Aynılar aynı yerde ayrılar ayrı yerde - Osman Öztürk*


  • Hekim Sözü Eylül-Ekim 2020
  • 889

PDF formatında okumak için tıklayınız.

İstanbul Tabip Odası (İTO) seçiminin normalde Nisan ayında yapılması gerekiyordu. Ancak COVİD-19 pandemisi nedeniyle yapılamadı. Böylece İTO tarihinde bilinen ilk Ağustos ayı seçimi gerçekleştirilmiş oldu.

Bu sene pandemi nedeniyle sadece seçim tarihini değil seçim mekanını da değiştirmek gerekti. Yıllardır alışkın olduğumuz Sultanahmet Endüstri ve Ticaret Meslek Liselerini bir önceki seçimde kullanamamış, gene de seçimi Cağaloğlu’nda, İstanbul Erkek Lisesi’nde yapmıştık.

Ancak bu kez durum farklıydı. Seçime katılacak meslektaşlarımızın sağlıklarını riske atmamak gerekiyordu. Şimdiye kadar kullandığımız okul, sınıf mekanlarında bunu sağlamak mümkün değildi. İstanbul’da bu tür bir seçimin yapılabileceği yerlerin sayısı da ne yazık ki çok değildi. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Haliç Kongre Merkezi kiralandı, sandık sayıları arttırıldı, bol miktarda maske, kalem ve dezenfektan temin edildi.

Böylece bu sene İTO seçimi 16 Ağustos 2020, Pazar günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yıllardır katılanlar bilir; İTO seçimleri salt bir seçim olmanın ötesinde bir şenlik ve demokrasi şöleni havasında gerçekleşir.

Seçime katılan hekimler sadece oylarını kullanmakla yetinmez; yıllardır görmedikleri sınıf arkadaşlarını, meslektaşlarını da görüp sohbet etmek, hasret gidermek imkanı da bulurlar.

İTO seçimi aynı zamanda hekimler arasında demokratik bir yarıştır. Seçimden aylarca önce bir araya gelen gruplar listelerini hazırlayıp programlarını oluşturur, seçim çalışmalarına başlarlar. İstanbul gibi bir metropolde otuz bini aşkın hekime ulaşmak yoğun bir emek gerektirir. Hekim Sözü dergisi, bu nedenle bir önceki sayısında bir seçim dosyası hazırlamış ve seçime katılacak gruplara sayfalarını açmıştı. Bunun için daha önce seçime katılan gruplara ulaşıldı ve bu yıl da seçime katılacaklarsa Hekim Sözü’nün kendilerine açık olduğu belirtildi.

Özgür Hekimler Grubu seçimlere katılmayacaklarını, Milliyetçi Hekimler Grubu ise seçime bağımsız olarak bir listeyle girmeyeceklerini belirttiler. Demokratik Katılım Grubu, Hekim Hakları Platformu ve Cumhuriyetçi Hekimler’in gönderdiği yazılar Hekim Sözü’nün bir önceki sayısında yer aldı.

Ancak bu sene ilginç bir olay yaşandı.

Normalde seçime katılacak grupların seçimden bir gün önce yapılan Genel Kurul’da listelerini Divan Başkanlığı’na teslim etmeleri gerekir. Ne var ki Hekim Sözü’ne yazılarını gönderen Cumhuriyetçi Hekimler böyle yapmadı. Kongre başladığında söz alan Dr. Hikmet Çevik konuşmasına Cumhuriyetçi Hekimler’in 2. Başkanı olduğunu belirterek başladı ve Demokratik Katılım Grubu’nu eleştirip Hekim Hakları Platformu’na desteğini açıkladı. Konuşmasının sonunda da Hekim Hakları Platformu başkan adayı Dr. Adem Akçakaya’dan kendisini de listelerine almalarını rica etti.

Zaten Milliyetçi Hekimler Grubu da daha önce seçime Hekim Hakları Platformu’nun listesinden gireceğini açıklamıştı. Böylece bu sene İTO seçiminde iki listenin yarışacağı belli oldu.

Bu arada bu sene İTO Genel Kurulu geçen yıllara göre daha heyecanlı geçti. Heyecanın nedeni Hekim Hakları Platformu’nun daha önceki yıllara göre daha iddialı girdiği bu seçimde Kongre Divanı’nı almak için gösterdiği çaba oldu. Buna rağmen Divan Başkanlığı ve üyeliklerine Demokratik Katılım Grubu’nun adayları seçildiler. Hekim Hakları Platformu’nun daha önceki yıllarda yaşanmayan bu girişimi ise o akşam hekim gruplarında hızla yayıldı ve “Yandaşlar Tabip Odası’nı ele geçiriyorlar!” endişesine yol açtı.

Endişeyi arttıran bir diğer olay gerici Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın Twitter’daki “Bu hafta sonu (16 Ağustos Pazar günü) Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Tabip Odası seçimleri var ve bizim 7 arkadaşımız aday listesinde yer almış bulunuyor. Sorumluluk duyanlara duyurulur.” paylaşımı oldu.

Bu sene gerek pandemi, gerekse de seçimin Ağustos’ta yapılması nedeniyle birçok hekim izinde olduğu için katılımın çok düşük olacağı endişesi vardı. Ancak öyle olmadı. Gene hekimler gün boyunca oylarını kullandılar. Gene bazı hekimler son anda yetişip sandıklara doğru koştular. (Gene Hekim Hakları Platformu kendi taraftarlarına yiyecek, içecek dağıttı!)

Sonunda sandıklar açıldı, oylar sayıldı ve toplam 5.670 hekimin katıldığı İstanbul Tabip Odası seçimini Hekim Hakları-Milliyetçi Hekimler-Cumhuriyetçi Hekimler İttifakına karşı oyların yüzde yetmişini alan Demokratik Katılım Grubu kazandı.

Geriye seçim alanında mesafe gözetilerek birlikte çekilen halaylar ve Demokratik Katılım Grubu’na karşı oluşan “Kutsal İttifak”ı gören bir meslektaşımızın söylediği şu sözler kaldı:

Aynılar aynı yerde, ayrılar
ayrı yerde!

 

*Dr., Hekim Sözü Yayın Kurulu üyesi.

 


Bu İÇERİĞİ Paylaş!