İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Mart Ayı (2025) Toplantı Notları


  • Mart 06, 2025
  • 283

İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) mart ayı toplantısı, aşağıdaki gündemlerle, 4 Mart 2025 Salı günü, saat: 18:30'da Odamız Cağaloğlu binasında gerçekleştirildi.

Gündem: 

  1. Yönetim Kurulu faaliyetleri
  2. Birimlerden haberler
  3. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü:
  • Cinsel şiddeti önleme biriminin tanıtılması
  • Hastanelerde 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri
  1. 14 Mart eylem ve etkinlikleri

Toplantıyı İTO TK Divanı Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu ile Divan üyesi Dr. Cemile Özdemir yönetti.

Dr. Cemile Özdemir’in İTO Kadın Bülteni’nin dördüncü sayısına ilişkin yaptığı tanıtım konuşmasının ardından İTO Yönetim Kurulu (YK) şubat ayı faaliyetlerinin yer aldığı sunuma geçildi. Sunumu İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç yaptı. Dr. Oruç sunumuna geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Dr. Sevim Belli’yi anarak başladı ardından Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 14 Mart programı kapsamında, “Başka Bir Sağlık Sistemi Başka Bir Hekimlik Ortamı Mümkün” şiarıyla 25 Şubat 2025 tarihinde İstanbul’dan başlattığı Beyaz Yürüyüş’ü değerlendirdi.  Yürüyüş güzergahı olan Gebze, İzmit, Balıkesir, Bandırma, Bursa, Eskişehir ve Ankara’daki eylem ve etkinlikleri aktaran Dr. Oruç sunumuna İTO’nun 14 Mart Tıp Haftası programını tanıtarak devam etti. 9 Mart’ta Haydarpaşa’dan Kadıköy İskele Meydanı’na yapılacak Büyük Hekim Yürüyüşü’ne ve 11 Mart’taki “Gelenekten Geleceğe İstanbul Tabip Odası” paneline katılım çağrısı yapan Dr. Oruç sunumunun son bölümünde İTO bünyesinde kurulan Filistin’le Dayanışma Çalışma Grubu hakkında bilgi verdi.

Birimlerden temsilcilerin aktarım, bilgilendirme ve talepleri:

Hastanelerden, Aile Sağlığı Merkezlerinden ve Odamızın Komisyonlarından katılan herkesin söz aldığı bu başlıkta;  

Sosyal Güvenlik Kurumu  hekimlerinin kuruldaki temsilcisi; bir önceki toplantıda kurumda izin kullanan hekimlerin yaşadığı maaş kesintisi sorununun çözüldüğünü iletti. Temsilciler Kurulu'na taşıdıkları  iki sorundan birincisinin TK’dan Yönetim Kurulu’na taşınması ve Kurum Başkanı ile iletişim kurulması sonrasında çözüldüğünü ve izin kullandıklarında “maaşlarındaki kesinti” uygulamasına son verileceğini öğrendiklerini ancak ikinci sorunları olan “incelenen faturalarla” ilgili hekimlere büyük rakamlarda “rücu” yapılmasına devam edildiğini ifade etti. Kamuda çalışan bütün hekimlerin izin haklarını kullandıkları için toplam gelirlerinde ( döner sermaye kaleminde) büyük kesintiyle karşı karşıya kalmaya devam ettikleri  ve bu durumun neredeyse izin kullanmaktan imtina edilmesine yol açtığını ifade eden TK katılımcıları, izin hakkının Anayasal bir hak olduğu ve hiçbir kısıtlamanın ( mevcut toplu sözleşme imzalayan kamu sendikasının bu imzasının kabullenmekten vazgeçerek)  reddedilerek 30 günlük izin hakkında herhangi bir ödeme kaleminden kesinti yapılmamasını içeren talepler üzerinden bir süreç tariflenebileceği ifade edildi.

Taksim İlkyardım Hastanesi Temsilcileri tarafından; Hekimlere imza föyü üzerinden mesai takibine başlandığını ifade ederek bu konuda yaptığı bilgilendirme sonrasında, diğer hastane ve sağlık birimlerindeki “mesai takibi” konusu tartışmaya açıldı. Parmak izi ve kart basılan yerde kamera konmasının yasalara aykırı olarak davalarla durdurulmuş bir uygulama olduğu, sadece kart basılarak ay da imza föyüne fiziki imza atarak bu uygulamanın yürütüldüğü aktarıldı. Özetle ve sonuç olarak, bu kadar yoğun bir mesai ortamında hekimler üzerinde psikolojik baskı manasına gelen ve deontolojik olarak hekim- hekim ilişkisini zedeleyen ve en önemlisi “hekimliğin mesaiye sığmayacak ve ”imza föyü” ya da “kart” ile denetlenebilecek bir meslek olmayıp, mesaiye sığmayan yaşamın bütününü kapsayan bir meslek olduğunu başta başhekimler ve idareciler olmak üzere kamuoyuna değişik kanallarla aktarmanın yol ve yöntemlerini bulmak üzere Oda Yönetim Kurulu’na bu gündemin ve taleplerin taşınması kararlaştırıldı.

