İstanbul Tabip Odası Olarak Uyarıyoruz! Vitamin, Mineral Ve Gıda Takviyelerinin Kontrolsüz Kullanımı Sağlığa Zararlıdır, Denetimi Sağlık Bakanlığı Tarafından Yapılmalı, Hekimler Tarafından Önerilmeli ve Eczanelerden Temin Edilmelidir


  • Mart 05, 2021
  • 10118

Pandemi nedeniyle gerek internet yoluyla gerekse marketlerde ve aktarlarda mineral, vitamin ve gıda takviyelerine yönelimde büyük bir artış yaşanmaktadır. Ticari amaçlarla kışkırtılan bu talebin bazı hastalıklar dışında sağlığa bir katkısı yoktur, hatta bilinçsizce kullanım sağlığa zararlıdır. Ne yazık ki yanlış yönlendirmeler, ambalajlardaki tuzak bilgilendirmeler ve en önemlisi mevzuatımızdaki eksiklikler nedeniyle bu takviyelerin bilinçsizce kullanılması sağlığa zarar vermektedir. Toplum bu takviye ürünlerin taşıdığı risklerden haberdar olmadığı gibi, sağlığa faydalı olduğuna COVID-19 başta olmak üzere hastalıklardan koruduğuna ve zararsız olduğuna inanmaktadır.

Oysa bu ürünlerin hekim kontrolü dışında yanlış kullanımı zehirlenmelere, doğal besinlerin emiliminin azalmasına, zaruri kullanılan ilaçların etkinliğinin azalmasına, yan etkilerinin artmasına yol açabilir, var olan hastalığın olumsuz seyrine, vücudun doğal koruma mekanizmalarının bozulmasına, kanamalara, alerjilere neden olabilir, böbrek ve karaciğer gibi önemli organların işlevlerini bozabilir. Bu tür takviyelerin bazı özel durumlar dışında yararlı olduğuna dair bilimsel araştırmalar yetersiz olmasına veya tamamlanmamış olmasına rağmen tanıtımları yanıltıcı bilgiler içermektedir. Ayrıca eczaneler dışında satılan ürünler; denetimi yapılmadığından miadı geçmiş, sahte, kötü saklama koşullarına maruz kalmış, yasaklı ürünler içermesi nedeniyle de zararlı olabilirler. Bu nedenle sağlığa yönelik takviyeler sadece eczanelerden temin edilmelidir.

Takviye adı altında satılan ürünlere gerçekten ihtiyaç olup olmadığının hekim tarafından, güvenilir olup olmadığının eczacı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hekim tavsiyesi ile bazı gıda alımını veya emilimini bozan hastalıklarda, hamilelerde, emzirenlerde; tetkiklerde eksikliği saptanan mineraller, D vitamini ve B12 vitamini gibi bazı durumlarda gıda, vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir. İhtiyaç yoksa sağlıklı kalmak için en iyi yol takviye ürünleri kullanmak değil, bol miktarda sebze meyve tüketmek, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktır.

Ülkemizde takviye edici gıdalar için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınmaktadır. Takviye edici gıdalar için hastalık ve tedaviye ilişkin ifadeler mevzuata aykırı olduğu halde yapılmakta, üretim ve satışında denetimler yeterli olmamaktadır. Halk sağlığına zarar verme potansiyeli olan bu ürünlerin denetiminin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte 5996 ve 6197 sayılı kanunlarda düzenleme yapılmasına ihtiyaç vardır.

Tarım Bakanlığı onaylı ürünlerin hangilerinin gıda, hangilerinin sağlığa ilişkin olduğuna dair bir sınıflandırma yapılmalıdır. Sağlığa faydalı olduğu öne sürülerek satılan, ilaç formuna getrilmiş ürünlerin üretimleri, izinleri ve denetimleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalı, eczanelerden satışı sağlanmalıdır. Takviye edici ürünlere yönelik Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi ve İstanbul Eczacı Odası’nın yapmış olduğu öneriler dikkate alınmalıdır.

İstanbul Tabip Odası olarak halk sağlığı açısından önem arz eden bu konuyla ilgili halkımızı bilgilendirmeyi ve yetkilileri uyarmayı görev biliyoruz.

İSTANBUL TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU


Bu HABERİ Paylaş!