İş Bırakma Eylemleri Nedeniyle Verilen İhtar Puanı Cezasına Anayasa Mahkemesi’nden İhlal Kararı


  • Nisan 05, 2023
  • 1559

Hatırlanacağı üzere, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kamil Furtun, 29 Mayıs 2015 günü, hasta yakınının silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmiş, Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesinin ardından, Türk Tabipleri Birliği tarafından, “Sadece katilin değil, azmettiricilerin de bulunmasını istiyoruz! 1 Haziran 2015 Pazartesi günü bütün Türkiye’de bütün sağlık kurumlarında yastayız/isyandayız! Sürekli olarak şiddete uğradığımız, dövüldüğümüz, vurulduğumuz hastane binalarına girmiyoruz!” sloganıyla “1 Haziran Pazartesi günü (acil servisler dışında) sağlık hizmeti verilmeyeceği” duyurulmuştu.

Bu duyuru üzerine, 1 Haziran 2015 günü, Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası ve sendikaların yapmış olduğu çağrı üzerine, onbinlerce hekim ve sağlık çalışanı İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin bahçesinde toplanmış, burada yapılan basın açıklaması ve yürüyüşle, sağlıkta dönüşümün yarattığı yıkım ve şiddete tepkilerini göstermiştir.

1 Haziran günü yapılan iş bırakma çağrısına uyan Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da, saat 11:00 itibariyle İstanbul Tıp Fakültesi Monoblok binası önünde meslektaşları ve diğer sağlık çalışanları ile buluşmuş, yapılan basın açıklaması ve yürüyüşe de katılmıştır.

Bu eylem nedeniyle, hayatını kaybeden meslektaşını anmak ve şiddeti protesto etmek amacıyla iş bırakma etkinliğine katılması maalesef ihtar puanı cezası ile karşılık bulmuştur.

İhtar puanı cezasının iptali talebiyle açtığımız dava ise reddedilmiştir.

Bu nedenle, konu tarafımızdan Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış, Anayasa Mahkemesi 2017/14821 başvuru numaralı ve 01.03.2023 tarihli kararı ile iş bırakma eylemi nedeniyle ihtar puanı cezası verilmesinin, sendika hakkını ihlal ettiğine karar vermiştir.

Böylelikle, iş bırakma etkinliklerine katılan kamu sağlık çalışanları hakkında disiplin işlemleri yapılmasının anayasal hakları ihlal ettiği ve hukuka aykırı olduğu tartışmaya yer kalmayacak şekilde bir kez daha hüküm altına alınmıştır.

İstanbul Tabip Odası
Hukuk Bürosu

 

Anayasa Mahkemesi kararı için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!