SES'ten Deprem Raporu: Depremzede Sayılmayan Sağlıkçılar, Ölüm Raporu Verilmemiş Binlerce İnsan...


  • Nisan 24, 2023
  • 257

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) deprem raporu hazırladı. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ikinci ayında hazırlanan raporda başarısız sağlık yönetimine vurgu yapıldı. SES, deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor koşullarına dikkat çekerek desteklenmeleri gerektiğinin altını çizdi.

"İLÇEDE YIKIM AZ OLUNCA SAĞLIK ÇALIŞANLARI DEPREMZEDE SAYILMADI"

 Raporda, Hatay’da sahra hastanesi ve üniversitenin sadece acil servisleri ve polikliniklerin çalıştığı belirtildi. “İskenderun, Samandağ, Antakya ve Defne’de yerel düzeyde oluşturulmuş tam teşekküllü sağlık hizmetlerinin olmaması dikkat çekicidir. Dörtyol Devlet Hastanesi  depremi hasarsız atlatması nedeniyle ilk günden beri hizmet vermekte ve bölgenin bütün yükünü üstlenmiş konumdadır. Bununla birlikte ilçede yıkımın az olması nedeniyle hastane çalışanları depremzede olarak kabul edilmemiş, artan tempo ile çalışmaya devam etmiştir. Tam kapasitesi ile çalışan hastane artan yatak sayısı ve sağlık emekçisi görevlendirmeleri ile olanaklarını üst düzeyde kullanmaya çalışmaktadır” ifadeleri yer aldı.

SAĞLIK HİZMETİNDE KOORDİNASYON YOK

Rapor, ilçe sağlık müdürlüklerinin koruyucu hizmetlerin sağlanması konusunda en kritik olan nüfusun bilgisine sahip olmadığının altını çizdi ve afet bölgesinde gözlenen sağlık sorunlarına yer verdi. Depremin erken döneminde daha çok gözlenen vajinit, sistit ve genital enfeksiyonların azalmış olsa da varlığını sürdürdüğü kaydedilen raporda,  bu sorunlara idrar tutamama, uzun süren regl dönemleri, anemi, baş ağrısı, diş ağrısı, ellerde ve ayaklarda egzema gibi rahatsızlıkların da eklendiği hatırlatıldı ve deprem koşullarında artan bakım emeğinin yükü kadınlar için en önemli sağlık sorunu niteliğinde” denildi.

TEK TİP BESLENME

Raporda deprem bölgesindeki beslenme sorunları da detaylı bir şekilde yer aldı.

“Beslenme çoğu yerde tek tip (kuru fasulye, nohut, makarna, pilav vb.) olarak veriliyor. Her ne kadar protein ve karbonhidrat ihtiyacını karşılasa da yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanamadığı açıktır. Azalan aşevleri yanında soğuk yemeklerin, özellikle Adıyaman’da az olan sebze yemeklerinin kişilerin kendi yapmasını teşvik edilmektedir. Fakat çadırlarda ve konteynerlerde yemek yapabilme koşulları çok yetersizdir “ ifadeleri kullanıldı.

"ÖLÜM RAPORU VERİLMEMİŞ BİNLERCE İNSAN VAR"

Rapor, çarpıcı bir gerçeği daha gündeme getirdi. Ölüm Bildirim Sistemi’ne kaydedilmemiş (ÖBS) kişilerin hâlâ “yaşıyor” olarak göründüğü belirtildi. “Ölüm raporu verilmemiş binlerce insan mevcut. Bu da ölümlerin gerçek rakamlarına ulaşmayı imkansızlaştırıyor. Bu durum aynı zamanda kayıp kişilerin yakınları için de büyük bir psikolojik yıkıma neden oluyor” denildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!