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Temsilcileri tarafından;  palyatif servisinde yaşanan karbonmonoksit sızıntısı da gündeme getirildi. Olayın detaylarını aktaran temsilcimiz zehirlenen sağlık çalışanlarının durumu hakkında bilgi verdi. Sızıntıyla ilgili iş kazası raporu tutulduğu ifade edildi. İTO YK’nın olayın takipçisi olduğu aktarıldı.

Toplantıda, hekime yönelik tehditlerin Beyaz Kod’a dönüştürülmesi süreci ile ilgili de tartışma yürütüldü. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi temsilcimiz hekime yönelik tehditlerin 184 yoluyla nöbetçi şefe iletildiğini ancak şiddet tehdidi söz konusu olmasına rağmen durumun Beyaz Kod’a dönüştürülmediğini anlattı.  184’ün buna benzer durumlarda idari sorumluyu arayarak haber verdiği, idari sorumlunun (nöbetçi şef) Beyaz Kod vermesi gerektiği görüşü dile getirildi. İTO YK’nın hastane yönetimlerine Beyaz Kod’da hem hukuki süreç hem de hangi yolların izlenmesi gerektiğine dair bildirim yapması talep edildi. Konuyla ilgili söz alan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi temsilcimiz hastanelerdeki iş güvenliği kurullarının temsilciliklerimiz tarafından sahiplenilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Temsilcilerimiz bazı eğitim araştırma hastanelerinde eğitim sürelerinin 1 saatle sınırlandırılması sorununun devam ettiğini bildirdi. İTO YK, İl Sağlık Müdürü’nün konuyla ilgili yapılan görüşmede dile getirdiği sınırlama kararı olmadığına dair sözlerini aktardı. Sorunun İl Sağlık Müdürü’ne yeniden iletileceği belirtildi.

Temsilcilerimiz çalıştıkları hastanelerde planlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri hakkında da bilgi verdi.

Toplantının bir diğer gündem maddesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bölümünde İstanbul Tabip Odası Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Birimi ve TTB 73. Büyük Kongresi'nde Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'nun karar önergesi olarak sunduğu "Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Yönergesi" hakkında bilgi verildi. İTO kadın Komisyonu’ndan Dr. İncilay Erdoğan birim çalışmalarını ve yönergeyi anlattı. Cinsel şiddetle ilgili farkındalığı artırtmak için konunun ayrı bir başlık olarak ele alınarak konuşulmasına karar verildi.

Hastanelerdeki 8 Mart etkinliklerinde birimin çalışmaları hakkında bilgi veren konuşmalar yapılması; İTO Kadın Komisyonu’nun bülten ve kitapçıklarının da 8 Mart kapsamında dağıtılması talep edildi.

14 Mart Tıp Haftası gündemine geçmeden önce aile hekimleri Vergide ve Gelirde Adalet temasıyla devam eden çarşamba eylemlerine ilişkin son durumu aktardı. Aile sağlığı merkezlerinde 14 Mart’ta iş bırakma talebi olduğu aktarıldı. Daha sonra TTB’nin 14 Mart’ta G(ö)REV kararı aldığı bildirildi. Bu yılki 14 Mart’ın “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” teması değerlendirildi. Konuyla ilgili broşürün hekimlere ulaştırılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

14 Mart eylem ve etkinliklerinin hem sahada hem de sosyal medyada duyurulmasının önemine vurgu yapılan toplantının son bölümünde iş bırakma eylemiyle ilgili görüşler dile getirildi, iş bırakma eyleminin gerekçeleri üzerinde karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

TK Toplantısından Öne Çıkan Talep ve Öneriler: 

  • İmzayla veya kartla mesai takibiyle ilgili basın açıklaması yapılması ve hastane yönetimlerine konuyla ilgili bir yazı gönderilmesi.

 

  • Kamuda izin kullanan hekimlerin gelirlerinde büyük kayba ve izin kullanılmasından imtina edilmesine neden olan ( Döner sermaye) kesintisinin kaldırılması ve 30 günlük izin hakkının döner sermaye kesintisi olmayan bir hak olarak uygulanmasını sağlamak üzere girişimlerde bulunulması, gerekirse eylemlilik süreci planlanması,

 

  • Beyaz Kod’la ilgili hem hukuki süreç hem de izlenecek yola dair İTO YK’nın hastane yönetimlerine bilgilendirici bir yazı göndermesi.

 

  • İTO YK’nın eğitim araştırma hastanelerinde eğitim sürelerinin bir saatle sınırlandırılması sorununun takipçisi olması.

 

  • Cinsel şiddetle ilgili farkındalığı artırtmak geniş bir toplantı yapılması.

 

  • Hastanelerdeki 8 Mart etkinliklerinde İstanbul Tabip Odası Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Birimi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren konuşmalar yapılması; İTO Kadın Komisyonu’nun bülten ve kitapçıklarının 8 Mart kapsamında dağıtılması.

 

  • 14 Mart eylem ve etkinliklerinin hem sahada hem de sosyal medyada geniş kapsamlı duyurulması.

 

  • “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” broşürünün hekimlerle buluşturulması.

 

 

 


Bu HABERİ Paylaş!