Çam ve Sakura Hastanesi’nde mücadeleye devam - Güray Kılıç*


  • Hekim Sözü Kasım-Aralık 2020
  • 1429

PDF formatında okumak için tıklayınız.

Başakşehir Çam ve Sakura Şirket Hastanesi’nde sıkıntılar devam ediyor. Hekimlerin, ödenmeyen döner sermayeler ve diğer sorunları için 5 ve 6 Ekim’de kitlesel olarak gerçekleştirdikleri alkışlı protesto eylemleri kamuoyunda ses getirdi. Sonuç alıncaya kadar mücadele edeceklerini ve diğer sağlık çalışanlarının da katılacağını bildiren hekimler sonrasında da taleplerini ve eylemlerini devam ettirdiler.
Peki nedir “sağlığın merkez üssünde” hekimleri ve sağlık çalışanlarını harekete geçiren ve “artık bıçak kemiğe dayandı” dedirten?
Bilindiği gibi bu hastane dış finansmanını Japonya’nın sağladığı, Rönesans İnşaat Şirketinin sahibi, Sağlık Bakanlığı’nın ise kiracı olduğu Kamu-Özel Ortaklığı, yani ‘şirket’ hastanesi. Pandemi koşullarında çalıştıkları hastanelerden bir kısmı gönüllü, çoğunluğu ise zoraki görevlendirilmeler ve mecburi hizmet ile İstanbul’un uzak bir köşesindeki bu hastaneye gönderilen hekimler, öncelikle iletişim sorunu yaşamaktalar. Karşılanmayan ekonomik taleplerinin üzerine İstanbul’da güz ile birlikte artan salgın yükünü karşılamak için pandemi hastanesi olarak çalışmalarından kaynaklanan sorunlar da eklenmiş durumda.
5-6 Ekim’de “geçinemiyoruz; tükendik” haykırışına somut yanıt alamayan, pandemide artan iş yüküne ve mobbinge maruz bırakılan hekimler; bu kez 9 Kasım’da diğer taleplerine pandemi yönetimine katılmayı da ekleyerek Başhekimlik önünde alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdiler. Sosyal, yazılı ve görsel medyada taleplerini açıklayan deklarasyonları geniş yer buldu.
19 Kasım’da da İstanbul Tabip Odası Hastane Temsilciliği seçimi yapıldı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, seçilmiş temsilciler ile birlikte Başhekim Dr. Mehmet Emin Kalkan’la görüşme talebini yineledi ancak hala bir yanıt alamadı.
4 Aralık Cuma günü Çam ve Sakura Hastanesi Acil Servis hekimlerinden Dr. Adnan Çetin, Covid-19 hastalığından yaşamını yitirdi. Uzun yıllar sonras özlemini çektiği hekimlik mesleğine pandemi fırtınasında acil serviste başlayan, henüz 2,5 aylık hekimken ve mesleğini uygularken bu hastalığa yakalanan ve 39 gün sonra vefat eden meslektaşımız için meslek örgütümüzün yapacağı anmayı Hastane Başhekimliği engellemeye çalıştı, ancak saygı duruşu etkinliği tüm engellemelere rağmen gerçekleştirildi.
Hekimlerin haklarını, bir hekimin hayatını koruyamayan Başhekim Dr. Mehmet Emin Kalkan 11 Aralık Cuma günü yaptıkları alkışlı eylemler için disiplin soruşturması için meslektaşlarımızı ifade vermeye çağırdı.
Herkes bilmelidir ki; İstanbul Tabip Odası haklı talepleri için eylem yapan üyelerinin her zaman yanında olup her türlü desteği vermeye ve savunmaya devam edecektir.

*Dr., İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!