Heybeliada Sanatoryumu Yaşatılmalıdır


  • Hekim Sözü Eylül-Ekim 2020
  • 590

PDF formatında okumak için tıklayınız.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nca 12 Eylül 2020, Cumartesi günü Heybeliada’da gerçekleştirilen basın açıklamasına çağrıcı kurum yöneticileri, TTB 2. Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, sanatoryumun eski çalışanları, Adalar Kent Konseyi, Ada halkı katıldı. Heybeliada Sanatoryumu önünde yapılması planlanan basın açıklaması İstanbul Valiliği’nin engellemesiyle karşılaşınca, İskele Meydanında gerçekleştirildi.

Yapılan engellemeyi kınayarak sözlerine başlayan İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip “Bugün Heybeliada Sanatoryumu’nun aslına uygun bir şekilde yapılandırılması, sağlık kurumu olarak yaşatılması için toplandık. Heybeliada Sanatoryumu bütün ülke için kıymetlidir; şiirlerimize, romanlarımıza, filmlerimize, hatıralarımıza sinmiş, verem savaş mücadelesinde simge olmuş bir kurumdur. Bu kurumun sağlık amacına uygun bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. Heybeliada Sanatoryumu’na emek vermiş hekimler ve sağlık çalışanlarının görüşlerini, Ada halkının gereksinimlerini göze alarak buranın en iyi şekilde bir kamu sağlık kurumu olarak değerlendirilmesini talep ediyoruz.” diye seslendi.

Ardından söz alan Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram: “Hep beraber bu tesisin, bu tarihin yaşatılması, aslına uygun olarak korunması üzerinde uzlaşarak bir araya geldik. Sanatoryum Türkiye’nin tüberkülozla savaş tarihini içeriyor. Dernek olarak bu yılın başında bu tesisin Ada halkının ve Türkiye’nin sağlık ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilmesi talebini dile getirdik, bu talebimiz son derece kabul gördü ve benimsendi. Bundan sonra da sürecin takipçisi olacağız.” dedi.

Heybeliada Sanatoryumu eski hekimlerinden Prof. Dr. Benan Çağlayan: “1984 yılında, Heybeliada Sanatoryumu’nun kapısından ilk kez girdim, 1988 yılında buradan mezun oldum. Heybeliada Sanatoryumu bir okuldur; bu okulda benden önce ve benden sonra yüzlerce hekim yetişmiştir ve ülke sathında, gerek verem savaş mücadelesinde, gerekse göğüs hastalıklarının ve göğüs cerrahisinin diğer konularında örnek mücadele vermiş meslektaşlarımızı yetiştirmiştir. Yine o dönemde ülke çapında hizmet veren hemşirelerin birçoğu buradan yetişmiştir. Burası bir okuldur, sadece hekimler ve hemşireler için değil üstelik; yurdun en uzak köşelerinden, 30-35 kiloya düşmüş verem hastalarının bir battaniye içerisinde, hasta yakınlarının sırtında içeriye girdiğini ve oradan yürüyerek çıktığını, çıkarken bir de üstüne üstlük (rehabilitasyon merkezinde) meslek kazanmış olduklarını görmüş biriyim. Cumhuriyet’in gururudur Heybeliada Sanatoryumu. Atatürk’ün emriyle kurulmuştur. Hepimizin bir vefa borcu vardır. Sağlık Bakanı’na Sanatoryuma sahip çıkması için açık bir çağrıda bulunuyorum.” dedi.

Etkinlikte TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’ndan Cevahir Efe Akçelik ve SES Anadolu Şubesi’nden Türkan Yavuz da söz aldılar. Konuşmaların ardından ortak basın açıklaması ise İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu tarafından okundu.

 


Bu İÇERİĞİ Paylaş!