İstanbul Tabip Odası ve Barış Akademisyenleri Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu İçin Sahnede


  • Haziran 06, 2018
  • 2099

İstanbul Tabip Odası (İTO) üyesi hekimler ve Barış Akademisyenleri 12 Haziran 2018, Salı günü, 20.00’de Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde sergileyecekleri “Hamzaoğlu” isimli oyunu bir basın toplantısıyla duyurdu. İstanbul Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez’in yazdığı “Hamzaoğlu” oyununun yönetmenliğini Gülsüm Soydan yapıyor. Oyun usta oyuncu Genco Erkal’ın danışmanlığı ile seyirciyle buluşacak.

İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, İTO üyesi ve aynı zamanda Hamzaoğlu oyununda “anlatıcı” rolünü üstlenen Dr. Mustafa Sülkü, Barış Akademisyenlerinden Prof. Dr. Ümit Biçer ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu katıldı.

İlk sözü alan Dr. Osman Öztürk, TTB’nin otuz yıllık emektarı ve halk sağlıkçı olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun 116 gündür özgürlüğünden yoksun olduğunu ve 109 gündür Sincan Cezaevinde tutuklu bulunduğunu belirterek, bu tiyatro çalışmasının Dr. Onur Hamzaoğlu’nun maruz bırakıldığı haksızlıklara bir karşı çıkış olacağını söyledi ve sözü “Hamzaoğlu” oyununun oyuncularından ve KHK ile görevinden uzaklaştırılmış bir Barış Akademisyeni olan Prof. Dr. Ümit Biçer’e verdi.

Prof. Dr. Ümit Biçer “'Timsah’ oyununda Onur Hamzaoğlu hepimiz için oynamıştı şimdi 'Hamzaoğlu’nda hepimiz Onur Hamzaoğlu için oynuyoruz!” dedi ve basın metnini paylaştı.

Prof. Dr. Ümit Biçer’in ardından söz alan Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu “Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu aslında bir simge. Bilimsel çalışmalarını her zaman insan için, doğa için, emek için yapan birisi. Ve bunun için de neredeyse başına gelmeyen bir şey kalmamış birisi. Bu yüzden Onur Hoca yıllarca Kocaeli’nde, başka yerlerde hep mahkemelerdeydi. Çünkü bu ülkede bilgiyi insan için, toplum için kullanan bunun için üreten bir akademisyendi. Ve sonunda da önce barış istediği için üniversiteden KHK ile ihraç edildi daha sonra da bildiğiniz gibi özgürlüğünden mahrum bırakıldı. Onur Hoca’nın başına gelenler ‘Siyasal iktidar gibi düşünmüyorsanız, egemenlerin çıkarına bilgi üretmiyorsanız başınıza bunlar gelir’ diyebilmek içindir. Dolayısıyla bugün bu durum Onur Hamzaoğlu’na özel değildir. Onur Hamzaoğlu yalnızca akademisyenleri, üniversitenin bağımsızlığını ilgilendiren bir simge değildir. Aynı zamanda toplumun yaşam hakkını savunanlar için de bir simgedir. Dolayısıyla bu tiyatro oyununa Onur Hoca’nın bilimsel çalışmalarının konusu olan insanları, emekçileri, egemenler dışındaki toplumun her kesimini davet ediyoruz” dedi.

Ardından oyunda “anlatıcı” olarak rol alan Dr. Mustafa Sülkü söz aldı. Dr. Sülkü; “Bu sadece bir oyun değil aslında bir protesto” dedi. Sanatın çeşitli alanlarının protesto amacıyla kullanıldığını belirten Dr. Sülkü amaçlarının aynı zamanda Dr. Onur Hamzaoğlu şahsında bilimi ve tüm üniversiteyi hedef alan hukuksuzluğu tiyatro aracılığıyla protesto etmek olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Bilim insanına bütün toplumun bir vefa borcu vardır. Onur Hamzaoğlu bize de çok şey öğretti, ama öncelikle sağlıkta eşitsizlik kalkmadığı müddetçe sağlıklı bir toplumdan bahsedilemeyeceğini öğretti. Sevgili Onur’a bir vefa borcumuz var, onu yerine getiriyoruz.”

Basın açıklamasının tam metni


Bu HABERİ Paylaş!