COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını SEVGİ, ÖZLEM ve MİNNETLE ANIYORUZ


  • Mart 31, 2023
  • 600

Pandemi nedeniyle Türkiye’de ilk kaybettiğimiz meslektaşımız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ölüm günü olan 1 Nisan; Türk Tabipleri Birliği (TTB) 72. Büyük Kongresi’nde alınan kararla, “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak ilan edilmişti.

Üç yıl boyunca 1 Nisan günü Türkiye’nin dört bir yanında pandemi sürecinde hayatını kaybeden hekimler ve sağlık çalışanları adına saygı duruşu ve anma törenleri yapıldı.

Bu sene İstanbul’da anma töreni İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi ana girişi önünde yapıldı.
Kaybedilen hekim ve sağlık çalışanlarının fotoğrafları ile karanfillerin taşındığı etkinliğe İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, İTF öğretim üyeleri, asistanları, sağlık çalışanları ve öğrencileri katıldı.

Etkinlikte İTO Başkanı Dr. Nergis Erdoğan açılış konuşması yaparak “Bugün 1 Nisan; çok değerli öğretim üyemiz, aynı zamanda benim de dönem arkadaşım Dr. Cemil Taşçıoğlu’nu aktif hekimlik yaparken Covid-19’dan kaybedişimizin yıldönümü. Kendisi özveriyle çalışan hepimize örnek olan bir hekim, birçok öğrenci ve asistan yetiştiren çok değerli bir öğretim üyesiydi. Pandemide pek çok meslektaşımızı ve vatandaşımızı kaybettik. Onların acısı henüz çok tazeyken geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketinde yine pek çok vatandaşımız ve sağlık çalışanı enkaz altında can verdi.” dedi ve katılımcıları hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını sevgi, özlem ve minnetle anmak üzere 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Basın metnini İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Esin Tuncay okudu.

Basın metni şöyle:

PANDEMİ KÖTÜ YÖNETİLDİ, ÖLÜM SAYILARI GİZLENDİ

Çinli hekim Wenliang, ilk kez 30 Aralık 2019’da Covid hastalığına dikkat çektiğinde, henüz kimse bu kadar büyük bir pandemi ile karşı karşıya olduğunu bilmiyordu.

Çin’de başlayan hızla yayılan ve tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana üç sene geçti. Ülkemiz, dünyada pandemiden en çok zarar gören ülkeler arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de üç senede COVID-19 nedenli 100 binin üzerinde ölüm kaydedildi. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısı, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının üç katından fazla.

Sağlık Bakanlığı bu süreçte, bir yandan önlem almada ve aşıya erişimde geç kalırken diğer yandan da olgu ve ölüm sayılarını gizleyerek pandeminin ağırlığını örtbas etmeye çalışıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerçek fazladan ölüm sayılarını açıklaması bile bu algı operasyonunu durduramadı. 2020 ve 2021 tarihlerinde Türkiye’de meydana gelen ölüm sayıları bir türlü açıklanmadı. Ta ki 6 Şubat depreminin şoku ve telaşı içinde iken TUİK’in gizlice yaptığı açıklamaya kadar... Böylece ölüm sayılarının 2019 ile karşılaştırıldığında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının çok üzerinde olduğu anlaşıldı.

COVID-19 salgınının başlangıcından itibaren TTB’nin Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarına yazdığı onlarca yazı, her gün yapılan uyarılar hiçe sayılarak hem toplumun hem de hekim ve sağlık emekçilerinin hayatları tehlikeye atıldı.

Sağlık çalışanları en ön saflarda uzun süre koruyucu ekipman yetersizliğine, esnek çalışma düzeni gibi önlemlerin gecikmesine rağmen pandemi ile mücadele etmeye devam ettiler. Bugün burada andığımız Cemil Taşçıoğlu hocamızdan sonra 175 hekim 513 sağlık çalışanı da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Oysaki dünyada 20 milyon kişinin hayatta kalmasını sağlayan aşıya daha erken erişilse, etkili ve yeterli aşılanma sağlanabilse ve pandemi süreci doğru yönetilebilse bugün belki kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ve halkımızın büyük bir bölümü yaşıyor olabilirdi.

TTB 72. Büyük Kongresi’nde alınan kararla 1 Nisan; “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” ilan edildi.

Meydana gelen her afetin yükünü hekim ve sağlık emekçileri çekerken;

- COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmedi.
- Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payı yeterli seviyeye çıkarılmadı.
- Deprem bölgesinde çalışanlarımızın temel sorunları çözülmedi
- Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi
- Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla mücadelemiz bitmedi.

Pandemide ve depremde kaybettiğimiz 279’u hekim 962 sağlık emekçisini saygıyla anıyoruz.

YAŞATMAK İÇİN YAŞAMAK İSTİYORUZ


Bu HABERİ Paylaş!