İTO Kadın Komisyonu'ndan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü Açıklaması
- Kasım 24, 2023
- 1452
İstanbul Tabip Odası (İTO) Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde yaptığı açıklamada kadın düşmanlığına ve şiddete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Açıklama şöyle:
"Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünyadaki en yaygın ve süre giden insan hakları ihlallerinden biri. Dünya çapında tahminen 736 milyon kadın (neredeyse her üç kadından biri) hayatlarında en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel yakın partner şiddetine, partner dışı cinsel şiddete veya her ikisine de maruz kalıyor.
Bağımsız İletişim Ağı - Bianet’e göre; Türkiye’de erkekler, 2023’ün ilk 10 ayında 268 kadını ve 19 çocuğu öldürdü, 215 kadının ölümü ise basına ‘şüpheli’ olarak yansıdı.
COVID-19 salgını, savaşlar ve iklim değişikliği kadına yönelik şiddeti daha da yoğunlaştırdı, mevcut zorlukları ağırlaştırdı ve yeni tehditler ortaya çıkardı. Erkek şiddeti hastanelerde de arttı, Dr. Aynur Dağdemir’i ve birçok meslektaşımızı aramızdan aldı.
Şiddet her yerde kadınları etkilerken, belirli gruplardaki kadınlar ve kız çocukları (örneğin trans, seks işçisi, engelli olanlar, ergen kızlar ve yaşlı kadınlar) çoğu kez seslerini duyurma ve desteğe erişim konusunda daha da büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Biliyoruz ki ayrımcılık ve şiddet, kadınların fiziksel ve ruhsal sağlıklarını, iyilik hallerini yaşamlarının her aşamasında olumsuz etkiler. Mesleki gelişimlerini engeller, yoksullaştırır.
Biliyoruz ki toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, şiddetin hem nedeni hem de sonucu.
Biliyoruz ki şiddet sonrasında mağduru suçlama ya da utandırma, toplumda yaygın.
O halde, dünyayı değiştirmeliyiz! Kadın düşmanlığına ve şiddete meydan okumalı ve kadınların sesinin duyulmasını sağlamalıyız.
İyi haber şu ki kadına yönelik şiddet önlenebilir ve neyin işe yaradığına dair elimizde her zamankinden daha fazla kanıt var.
Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi 25 Kasım kampanyasının bu yılki teması da “BİRLEŞİN! Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemeye Yatırım Yapın!” başlığını taşıyor: “Kadına yönelik şiddeti sona erdirmek, ancak şimdi ve birlikte hareket edersek mümkün.”
Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen yaklaşımlarla birlikte, kadınların şiddetten uzaklaşmasına olanak sağlar, şiddete karşı korur.
Dünyanın her yerindeki kadınlar ve kız çocukları ihtiyaç duydukları yardıma, ihtiyaç duydukları anda erişebilmeli, böylece şiddete kesin olarak son verebiliriz.
Şiddete maruz kalan kadınların çoğu zaman ilk, bazen de tek temas noktası sağlık çalışanları oluyor. Birinci basamak destek, tıbbi muayene ve tedavi sunarak ve diğer temel hizmetlere sevk ederek hayatta kalanlara şefkatli bakım sağlayabiliriz.
Dayanışmanın pek çok biçimi olabilir! Hepimiz kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesinde rol oynayabiliriz.
Şiddete maruz kalıyorsanız yalnız olmadığınızı ve bunun sizin hatanız olmadığını unutmayın.
Şiddete maruz bırakılan birini tanıyorsanız ya da bu konuda endişeleniyorsanız, ilk önce dinlemeye istekli olmakla başlayabilirsiniz. Sağlık çalışanları her türlü şiddete karşı birinci basamak destek sağlamalıdır.
Unutmayalım; Kadına yönelik şiddette psikolojik ilkyardımı bilmek ve uygulamak, güçlenmenin ilk adımıdır ve daha sonra gelişebilecek ruhsal hastalıklardan koruyucu olacaktır.
TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’nun önerisiyle oybirliği ile kabul edilen Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Yönergesini işletelim!
Bir kişi daha eksilmeyeceğiz! Kimseyi geride bırakmayacağız!
İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu