Bir Sanat Tarihçisinin Rehberliğinde Rönesansın iki dehasına bakış - Yasemin Demirci*


  • Hekim Sözü Kasım-Aralık 2020
  • 942

PDF formatında okumak için tıklayınız.

Sanat tarihi uzmanı Nihal Elvan Erturan’ın muhteşem sunumuyla 4 ve 11 Ekim 2020 tarihlerinde online olarak “Leonardo da Vinci” ve “Michelangelo”yu sanatsal yönleriyle dinledik, dinlerken de yeniden Rönesansın sanat eserlerine yansıyan parlak ışığını hissettik.
Leonardo Da Vinci’nin ölümünün üzerinden 500 yıl geçti. O bilime ve sanata katkılarıyla hala güncel bir hazerfan. Onun kadavra çalışmalarıyla yaptığı anatomik çizimler tıbbın somutlaştırılmasında ve belgelenmesinde çok önemli adımlar olarak tıp tarihinde yerini aldı. Bilim öncülüğünde ortaya koyduğu sanat eserleri ise sanat tarihinde çığır açtı. Işığı ve perspektifi kullanışı resimde devrim niteliğinde oldu. Da Vinci’nin sanat tarihindeki etkilerini N. E. Erturan’ın incelikli araştırması ve güzel anlatımıyla sanat tarihi seminerlerinde dinleme ve anlama fırsatı bulduk. N. E. Erturan Da Vinci’nin her eserini dönemiyle, öyküsüyle ve büyük dehanın bilime, doğaya, insana olan bakışıyla anlatıyor. Ermenli kadın tablosundan, Son akşam yemeği, Mono Lisa’ya kadar dönemiyle birlikte Da Vinci’nin gelişimini, değişimini ve mükemmeleşmesini görüyoruz.
İkinci seminer Yunan ve Roma kültürünü yaşadığı dönemle birleştiren Rönesansın en önemli temsilcilerinden Michelangelo üzerine. Michelangelo matematikçi kimliği ile bilimi, aklı sanata yansıtarak heykel sanatına orantıyı getirdi. N. E. Erturan bize Davut heykelinin yapılış öyküsünü ve detayları anlatırken Michelangelo’nun aslında henüz 26 yaşında olduğunu ve onun daha önce hiç bilmediğimiz yönlerini öğreniyoruz. Tanrıyı çizen ilk sanatçı olması, maddi dünya ile manevi dünyayı birleştirme özelliği, ancak günümüzde hak ettiği yorumlamaya giden Tanrının beyin görüntüsü içinde çizilmesi onun hep aklı önceleyen ve bulunduğu çağdan çok ileri olan yanını ortaya koyuyor. Michelangelo’nun bu ve benzeri özelliklerini, her eserini büyük bir titizlikle araştırmış olan N. E. Erturan’dan öğreniyoruz.
Nihal Elvan Erturan’a bu zor dönemde bizlere nefes aldıran, ufkumuzu genişleten bu değerli katkısı için çok teşekkür ediyoruz.
Seminerleri izleyenler Rönesans ile özdeşleşmiş bu iki büyük sanatçıyı dönemsel bağlantılarıyla birlikte, bir sanat tarihçisinin, N. E. Erturan’ın gözünden tanıma şansına sahip oldu. İzleyememiş olan veya yeniden izlemek isteyen meslektaşlarımız seminerlere aşağıdaki bağlantı adreslerinden ulaşabilirler.


https://www.youtube.com/watch?v=OLJJf2RCy6w


https://www.youtube.com/watch?v=WhudYn6_7Ug&t=76s

*Dr., Hekim Sözü Yayın Kurulu Üyesi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!