1 Milyon 400 Bin Sağlık Çalışanı 26 Haftadır Vergide Adalet İstiyor!
- Eylül 04, 2024
- 288
Vergide Adalet eylemleri 26 haftadır sürüyor. 4 Eylül 2024 Çarşamba günü İstanbul Sultangazi Şaban Özbek Aile Sağlığı Merkezi önünde düzenlediğimiz basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, kesilen yüzde 35 vergi ile 12 ayın 5 ayını vergi için çalıştıklarını vurgulayarak, vergide adalet sağlanana kadar eylemlerin tüm Türkiye’de devam edeceğini söyledi.
SES Aksaray Şube’den Aydın Erol da az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini belirterek, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Aile hekimliği çalışanlarının yoksulluk sınırı altında maaş aldığına dikkat çeken Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi ise “Bizi duymamak için ısrar ediyorlar, gözleri kapalı kulakları sağır,” diyerek vergide adalet talebini işaret diliyle anlattı. Basın açıklamasını İTO Aile Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Özden Güngör okudu. Açıklama şöyle:
1 MİLYON 400 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI 26 HAFTADIR VERGİDE ADALET İSTİYOR
HÜKÜMETİN TERCİHİ İLE GİDEREK YOKSULLAŞAN ÇALIŞANLAR VERGİ REKORTMENİ OLDU.
KABUL ETMİYORUZ. MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR!
Bugün 4 Eylül 2024 Çarşamba. Üç mevsim geçti. Sonbaharın ilk haftasında, 26’ncı defa tüm sağlık çalışanları ve vergi mağduru halkımız için “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimize devam ediyoruz.
Sağlık çalışanları ve ücretli kesim olarak, yapılan yüksek vergi kesintileri yüzünden yılın ilk ayında aldığımız ücreti bile alamaz olduk. Sürekli fiyatları artan mal ve hizmetlerin gerisinde kalan ücretlerin, çalışanları nasıl yoksullaştırdığını gün gün yaşıyoruz.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde 2023 yılında en fazla vergi beyan eden mükellefleri ilan ederken, esas itibariyle çalışanların en çok vergi ödeyen kesim olduğu gün yüzüne çıktı.
Hükümetin, “Vergide adaleti sağlayacağız” diyerek oluşturmaya çalıştığı algının, emeğiyle geçinen halkın her gün daha da yoksullaşmasıyla inandırıcılığını kaybettiğini görüyoruz.
Şirketlere vergi affı, çalışanlar kaynaktan kesme cezası adalet midir?
Şirketlerin vergi oranının bu yıl %20’den %25’e çıkarıldığı söylense de; sabit oranlı vergiye tabii şirketlerin, istisna, teşvik, amortisman, yatırım indirimi vb. birçok kalem gerekçe gösterilerek ancak %2-3 vergi ödediklerini biliyoruz.
Zaten her gün kamuoyuna açıklanan yüksek kârlı şirketlerin beyan ettikleri vergi borçlarının bile ertelendiğini, müdafiyeler sağlandığını, affedildiğini öğreniyoruz.
Milyarlarca lira kâr eden şirketlerden %15 bile vergi alınmazken çalışanlardan %35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz.
Talebimiz %15 ve vergide adalet sağlanması!
Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarının hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun için 26 haftadır sürdürdüğümüz mücadelemizi sonuç alana dek devam ettirmede kararlıyız.
Sağlık çalışanlarının çağrısını duyun!
Tüm çalışanları, emeğiyle geçine halkımızı, bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan eşitsizliğe/adaletsizliğe karşı çıkmaya, her hafta çarşamba günleri sürdürdüğümüz hak alma mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.
Saygılarımızla.
İstanbul Tabip Odası
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri