Haklılığımız Tescil Edildi! Sağlıkta Şiddeti Protesto Etmek Suç Değildir!


  • Nisan 24, 2023
  • 753

 

HAKLILIĞIMIZ TESCİL EDİLDİ!

SAĞLIKTA ŞİDDETİ PROTESTO ETMEK SUÇ DEĞİLDİR!

Hatırlanacağı gibi, 6 Temmuz 2022’de Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başında katledilen Kardiyoloji uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’yı anmak ve sağlıkta şiddeti protesto etmek için, 7 Temmuz’da İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla, pek çok sağlık meslek örgütünün katılımıyla, İstanbul Tıp Fakültesi’nden Sağlık Müdürlüğü önüne bir yürüyüş gerçekleştirilmişti.

Ancak bu yürüyüşe valilik izin vermemiş, polis ise kalkanlarıyla ve biber gazı kullanarak eylemcilere saldırmış, buna rağmen kurulan barikatlar aşılmış, Sağlık Müdürlüğü önüne gidilerek basın açıklaması yapılmıştı.

Bu eylem nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün şikâyeti üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, İstanbul Tabip Odası üyelerinin de bulunduğu eyleme katılan 11 sağlık çalışanı hakkında soruşturma açılmıştı.

Bu soruşturma, İstanbul Tabip Odası’nda 07.12.2022 tarihinde yapılan basın açıklaması ile “Bu İşte Bir Yanlışlık Var! Hekimleri ve Sağlık Çalışanlarını Değil, Saldırganları yargılayın!” denilerek kamuoyuna duyurulmuştu. (Haberin linkine buradan ulaşabilirsiniz: https://www.istabip.org.tr/7372-bu-iste-bir-yanlislik-var-hekimleri-ve-saglik-calisanlarini-degil-saldirganlari-yargilayin.html)

Bu soruşturma kapsamında ifadesi alınan üyelerimiz; görevi başında katledilen meslektaşlarını anmak ve bu durumu protesto etmek amacıyla bir araya geldiklerini, anayasal haklarını kullanmak için toplandıklarını ve yürüyüşe geçtiklerini ifade etmiş, polisin, sağlıkta yaşanan şiddete karşı protesto eylemini şiddetle bastırmaya çalışan sert müdahalesi karşısında bariyerleri aşarak yürüyüşlerini tamamladıklarını belirtmiş ve bu haklı ve meşru tepkinin hiçbir suça konu olamayacağının altını çizmişlerdir.

Hukuk Büromuz tarafından takip edilen dosyada, yapılan eylemin suç teşkil etmediği, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın 04.04.2023 tarihli kararı ile sabit olmuş; hakkında soruşturma açılan 11 kişi hakkında “Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığına” karar verilmiştir.

İstanbul Tabip Odası
Hukuk Bürosu


Bu HABERİ Paylaş!