Vergide Adalet Eylemlerinde 49. Hafta: Yeterli İnsan Gücü İle Çalışmak İstiyoruz!
- Şubat 27, 2025
- 290
Vergide adalet eylemlerinde 49 hafta geride kaldı. “Vergide adalet” ve “Eziyet Yönetmeliği’nin iptali” talepleriyle süren, 14 Mart Tıp Haftası’na giden süreçte ise her hafta farklı bir konuyu gündeme alan eylemlerin bu haftaki konusu “Yeterli İnsan Gücü İle Çalışmak İstiyoruz” oldu.
Aile hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının 26 Şubat 2025 Çarşamba günü, Sarıyer 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde düzenledikleri eylemde, İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri tarafından 49. hafta için hazırlanan basın açıklaması şöyle:
Aile Sağlığı Merkezlerinde
Yeterli İnsan Gücüyle Çalışmak İstiyoruz!
Eziyet Yönetmeliği’nin İptali ve Taleplerimiz İçin
14 Mart’ta İş Bırakıyoruz!
Çarşamba eylemlerimiz bir yılı geride bıraktı. Bir yıl önce, 21 Şubat 2024’te aile hekimliği çalışanlarından %35’i aşan vergi kesilmesinin yarattığı adaletsizliğe karşı vergi kesintilerinin yıl içinde sabit kalması ve %15 ile sınırlanması talepleriyle çarşamba eylemlerini başlatmıştık.
Çarşamba eylemlerimizde 14 Mart Tıp Haftası’na kadar temel taleplerimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Bu hafta birinci basamak sağlık hizmetlerinde yetersiz sağlık emek gücüyle hizmet vermenin yarattığı sorunları dile getirmek için buradayız.
İtirazlarımıza ve taleplerimize kayıtsız kalan Sağlık Bakanlığı yeni yönetmelik değişiklikleri ile mevcut sorunları gidermek bir yana, yeni sorunlar yaratmaya yol açacak adımlar atıyor. Son olarak 21 Şubat 2025 günü “Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik değişikliğine göre; ekonomik özlük hakları iyileştirilmeden, güvencesiz ve ağır iş yükü altında, performansa dayalı ücret kesintileriyle çalıştırılan emekçilerin aile sağlığı merkezlerine (ASM) atamasını sağlık müdürlükleri yapacak. Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde ve İstanbul’da hizmet veren ASM’ler başta olmak üzere, ebe ve hemşire olmadan hizmet vermeye çalışan aile hekimliği birimlerinin taleplerine yine kayıtsız kalıyor. ASM’lerde güvencesiz çalıştırılan sağlık emekçileri özel muayenehane çalışanı gibi değerlendiriliyor. Ekip anlayışını hiçe sayan, çalışanlar arası ayrımcılığı büyüten politikalar sürüyor.
Yönetmelikle aile hekimliği çalışanları, ikinci basamak acil sağlık hizmetleri gibi sorunlu alanlarda joker gibi çalıştırmak isteniyor. ASM’ler nitelikli sağlık hizmeti vermeye uygun olmayan apartman katlarında “muayenehane” statüsünde görülüyor. Kayıtlı nüfusun aile hekimlerine dağıtılmasıyla yeni mağduriyet yaşanmasına kapı aralanıyor.
Son yönetmelik değişikliklerinin, zaten düzgün işlemeyen sistemi daha da zorlu hale getireceği açıkça görünüyor. Bu haliyle sağlığı yönetemeyen kadroların artık “görevlerinden aflarını” istemelerini bekliyoruz!
Ne İstiyoruz?
Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli; aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
Bazı aile hekimliği birimleri hemşire ya da ebe olmadan hizmet vermek zorunda kalmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin başta koruyucu sağlık hizmetlerinde aksamalara yetersizliklere yol açan eksik sağlık çalışanı ihtiyacı acilen giderilmelidir.
ASM’lerde bebek-çocuk aşıları ve izlemleri ile gebe ve 15-49 yaş kadın izlemlerinin tam yapılabilmesi, toplum tabanlı kanser taramalara, eğitim ve bilgilendirmelere yeterli zaman ayrılabilmesi için birim başına ek hemşire kadrosu sağlanmalıdır.
Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri aile hekiminin çalışma kriterleriyle değil, kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. ASM çalışanlarının teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
49 haftadır gelirde ve vergide adalet talebimizi yineliyoruz!
Vergi kesintilerinin yıl içinde sabit kalmasını ve kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanmasını istiyoruz.
“Eziyet Yönetmeliği”nin iptal edilmesini ve ilan ettiğimiz taleplerin karşılanmasını istiyoruz.
Taleplerimiz için 14 Mart 2025 Cuma günü dördüncü kez iş bırakacağız.
Her çarşamba taleplerimiz için ses çıkarmaya, mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz.
İstanbul Tabip Odası
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri