İl Sağlık Müdürlüğü İle Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Özel Hekimlik Alanının Güncel Sorunları Hakkında Görüştük
- Şubat 21, 2025
- 751
Yönetim Kurulu üyelerimiz Dr. Okan Toygar ve Dr. Fikret Aydın ile Hukuk Büromuzdan Av. Oya Öznur, 19 Şubat günü İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığını ziyaret ederek yeni çıkan özel hastaneler yönetmeliği kapsamında özel hekimlik alanına ilişkin yeni kuralların nasıl uygulanacağını ve hekimlerce iletilen soruları görüştü.
Son derece verimli geçen görüşmeye Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Zülfü Kılıç’ın yanı sıra Özel Hastaneler Birimi’nde görevli hukukçu, hekim ve uzmanlar da katıldı.
İlk olarak, 30.01.2025 tarihinde yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği ele alındı. Yeni Yönetmeliğin uygulamasına ilişkin edindiğimiz bilgiler şöyle:
• Yönetmeliğin 15. maddesinde yer alan, ‘hekimlerin özel hastanelerin kadrosunda 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak ve EKİP sistemi üzerinde personel çalışma belgesi düzenlenerek’ çalışacaklarına ilişkin kuralın uygulamasının başladığı, şu anda özel hastanelerde kadrolu veya kadro dışı çalışmaya başlayacak tüm hekimler için hem iş sözleşmelerinin, hem 4/a sigorta giriş belgelerinin istendiği, bu belgelerin EKİP sistemi üzerinden kontrolünün yapıldığı, çalışma gün ve saatleri incelenerek personel çalışma belgesi düzenlendiği ifade edildi.
• Yönetmeliğin Geçici 4. maddesinde, personel standartlarına 31.12.2025 tarihine kadar uyum sağlanması zorunluluğu getirildiğinden, hekimlerin hizmet satın alma sözleşmeleri ile şirket faturası veya serbest meslek makbuzu düzenleyerek 4/b sigortalısı olarak sürdürdükleri çalışma biçimlerinin 31.12.2025 tarihinde sona ermesi gerektiği; bu tarihten sonra hekimlerin çalışma ilişkilerine 4/a sigortalısı olarak devam edebilecekleri belirtildi.
• Yeni Yönetmelik’te, hekimlere aynı il içinde ve (kadrolu-kadro dışı) toplam iki yerde çalışma sınırı getirildiğinden, vakıf üniversitesi öğretim üyelerinin ise yalnızca üniversite hastanesinde (ya da afiliye hastanede) çalışabilecekleri düzenlendiğinden; hâlihazırda ikiden fazla yerde çalışan, iki ayrı ilde çalışan ve üniversite hastanesi dışında başka bir özel hastanede çalışan vakıf üniversitesi öğretim üyelerinin 31.12.2025 tarihinden sonraki durumlarının ne olacağı konusunda kendilerine ulaşan somut bir bilgi olmadığı, bu konuda Bakanlık’tan görüş isteneceği ifade edildi.
• Yeni Yönetmeliğin 16. maddesinde, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin, çalışma saatleri dışında başka bir özel hastanede çalışma belgesi düzenlenmeksizin nöbet tutabileceği belirtilmekle birlikte, nöbet tutulacak sağlık kuruluşunun aynı ilde olmasına yönelik bir ibare bulunmadığından, il dışında nöbet tutulup tutulamayacağı konusunda da Bakanlık’tan görüş isteneceği ifade edildi.
Özel Hastaneler Yönetmeliği dışında, geçtiğimiz günlerde muayenehane hekimlerine tebliğ edilen “Yangın raporu” başlıklı İl Sağlık Müdürlüğü yazısı hakkında da detaylı bilgi istendi. Bu yazıda “en son alınan itfaiye raporlarının ilçe sağlık müdürlüklerine iletilmesi” istendiğinden hekimler tarafından gündeme getirilmişti.
Bu yazıyla ilgili olarak ilgili birim yetkilileri: “Özel sağlık kuruluşunun binasında esaslı tadilat, brüt alan artışı gibi fiziki değişiklikler söz konusu ise yeni rapor isteneceğini, muayenehane içinde böyle bir durum söz konusu değilse ve aynı fiziki şartlar geçerliyse yeni bir rapor alınmasının gerekmediğini, mevcut yangın önlemleri (yangın tüpü, şarjlı acil çıkış yönlendirmeleri vb) ile hizmetin devam edebileceğini, aynı şartlarla devam eden muayenehane hekimlerince ilçe sağlık müdürlüklerine herhangi bir rapor sunulmasına gerek olmadığını” ifade ettiler.
Son olarak hekimlerce sıkça sorulan, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te 07.01.2025 tarihinde yapılan değişiklik hakkında da bilgi edinildi. Bu değişiklikle tabiplerin eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri kapsamında estetik amaçlı sağlık hizmeti sunabilecekleri düzenlenmişti. Burada söz edilen “sertifika ile edinilmiş” ibaresi ile hangi sertifikaların kast edildiği konusunda farklı görüşler olduğu belirtilerek, Bakanlığın uygulaması soruldu.
Yanıt olarak; burada söz edilen sertifikaların, Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında verilecek sertifikalar olduğu, Bakanlığın sertifikalı eğitim programı başlatmak üzere çalışma yaptığı, bu eğitimler sonucu verilecek sertifikaların Bakanlıkça tescil edileceği, bunların dışında yurt içinden-yurtdışından edinilmiş çeşitli şirketlerin veya kurumların verdiği sertifikaların geçerli sayılmadığı ifade edildi.
İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Zülfü Kılıç’a paylaştıkları bilgiler ve ev sahipliği için teşekkür ederiz.
Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
İstanbul Tabip Odası