Silivri’de 14 Mart’a Depremde Yitirdiklerimizi Anma ve İstanbul Depremi İçin Uyarılar Damgasını Vurdu


  • Mart 16, 2023
  • 1166

İstanbul Tabip Odası Silivri Temsilciliği 14 Mart Tıp Haftası etkinliği kapsamında 14 Mart Salı günü Silivri Atatürk Meydanı’nda Anıtsal Tören ve kitlesel basın açıklaması yaparak olası İstanbul depremine dikkat çekti.

6 Şubat depreminde yitirilen canların anması, depremin ve depremdeki yıkımın unutulmaması, olası İstanbul depremi için uyarıların yapıldığı etkinlik, Silivri Birinci Basamak temsilcimiz Dr. Ersin Gökpınar’ın, temsilciliğimize ait çelengi Silivri Atatürk Anıtı’na koyması ile başladı.

Silivri’deki sağlık özel kurumlarından Silivri Anadolu Hastanesi, Kolan Hastanesi, Yaşam Tıp Merkezi Başhekimleri de sırayla Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak anmaya katılım sağladı.

Silivri Devlet Hastanesi çalışanları, Birinci Basamak sağlık çalışanları Silivri Anadolu Hastanesi, Kolan Hastanesi, Yaşam Tıp Merkezi çalışanları depremde yitirdiğimiz hekimler, diğer sağlık çalışanları ve tüm yaşamını yitiren insanlarımız için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Ebe Yeliz Keser tarafından sunulan etkinliğe, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti yöneticileri, sendika temsilcileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.

Etkinlikte konuşma yapan Odamızın Silivri İlçe Temsilcisi Dr. Fethi Bozçalı “16 Ağustos depreminde yitirdiklerimiz sonrasında, bir daha olmasın dediğimiz önlenebilir ölümlerin olduğu depremlerin en büyüğünü 6 Şubat’ta yaşadık. Parçalarımızı kaybetmenin derin acısıyla hepimiz ayrı ayrı yaralandık. Depremin yaralarını sarmak için dayanışma gösteren halkımızın çabaları hepimizi insanlık adına umutlandırdı. Depremden etkilen halkımıza göç ettikleri Silivri’de de sahip çıkacağız. İstanbul ve Silivri’de depremle ilgili yeterli önlem almayanlardan hesap soracağımız bilinsin. Devletin, halkın güvenli evlerde yaşaması, canını koruması Anayasa gereğidir. Bu görev ve sorumluklarını yerine getirmelerini sağlayacak olanlar bizleriz.” diyerek duyarlık çağrısı yaptı.

Etkinlik, Silivri Devlet Hastanesi temsilcisi Dr. Meltem Irmak tarafından Silivri temsilciliğimiz tarafından hazırlanan basın acıkılmasının okunmasıyla devam etti.

Silivri 14 Mart Anıtsal Tören etkinliği, CHP Silivri İlçe Başkanlığı’na etkinliğe sağladığı teknik destek ve tüm katılımcılara duyarlılıklarından dolayı teşekkür edilerek sonlandırıldı.


14 MART TIP BİLDİRGESİ

6 ŞUBAT DEPREMİNİN ACISI YÜREĞİMİZDE SÜRÜYOR…
BURADAN SORUYORUZ SİLİVRİ VE İSTANBUL İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?

14 Mart 1827'de modern anlamda ilk tıp okulu (Tıbbiye-i Amire) açılma tarihi olan 14 Mart, her yıl olduğu gibi bu yılda 14 Mart haftası olarak kutluyoruz. Ancak bu yıl 6 Şubat depreminin acısıyla kutlama yerine yastayız. Bu gün depremde yitirdiğimiz canlarımız ve geride kalanları unutmamak, unutturmamak için birlikteyiz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası can kaybımızın
48 bin 448’e yükseldiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı 448 sağlık çalışanını, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tespit edebildikleri kadarıyla 103 hekimi deprem nedeniyle kaybettiğimizi açıkladı.

