COVID-19 Sebebiyle Kaybettiğimiz Dr. M. Mustafa Kartal İçin Saygı Duruşundaydık


  • Aralık 11, 2020
  • 3932

Covid-19 sebebiyle kaybettiğimiz üyemiz Dr. M. Mustafa Kartal için 11 Aralık 2020, Cuma günü 11.00’da çalıştığı Özel Medivia Hastanesi önünde bir saygı duruşu gerçekleştirildi. Törene Medivia Hastanesi çalışanı hekimler ve sağlık çalışanları, Başhekim Op. Dr. Serpil Özen, İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Güray Kılıç, Dr. Osman Öztürk, İTO Temsilciler Kurulu Divan Başkanı Dr. Süheyla Ağkoç ve İTO Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Nazmi Algan katıldı.

“Artık Yeter! Ölümleri Durdurmak İçin Tam Kapanma Şart!” yazılı pankartın ve Dr. Mustafa Kartal’ın fotoğraflarının taşındığı tören Dr. Süheyla Ağkoç’un konuşmasıyla açıldı. Dr. Ağkoç yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugüne dek 90 meslektaşımızı Covid-19 sebebiyle kaybettik, acımız çok büyük. Artık her gün ölüm haberleri alıyoruz. Bu tablo bize gösteriyor ki Covid-19’la mücadele yürüten sağlık çalışanlarının çalışma koşulları düzeltilmelidir. Pandemiden en çok etkilenen kesim olan sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmelidir. Vatandaşlarımızın sağlığa erişim konusunda yaşadığı sıkıntıları da bir kez daha dile getirmek istiyoruz.”

Açılış konuşması ardından Dr. M. Mustafa Kartal ve Covid-19 sebebiyle yitirdiğimiz tüm sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Törende konuşma yapan hastane başhekimi Dr. Serpil Özen ise şunları dile getirdi: “Hepinize acımızı paylaştığınız için çok teşekkür ediyoruz. Özellikle İstanbul Tabip Odamıza bu zor süreçte yanımızda oldukları için çok teşekkür ediyoruz. Çok sevgili meslektaşımız Mustafa Kartal’ı kaybettik ne yazık ki. Kendisi 2 aydır görev yapmaktaydı. Ama bu kısa sürede bile hastalarıyla, çalışma arkadaşlarıyla çok iyi ilişkiler kurdu. Çok acı bir süreç yaşadık; son derece sağlıklı bir meslektaşımızdı ve hiç beklemediğimiz şekilde kaybettik. Bu durum da Covid-19 pandemisinde genç ya da yaşlı olmanızın fark etmediğini gösterdi. Hastalardan aldığımız virüs yükü hekimler için büyük bir risk oluşturuyor. Bu yükü azaltıcı önlemlerin alınmasını istiyoruz.”
Dr. Pınar Saip ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Acımız çok büyük, adeta sağlık çalışanı kıyımı yaşıyoruz. Dün Sağlık Bakanı’nın açıklamasıyla bir kez daha açığa çıktı ki sağlık çalışanları daha fazla hastalanıyor, daha fazla ölüyorlar. Bu nedenle Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmesini ısrarla talep ediyoruz. Ama bunun ötesinde de yetkililer, iktidar mutlaka uzun bir süre kapanma kararı alarak sağlık sistemi üzerindeki yükü hafifletmeliler. Yoğun bakımlar, hastaneler dolu ve maalesef kapanma olmadığı için virüs yayılımı yoğun şekilde devam ediyor. Bir an önce en az 14 gün, ideali 28 gün olmak üzere acil hizmetler dışındaki aktiviteler, elbette çalışan kesimler, esnaf desteklenerek, sonlandırılmalıdır. Sonuçta bir aşı umudumuz da var ama aşı gelene dek her gün 200 vatandaşımızı kaybetmek zorunda değiliz. Gerekli önlemlerin alınması şart. Vefat eden arkadaşlarımız hastalarına şifa dağıtmaya çalışırken enfekte oldular. Bizler hekimiz elbette şifa dağıtma çabamızdan vazgeçmeyeceğiz; yaşamak ve yaşatmak için varız. Ama göz göre göre yaşanan ölümlere dur denilmeli, gerekli önlemler alınmalıdır. Ölümler son bulsun, bu kıyım son bulsun diyoruz.”

Törende son konuşmayı Dr. Tevfik Koral yaptı ve şunları dile getirdi: “Sevgili meslektaşım Mustafa Kartal’la uzun yıllar Üsküdar Devlet Hastanesi’nde ve son aylarda da Medivia Hastanesi’nde birlikte çalıştık. Son derece sevgi dolu, çok sevilen bir arkadaşımızdı. Acımız çok büyük. Ölüm haberleri çok ağır geliyor, artık yeni ölümler olmasın. Bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak yetkililere sesleniyorum; salgının hızını kesmek için iki kuluçka dönemi, yani 28 gün tam kapanma gerekmektedir.”


Bu HABERİ Paylaş!