Meslektaşımız, Hocamız Dr. Şebnem Korur Fincancı’dan “İnsan Hakları ve Hekim Sorumluluğu” başlıklı “Son Ders”


  • Ocak 24, 2019
  • 2685

İstanbul Tabip Odası eski Genel Sekreteri, TTB Delegesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndaki çalışma hayatının son dersini verdi.

Prof. Dr. Fincancı, “İnsan Hakları ve Hekim Sorumluluğu” başlıklı son dersinde, “Bu bir son değil. Her sonun devamında yeni başlangıçlar vardır, umut vardır” dedi. Yüzlerce akademisyenle birlikte “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için yargılanan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 19 Aralık 2018’de görülen duruşmasında 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararında Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın TCK 53/1 gereği belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da hükmetti. İstinaf mahkemesine taşınan karar onaylandığı taktirde, hak mahrumiyetinden dolayı emekli dahi olamayacağından zorunlu emekliliğe ayrılan meslektaşımızın İstanbul Tıp Fakültesi Kemal Atay Amfisi’ndeki son dersine öğrencilerinin yanı sıra, meslektaşları ve insan hakları mücadelesinde birlikte olduğu arkadaşları da katıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman, İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, TTB eski başkanları Dr. Gençay Gürsoy, Dr. Raşit Tükel,  İTO eski başkanları Dr. Taner Gören, Dr. Selçuk Erez, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Güray Kılıç, Dr. Murat Ekmez, TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Biçer de bu buluşmaya katılanlar arasındaydı.

Etkinlik İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Nevzat Alkan’ın konuşmasıyla başladı. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın asistanlığını da yapmış olan Alkan, “Şebnem hocanın çalışkan ve bilgili olması benim için hep örnek oldu. Benim için asıl öne çıkan özelliği ise dost olması” diye konuştu.

Ardından Prof. Dr. Nadir Arıcan Dr. Fincancı’nın biyogrofisini sundu ve “Bu konuşmayı 10 yıl sonra yapmayı planlıyordum. Hatta ona ilişkin planlarım da vardı. Çok zamansız oldu. Şebnem hocanın ilk asistanıyım, bununla da gurur duyuyorum” dedi.

Prof. Dr. Fincancı, konuşmaların ardından ‘İnsan Hakları ve Hekim Sorumluluğu’ başlıklı son dersini verdi. 1992’den bu yana ders anlattığını ve her ders günü heyecan içinde uyandığını anlatan Dr. Fincancı, “Bu bir son değil. Her sonun devamında yeni başlangıçlar vardır, umut vardır.” dedi. Nazım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” isimli şiirini paylaştı.

Dr. Fincancı, “hekimliği öğrendiğim isimlerden biri” dediği Rudolf Virchow’un “Hekim zor durumdakilerin olağan avukatıdır” sözünü hatırlattı: “Hekim hastasının avukatı olmayacaksa, hastasının haklarını savunmayacaksa hekimlik de yapmamalıdır. Yine Virchow der ki ‘Siyaset bütüne yönelik tıptan ötesi değil’. Tıp siyasetin ta kendisidir çünkü biz yaşama müdahil oluyoruz ve böylece tam da siyasetin ortasında duruyoruz.”

Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın dersinin ardından serbest kürsüye geçildi ve meslektaşları, insan hakları alanında birlikte mücadele yürüttüğü arkadaşlarının yaptığı konuşmalarla tören sona erdi.


Bu HABERİ Paylaş!