Üzgün ve kızgın olmamız önlenebilir ölümlere, yeterince denetlenmeyen binalara ve tedbirsizlikleredir…

Yüzbinlerce yaralılarımız, ölen hayvanlarımız, yıkılan evlerimiz, şehirlerimiz, yaşamlarımız, hayallerimiz hepsi için ayrı ayrı acı hissediyoruz… Yitirdiğimiz canlarımız için başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

Yaşadığımız bu büyük acıların sarılması için çabalarımızın hiç eksilmeden sürdürülmesini istiyor, biz hekimlerin sağlık çalışanlarının yaraların sarılması için çabalarımızı artırarak sürdüreceğimizi bildiriyoruz.

6 Şubat Kahramanmaraş ve 20 Şubat Hatay merkezli iki ayrı depremin ardından yaşanan büyük felaketin ilk saatlerinden itibaren Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) olarak, gönüllü hekimlerimizle depremden etkilenen 10 ilimizde sağlık hizmetleri için harekete geçtiğimizi bildirmek isteriz.

İstanbul Tabip Odası olarak Adıyaman’da sekiz konteyner ile bölgede gönüllü hizmet veren çok sayıda hekime konaklama imkânı sağlamaya, kadın doğum ve diş sağlığı hizmetlerini dâhil sağlık hizmeti sunmaya çalıştık. İTO üyesi bir hekim grubu kiralanan panelvanla Samandağ’a, sonrasında on yedi hekim görevlendirme yazıları ve ulaşımları sağlanarak Samandağ ve Hatay’a gönderdik. Odamızın organize ettiği bağış kampanyası ile temin edilen sekiz konteynerden dördü Antakya Sevgi Parkına, dördü Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi bahçesine yerleştirdik. Ayrıca ilaç, tıbbi malzeme, boyunluk, atel, aerochamber, nebülizatör, oksijen tüpü, su tankı, hijyenik malzeme, kamp malzemeleri bir kamyonla Hatay’a ulaştırdık. Halen bir kısmı dönen arkadaşlarımızın yerine rotasyonla yeni ekipler gönderme çalışmalarımız devam etiğini bildirmek isteriz.

Sağlık Bakanlığı başta TTB ve Tabip Odaları olmak üzere, ivedilikle meslek örgütleri, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, gönüllü sağlık çalışanları ile işbirliği içinde deprem bölgelerine ve ülkenin dört bir tarafına dağılmış depremzedelere yönelik sağlık hizmeti seferberliğini sürdürmelidir.

Deprem bölgesinde gördüklerimiz, yaşadığımız derin acı bizi benzer ve belki çok daha ağırının yaşanacağı İstanbul depremi gerçeğiyle de yüzleştirdi. Aile Sağlığı Merkezlerinden (ASM) ihtisas hastanelerine kadar İstanbul’da bina güvenliği oranının ne denli düşük olduğu hem çalışanlar hem de mülki amirler tarafından kuşkusuz biliniyor.

Silivri de ve İstanbul da olası depremin yaratacağı ölümlerin yaralanmaların yıkımların önüne geçebilmek için yetkililerin acilen harekete geçmelerini istiyoruz. Başta sağlık hizmeti veren binaların okulların kamu binalarının ve riskli olan tüm binaların depreme karşı güvenli hale getirilmesi, halkın güvenli evlerde tedirgin olmadan yaşaması için her türlü maddi manevi olanağın sağlanması, yeterli düzeyde tedbirlerin alınması otoritenin görevi ve sorumluluğu olduğunu hatırlatıyoruz.
Meslek odası ve hekimler olarak depreme karşı alınacak önlemler ve sonrası için yapılması gerekenler için görev almaya hazır olduğumuzu, yetkililerin sorumlu oldukları ve görevleri olan hizmetlerin takibini yapacağımızı, her türlü ihmal ve sorumsuzluk karşısında sessiz kalmayacağımızı bildirmek istiyoruz.

Dayanışma yaşatır anlayışımız tüm meslektaşlarımızın ve halkımızın temel anlayışı olmuştur.
Gün yaşama sarılma ve olası İstanbul depremi için önlemlerimizi ciddiyetle kararlılıkla hayata geçirme zamanıdır.

Saygılarımızla.
14.03.2023


İSTANBUL TABİP ODASI
SİLİVRİ TEMSİLCİLİĞİ


Bu HABERİ Paylaş!