Dr. Onur Hamzaoğlu ve Dr. Mehmet Şükrü Sever'in Sunumuyla Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmeti Paneli


  • Nisan 13, 2023
  • 1145

14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında, 16 Mart 2023 Perşembe akşamı İstanbul Tabip Odası (İTO) Cağaloğlu binasında "Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmeti Paneli" yapıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nergis Erdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Dr. Onur Hamzaoğlu ve Dr. Mehmet Şükrü Sever sunum yaptı.

Dr. Nergis Erdoğan'ın iki konuşmacının özgeçmişini okumasıyla başlayan panelde ilk sunumu Dr. Onur Hamzaoğlu yaptı. Hamzaoğlu, "Kırım-Afet, Felaket ve Zelzele" başlıklı sunumuna kavramsal incelemelerle başladı ve olağan dışı durumları tanımladı. Olağan dışı durumların ve afetlerin felakete dönüşmemesi için yapılması gerekenleri sıralayan Hamzaoğlu, afetlere nasıl hazırlıklı olunabileceğini anlattı. 

Dr. Onur Hamzaoğlu, depremin sosyo-ekonomik tanımını da yaptı, 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerdeki büyük yıkıma ve zarara sosyal devletin olmamasının sebep olduğunu söyledi. Benzer ekonomik sistemlerde olmamıza rağmen Japonya ve Endonezya ile aramızdaki farklardan söz eden Hamzaoğlu, bir doğa olayının felakete dönüşmemesi için alınması gereken önlemlerin önemine dikkat çekti. 

SEVER: TÜM TIP FAKÜLTELERİNDE AFET TIBBI DERSİ OLMALI

Panelde ikinci sunumu Dr. Mehmet Şükrü Sever “Afet Tıbbına Giriş” ve “Ezilme Sendromu” başlıklarıyla yaptı, deprem travmalarını tanımladı.

Dr. Mehmet Şükrü Sever sunumunda, “Afetler sırasında tıbbi uygulamalar rutin pratiğe göre anlamlı şekilde farklılık gösterir. Uygun tıbbi ve lojistik tedavi ile ezilme sendromuna bağlı ölümler anlamlı şekilde azaltılabilir.” dedi. Afetlerde erken etkilerin yanı sıra uzak etkilerin de öneminden ve müdahale yollarından bahsederken, afet tıbbının önemini vurguladı. Sever, deneysel modeli olmayan, kendine özgü yönler barındıran, anlık hesaplarla daha çok can kurtarmaya dönük afet tıbbı hizmetlerinin koşullarını anlattı.

Ölümlerin çoğunluğunun ezilme sendromundan kaynaklandığını söyeyen Dr. Sever, bunun "Kurtuluş Ölümü" olarak adlandırıldığını, mucize kurtuluş olarak adlandırılan pek çok afet sonrası kurtarma vakasının maalesef acı biçimde ölümle sonuçlanabildiğini ifade etti.

Dr. Sever, sunumunun sonunda bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğiyle tüm tıp fakültelerinde afet tıbbı dersinin olması gerektiğinin önemini bir kez daha vurguladı.

Panel sunumların ardından soru-cevap bölümüyle devam etti.

 

 


Bu HABERİ Paylaş!