“Beyaz Yürüyüş” Dördüncü Gününde Eskişehir’deydi: “Bu Sağlık Sistemini Tarihin Çöplüğüne Atma Sözü Veriyoruz!”


  • Kasım 27, 2021
  • 750

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Emek Bizim, Söz Bizim” başlıklı mücadele programı kapsamındaki “Beyaz Yürüyüş”ünün dördüncü gününde 26 Kasım 2021 günü Eskişehir’deydi.

Varlığınız Sağlığımızdır Anıtı’nda karşılanan yürüyüş kolu, COVID-19 sonucu yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve anıta kırmızı karanfillerini bıraktı. Anma etkinliğinde söz alan Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç, hem sağlık çalışanlarına duydukları minneti ifade etmek hem de bir sanat eseri bırakmak istediklerini ifade etti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bir yaşam hakkı mücadelesinin yürütüldüğünü kaydetti. Savaş ve salgın gibi insanlığa karşı süreçlerin karşısında duracaklarını belirten Korur Fincancı, bu mücadeleye destek veren tüm emek ve demokrasi güçlerine teşekkür etti. Canlı yayının tamamı için tıklayın.

Anma etkinliği sonrası Eskişehir Tabip Odası’na doğru yürüyüşe geçildi. Polisin “izin alınmadığı” gerekçesiyle engellemeye çalıştığı yürüyüş, kararlı bir duruş sonucu yoluna devam etti. Yürüyüş sonrası basın açıklamasını Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nesrin Ekici okudu. Açıklamanın tamamı için tıklayın.

Basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, neoliberal politikalar sonucunda sağlık sisteminin çöküşünü acı bir biçimde tecrübe ettiklerini ifade etti. Korur Fincancı, “Biz böyle bir sağlık sistemini hak etmiyoruz. Biz toplumcu bir bakış açısıyla inşa edilen, bizi hastalandıracak değil koruyacak olan bir sağlık sistemi için mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi birlikte vererek bu sağlık sistemini tarihin çöplüğüne atma sözü veriyoruz” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığın bir hak olmaktan çıkarılıp ticari faaliyete dönüştürüldüğünü, insan değil kâr odaklı bir sistem kurulduğunu, sağlık emekçilerinin ise zor günlerle karşı karşıya bırakıldığını dile getirdi. Çamlı, taleplerinin dikkate alınmaması halinde çok daha büyük eylemlere başlayacaklarını da sözlerine ekledi. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç de son günlerde hastanelerden ve aile sağlığı merkezlerinden peş peşe gelen şiddet haberlerine dikkat çekerek sağlık sisteminin iflas ettiğini vurguladı.

SES Eskişehir Şube Başkanı Umut Özge Yılmaz, Beyaz Yürüyüş’ün tüm sağlık emekçilerine umut olduğunu, ödedikleri bedelin karşılığını haklarıyla alacaklarını ve bu karanlığı aşacaklarını söyledi. DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, TTB’nin yürüyüşünün aynı zamanda tüm yoksullar ve emekçiler için olduğunun altını çizdi. Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan ise sağlık gibi eğitim alanında da yılladan bu yana süregelen sorunların pandemiyle birlikte çok daha ağırlaştığını kaydetti. 200’e yakın eğitim emekçisini COVID-19 sonucu yitirdiklerini aktaran Alkan, okullarda gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yaptı.

TTB heyeti, basın açıklaması sonrası Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi ile Örnek, Anadolu ve Hoşnudiye aile sağlığı merkezlerini ziyaret etti. Ziyaretlerde sağlık çalışanları, hastalar ve hasta yakınlarıyla görüşülürken, gazete ve bildiri dağıtımları yapıldı.

Eskişehir Şehir Hastanesi önünde de bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan TTB II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastanelerini “şehirdışı hastaneleri” ve “şirket hastaneleri” olarak nitelediklerini ve şehir hastanelerindeki rant dağıtımına, yolsuzluklara, hukuksuzluklara en başından bu yana dikkat çektiklerini hatırlattı. Eskişehir Şehir Hastanesi’nde pencerelerin açılmadığını, ticari alanlara yer ayrılırken hekimlere oda ve alan verilmediğini aktaran Ökten, “TTB olarak şehir hastaneleri kamulaştırılana, sağlık çalışanları ve hastaların yararına kullanılana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Canlı yayının tamamı için tıklayın.

Beyaz Yürüyüş, 27 Kasım 2021 günü Ankara’da sonlanacak. Saat 12.00’da TTB önünde buluşulmasının ardından 12.30’da bir basın açıklaması yapılacak. Ardından Yılmaz Güney Kültür Merkezi’nde bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Saat 13.00’da Beyaz Forum başlayacak ve etkinlik, Bandista konseri ile son bulacak.


Bu HABERİ Paylaş!