş durumda. Tablo bu kadar ağır. Peki biz niye bu noktadayız? Çünkü AKP-Saray Rejimi başından beri aklın ve bilimin ışığında bir salgın politikası yürütmedi. Çünkü AKP-Saray Rejimi başından beri on binlerce yurttaşımızın öldüğü bu salgından “başarı hikayesi” çıkarıp siyasi rant devşirmeye çalıştı. Çünkü AKP-Saray Rejimi başından beri gerekli önlemleri almadı, almamakta da direniyor. Hayatını kaybeden bütün meslektaşlarımızın, sağlık çalışanlarımızın, yurttaşlarımızın vebali bu rejimin, bu zihniyetin boynunadır. Biz biliyoruz ki korona virüs salgınına karşı mücadele ederken aynı zamanda bu zihniyete karşı da mücadele etmek zorundayız. İstanbul Tabip Odası olarak bu mücadelemizi devam ettireceğiz.”

Yapılan konuşmaların ardından saygı duruşu etkinliği sona erdi.

İstanbul Tabip Odası olarak kaybettiğimiz 5 meslektaşımızın yakınlarının büyük acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına başsağlığı diliyoruz.


Bu HABERİ Paylaş!