Felsefe Etkinlikleri 59 – İnsan-Hayvan İkiliğinin Ötesinde Yaşam Felsefesi


  • Nisan 27, 2023
  • 647

Merhaba Sevgili Felsefe Dostları,

Pandemiden sonra bu kez bir büyük afet olarak yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldığımız Felsefe Buluşmalarımızın 59.’sunu haftaya Perşembe akşamı yapacağız. 

Kıtasal orman yangınları, seller, kuraklık, pandemi, biyoçesitliliğin azalması gibi sonuçlarını büyük bedeller ödeyerek yaşamakta olduğumuz iklim krizinin belki de tek sorumlusu kapitalizmi köpürten insan merkezli zihniyet yapımızı, yaşam anlayışımızı  artık değiştirmemiz gerekmiyor mu? En azından bu konuda düşünme, tartışma ihtiyacımızın olduğu açık değil mi?

Bu bağlamda seçtiğimiz konunun; "İnsan Hayvan İkiliğinin Ötesinde Yaşam Felsefesi" ilginizi çekeceğini ümit ediyoruz.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nergis Erdoğan moderatörlüğünde konuyu çok yönlü ele alacak iki değerli konuğumuz var: Tacettin Ertuğrul ve Berk Efe Altınal.

Tacettin Ertuğrul, “İnsan/Hayvan İkiliğinin Yapısökümü” başlıklı konuşmasını şöyle özetlemektedir;

“Bu konuşmada Derrida’nın felsefi mirasıyla temas içinde ilerlenecektir. Derrida düşüncesi hayvanlara yönelik şiddeti farklı düzlemlerde deşifre eder. Hayvanlar çoğulluğunun insan/hayvan şeklindeki bir ikiliğin bir kutbuna indirgenmesi de sorunsallaştırılır. Bu konuşmada muhtelif çizgiler üzerinden yapısökümün hayvanlar sorusunu yeniden düşünmek için açtığı olanaklara dikkat çekilecektir." 

İkinci konuşmacımız Berk Efe Altınal konuşmasını aşağıdaki gibi özetlemektedir; 

“İnsanlar ve diğer hayvanlar arasındaki farklar ve bu farkların ahlaki sonuçları erken dönemlerden itibaren felsefenin konusu olageldi. 19. yüzyıldan itibaren Bentham gibi faydacı düşünürlerin insanlar ve tüm hayvanların ortaklaştığı acı çekebilme yetisi üzerine yaptıkları vurgu hayvanları zarar görebilir dolayısıyla ahlaken önemsenmesi gereken varlıklar çemberine dâhil etmekte önemli bir rol oynadı. Bu düşünceyi takip ederek insanların hayvanlara muamele biçimlerini düzenleyen yasalar talep eden politik hareketler ortaya çıktı. Ancak bu hareketler amaçladıkları şekilde hayvanların çektikleri acı miktarını azaltmayı başarabilmiş değildir. Bu sunumda, hayvanlara karşı muameleleri iyileştirmeye yönelik böylesi düzenlemeleri işlevsiz kılan temel bir unsur olarak hayvanların mülk statüsü ve bu statüyü mümkün kılan tarihsel bir süreç olarak evcilleştirme ele alınacak, ardından bu statüyü ortadan kaldırmayı amaçlayan bir toplumsal hareket olarak veganlık odaklı hayvan hakları hareketi tartışılacaktır."

İstanbul Tabip Odası (İTO) Cağaloğlu Sevinç Özgüner Toplantı Salonunda buluşmaya; toplantımız hibrit olacağı için gelemeyecek dostlarımızı da online katılıma davet ediyoruz.

4 Mayıs 2023, Perşembe akşamı görüşmek dileğiyle sevgi ve saygılarımızla…

İSTANBUL TABİP ODASI

İnsan-Hayvan İkiliğinin Ötesinde Yaşam Felsefesi

Moderatör: Nergis Erdoğan

Konuşmacılar: Berk Efe Altınal ve Tacettin Ertuğrul

Tarih: 4 Mayıs 2023, Perşembe

Saat: 19.00

Yer: İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu

https://www.istabip.org.tr/webseminer/

 

Özgeçmişler;  

Dr.Tacettin Ertuğrul

Tacettin Ertuğrul felsefe doktora derecesini Galatasaray Üniversitesi ve Strasbourg Üniversitesinden eş zamanlı olarak aldı. Araştırma projesi çerçevesinde Jean-Luc Nancy danışmanlığında araştırmalar gerçekleştirdi. “Jacques Derrida et le problème de la technique” (Éditions L’Harmattan) adlı bir kitabı vardır. Çağdaş Felsefe ve Teknik (Pinhan Yayıncılık) adlı kitabın editörlüğünü yapmıştır. Makaleleri ve çevirileri bulunmaktadır. Strasbourg Üniversitesi bünyesindeki “Centre de recherches en philosophie allemande et contemporaine (CREPHAC)” araştırma merkezinin ve Ars Industrialis derneğinin üyesidir. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır

Berk Efe Altınal

İstanbul Üniversitesi'nde Psikoloji bölümünü bitirmesinin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans programından Batı Ontolojisi ve Etiğinde İnsan Harici Hayvanların Ahlaki Statüsü Üzerine Eleştirel Bir Çalışma başlıklı tezi ile mezun oldu.

Şu anda İstanbul Gelişim Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak yer almakta ve Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Psikoloji bölümünde doktora çalışmalarını sürdürmekte. 

Prof Dr. Nergis Erdoğan 

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı.

İ.Ü. İstanbul Tıp Fak. 1977 yılı mezunu. Prof. Dr. İ.Ü. İstanbul Tıp Fak. Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji AD. Emekli Öğretim Üyesi. Romatoloji Uzmanı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi (2006-2008). İTO Onur Kurulu Üyesi (2008-2018). Klinik Gelişim Yayın Kurulu Üyesi. İTO Kadın Komisyonu Üyesi.

 

 

 

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!